Mletá káva Tanzanie
Vyberte si na COFFEESPOTU mletou kávu z Tanzanie s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Mleté kafe z Tanzanie
Legendy praví, že káva se do Tanzanie dostala z Etiopie už v 16. století. Šlo pravděpodobně o Robustu a místní obyvatelé s ní vyváděli zvláštní věci. Kávové třešně nejdřív uvařili, pak několik dní nakuřovali a když bylo hotovo, spíše než k připravování nápoje je žvýkali.
K vážnějším pokusům o pěstování a vývoz kávy došlo kolem roku 1910, kdy Tanzanie byla německou kolonií. Němci nařídili výsadbu keřů Arabiky a trvali na zvýšení produkce. Po 2. světové válce přešla Tanzanie pod Britské impérium. Ani Britům se příliš nedařilo zvýšit výnos plantáží. Teprve v 70. letech, kdy se Tanzanie stala nezávislým státem, se do toho pěstitelé obuli. Pomohla jim i série opatření v 90. letech, v té samé době ale zachvátila zdejší kávovníky nemoc, která zdecimovala velkou část plantáží na severu země. Od té doby pracují pěstitelé na zvýšení produkce.
Mletá káva z Tanzanie je ideální hlavně na přípravu filtrované kávy, a to zejména ta světle pražená. Chutnat bude skvěle také jako espresso, kde zase vyniknou jiné chuťové tóny. Tam doporučujeme volit vyšší stupeň pražení. Pozor si ale musíte dát na hrubost mletí, která se liší podle způsobu přípravy.
U nás meleme kávu na přání. Stačí během nákupu zadat stupeň mletí podle způsobu, jakým budete kávu připravovat.
Jak chutná mletá káva z Tanzanie
V Tanzanii se pěstuje káva v poměru 30 % Robusta 70 % Arabika (odrůdy Bourbon, Typica a její kultivar Kent a Typica/Nyara). Tanzanská káva se nejčastěji zpracovává promytou metodou (washed). Chuťově je komplexní, s jasnou aciditou a tóny šťavnatých bobulí a ovoce.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší tanzanskou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji nameleme, pokud si to přejete. Následně ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Při návštěvě COFFEESPOTU se setkáte s nejrůznějšími chutěmi káv z celého světa. Ochutnejte třeba brazilskou kávu, kolumbijskou kávu, etiopskou kávu, kávu z Guatemaly nebo dalších zemí. Ať už dáváte přednost balení 250 g, 500 g nebo 1 kg, u nás si vyberete. Při objednávce nad 1 200 Kč, vám zboží doručíme zcela zdarma. Na závěr si dopřejte prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra Janka.