V naší pražírně výběrové kávy COFFEESPOT se vždy snažíme posouvat hranice a přinášet vám to nejlepší z kávového světa. Proto jsme se rozhodli udělat krok, který možná některé překv...
Blog
Čtení k šálku dobré kávy
Kávu prostě milujeme. Žijeme s ní od rána od večera. Tenhle úžasný svět plný vůní teď chceme přiblížit i vám.
Objevte:
- Jak poznat tu nejlepší kávu
- Informace o zpracování a pražení výběrových zrn
- Kávové recepty a další tipy pro domácí přípravu
…a spoustu dalších zajímavostí od novinek z naší pražírny kávy až po sezónní akce.
Nejnovější články
Pokud jste se někdy ptali, proč váš šálek espressa chutná lépe z dvoupáky (portafilteru se dvěma výpustěmi) než z jednopáky, nejste sami. Baristé napříč zeměkoulí se touto otázkou ...
Rádi si doma připravujete filtr? A jste ten typ člověka, který neustále hledá způsoby, jak si kávu vlastnoručně připravenou vylepšit? Pokud ano, pak je tento článek právě pro vás. ...
Že je káva celosvětově velmi oblíbeným nápojem, to je nezpochybnitelný fakt. Věděli jste však, že je také atraktivní investiční příležitostí? Ať už jste milovník kávy, nebo hledáte...
Slyšeli jste už někdy o “potato defectu”? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, vězte, že bramborová vada (potato taste defect, PTD) je významný problém. Ten poměrně ve velkém postihuje...
Káva je pro mnoho z nás každodenním rituálem, který nám přináší nejen dávku energie, ale i chuťový požitek. V dnešní uspěchané době se však často stává, že si připravíme šálek, ale...
Výběrová káva, často označovaná jako "specialty coffee", se stala v uplynulém desetiletí pojmem ve světě i u nás. Přesto se kolem ní vynořuje řada mýtů a nepochopení. Jeden z nejča...
V tomto článku si povíme o něčem, co už většina z vás, co navštěvuje kavárny, bere jako samozřejmost - o mikropěně. Mikropěna se dnes používá do všech mléčných kávových nápojů, od ...
Vážení čtenáři, tentokrát to nebude úplně o kávě. Ale zůstaneme jí blízko. Podíváme se na nápoj, který se stále více se objevuje v nabídce kaváren po celém světě. A má stále více z...
Správně namletá zrnka jsou alfou i omegou domácí přípravy kávy. Hlavně u alternativních metod přípravy může stupeň mletí kávy výrazně ovlivnit chuť. Uvažujete o koupi mlýnku na dom...
Blíží se nám letní sezona a to znamená jediné - letní nápoje jsou zase v kurzu. Zapomeňte na dýňové nebo perníkové latte, teď jede espresso tonic či ledová matcha. Jestli i vy patř...
Jestli mě něco za uplynulý půlrok, kdy pracuju pro Coffeespot, překvapilo, pak to bude míra používání trvanlivého mléka na úkor čerstvého. Jestli vás zajímá, proč bych kavárnám trv...
Filtrovaná káva v podobě batch brew zažívá v kavárnách velký boom. Pokud i vy provozujete podnik, ve kterém filtr nabízíte, přečtěte si následující řádky. Třeba vám pomohou k tomu ...
Káva a mateřství. Jde tahle kombinace dohromady? Věříme, že mnoho maminek po šálku kávy sahá jako po první pomoci od únavy a vypít ji ještě teplou je nadlidský úkol. Jaký vliv má a...
Co máte na espressu? Brazílii. Hmm, tak to nic, dám si filtr. Může to znít přehnaně, ale není. Taková je realita v mnohých kavárnách s výběrovkou. Brazílie nemají mezi kávovými faj...
Chai latte, masala chai nebo jednoduše chai. Ať už tomuto úžasnému nápoji říkáte jakkoliv, faktem je, že se mezi zákazníky těší stále větší popularitě. A my se s vámi dnes podělíme...
Dobrý barista není jen člověk, který vám připraví skvělou kávu. Je to také někdo, za kým se zákazníci vrací popovídat si, kdo vytváří atmosféru podniku, ale také ten, kdo plní vámi...
Turek je ryze česká specialita. Jeho popíjení nám ale z dlouhodobého hlediska moc neprospívá. Proč? Pojďme se podívat, jak českou verzi turecké kávy vidíme v COFFEESPOTU. Jak česk...
Pro někoho odpad, pro jiné lahůdka. Cascara je zajímavým hybridem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. V našem článku vám nápoj, který balancuje mezi kávou a čajem, představíme do ...
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Právě to je důvod proč kolem ní koluje i řada mýtů, polopravd či úplných nesmyslů. My jsme vybrali 7 nejskloňovanějšíc...
Dnes si to trochu odlehčíme. Když člověk pracuje v kavárně, setká se během směny s nejrůznějšími typy lidí. Typologii zákazníků tu však dnes rozebírat nebudeme. Zaměříme ...
Kdo se pohybuje v kávové komunitě, s velkou pravděpodobností narazil na termín cupping. Ne každý však tuší, co se pod názvem skrývá. Přitom cupping je velmi užitečný nást...
Je vůbec třeba rozlišovat kávu na filtr a na espresso? Za nás rozhodně ano. A věříme tomu, že se na tom shodneme s mnoha zkušenými baristy i pražiči. Jak by tedy měl probíhat ideál...
Že jsou sociální sítě nezbytnou součástí moderního kavárenského průmyslu, není dávno tajemstvím. Některé podniky si tvoří obsah samy, jiní za tuto čím dál náročnější práci platí pr...
Ovesné mléko a káva? Jde to vůbec dohromady? Ať už je váš postoj k alternativním nápojům (náhražkám mléka, chcete-li) jakýkoliv, v tomto textu vás budu chtít přesvědčit o...