Jednoduchý coffee maker klidně použijte i na nejdražší čerstvou kávu. Umí nápoje tak skvělé, že po drahém přístroji už ani nevzdychnete.
OBJEVTE:
Báječná káva během chvilky
Aeropress představuje nejmladší „zařízení“ na alternativní přípravu kávy. V roce 2005 jej představil Alan Adler, prezident americké společnosti Aerobie. Tento geniálně jednoduchý přístroj kombinuje několik výhod:
- Připravuje kávu velmi rychle a za ideálních podmínek – správné teploty, úplného ponoru a rychlého filtrování. Do nápoje se nedostanou žádné nežádoucí chutě ani příměsi.
- Šetří přírodu – jediný odpad tvoří papírový filtr a kávová sedlina.
- Čištění je ještě rychlejší než příprava kávy – obojí stihnete do 3 minut.
- Je lehký a snadno se přenáší – přibalíte ho na cesty i do práce.
Výsledkem je lahodná káva s širokou paletou příchutí a velmi nízkou kyselostí.
Jen dva plastové válce
Opravdu se skládá „jen“ ze dvou plastových válců. Zato důmyslně řešených. První válec končí gumovým pístem. Ten zapadá do druhého – většího válce.
Princip přípravy kávy v aeropressu je jednoduchý:
Stlačením pístu vytvoříte tlak potřebný k přefiltrování čerstvě namletých zrnek. Káva zamíchaná v horké vodě se protlačí přímo do hrnku, nebo jiné nádoby určené k podávání.
Umí ruční kávovar espresso?
Záleží na úhlu pohledu. Vyjdeme-li z obecné definice, podle které se pravé espresso vyrábí pod 9barovým tlakem, pak ruční kávovar neobstojí. Ručním stlačením pístu dosáhnete tlaku maximálně 0,7 barů. Chuťově však hodně lidí hodnotí kávu z aeropressu stejně nebo dokonce ještě lépe než espresso. Používá se i jako výborný základ latte, cappuccina a dalších nápojů na bázi espressa.
Příprava kávy v aeropressu
Připravte si:
- Čerstvě mletou kávu – 15 až 20 gramů dle chuti
- Horkou vodu o teplotě cca 94 °C – cca 275 ml
Postup krok za krokem (klasická metoda):
- Založte papírový filtr do sítka a zašroubujte.
- Položte přístroj filtrem na šálek.
- Do plastové nádoby nasypte kávu.
- Zalijte ji vodou.
- Čím hruběji mletou kávu zvolíte, tím delší čas dejte extrakci – od 20 sekund až po 2 minuty. Pro začátek doporučujeme jemně mletá zrnka a kratší dobu extrakce.
- Navlhčete píst s gumovým koncem.
- Vložte jej do nádoby a kontrolovaným pohybem stlačte.
Hotovo! Klasickou metodou připravíte kávu v aeropressu během chvilky.
Návod na obrácený postup
Můžete vyzkoušet i postup obrácený – přístroj postavte na píst, do horní nádoby dejte kávu a zalijte trochou horké vody. Důkladně promíchejte. Nyní dolijte vodou po okraj a nechte louhovat cca 30 vteřin (dle hrubosti mletí). Zašroubujte sítko s filtrem a otočte celý přístroj na připravený šálek. Stlačením vyprázdněte obsah do šálku.
Foto: Fivesenses.com.au
Kávy vhodné na Aeropress
Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.
Najít kávy pro měPár tipů pro přípravu té nejlepší kávy
- Ideálně použijte přímo kávu určenou na filtr.
- Navlhčete předem papírový filtr – zamezíte tak dřevité nebo papírové pachuti nápoje.
- Rychlý stisk = více chuti z těla kávy, pomalý = čistší nápoj – rádi si vychutnáváte ovocné nebo kořenité chutě? Pak stlačte píst rychle. Pokud se chcete přívlastkům vyhnout a vychutnat si co nejčistší kávu, stlačujte píst postupně až 30 vteřin.
Recenze na aeropress hovoří jasně
Geniálně jednoduchý coffee maker se těší popularitě po celém světě.
- Majitel slavné americké prodejny a pražírny Commonplace coffeehouse označil kávu z něj za „nejlepší, co kdy pil.“
- Podobně hovoří i světová šampionka v přípravě kávy z aeropressu Charlene de Buysere: „Kdybych byla robot (na kávu), tento vynález bude moje pravá ruka.“
- Angličan Rich Lancaster označil tento způsob přípravy kávy za „absolutně nejlepší“.
- Oblíbili si ho i Češi, což dokazují recenze aeropressu na Heuréce. Dočtete se tam například, že jde o „konec Turka v Čechách“ – rychlou, čistou a pohodlnou přípravu přesně podle chuti.
Aeropress versus french press
Váháte, který ruční kávovar pořídit? French press představuje celosvětově nejrozšířenější ruční kávovar. V aeropressu mu roste těžká konkurence, protože:
- Nabízí rychlejší přípravu kávy (cca 30 vteřin ku 3 až 5 minutám ve french pressu)
- Sami volíte hrubost mletí kávy (pro french press je lepší hrubší mletí)
- Nabízí čistší chuť díky rychlé filtraci přes papírový filtr (french press používá filtr kovový, který propustí do kávy o něco více sedimentu)
Aeropress sice umí jen jednu porci naráz a příprava je fyzicky náročnější, přesto poráží french press svou univerzálností a variabilitou použití.
Trocha praxe a o titul mistra světa v přípravě kávy v aeropressu se můžete ucházet i vy.
Foto: WorldaAropressChampionship.com
Slovák Lukáš Zahradník vyhrál soutěž v roce 2015 s následujícím postupem:
- Použil 20 gramů kávy namleté na "7.3" v mlýnku Malkoenig EK43.
- Ohřál 230 ml vody na 79 °C.
- Nejprve nalil do přístroje 60 ml vody.
- Míchal s kávou po dobu 15 sekund.
- Nechal 30 sekund odstát.
- Přidal zbytek vody a nechal stát 10 sekund.
- Pomalu přefiltroval rovnoměrným pohybem po dobu 45 sekund.
Celkový čas přípravy činil 1:35.
Receptů pro přípravu kávy v aeropressu je zkrátka nekonečně. Záleží na chuti a trpělivosti si s nápojem vyhrát. Přejeme vám oboje!
Pár rad na závěr
- Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
- Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy: