Kongo káva
Káva z Konga pochází z oblasti kolem jezera Kivu, kde se pěstuje ve vysoké nadmořské výšce na úrodné sopečné půdě. Podmínky pro pěstování jsou přímo ideální — dostatek srážek, stálé teploty a pečlivá ruční sklizeň dávají vzniknout kávě s krásně vyváženým charakterem. Produkce sice není tak rozsáhlá jako v sousedních zemích, ale kvalita zrn si rychle získala uznání mezi milovníky výběrové kávy.
V chuti převažují tóny tmavé čokolády, sušeného ovoce a jemné kořenitosti, občas doplněné lehkou ovocnou kyselinkou. Káva z Konga má plné tělo a příjemnou sladkost, a hodí se na espresso i pro přípravu v moka konvičce, ale krásně se rozvine i na filtru.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda přípravy
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Káva z Konga
Nechte se pohltit vůní kávy z Konga z COFFEESPOTU s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo naší moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme, s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
Káva se do Demokratické republiky Kongo dostala z Libérie v roce 1881. Následně objevili belgičtí kolonisté koncem 19. století v Kongu původní odrůdu Robusty. Produkce kávy pak začala nabírat na obrátkách, stejně jako kontrola Belgičanů nad tím, co a kolik se toho vypěstuje. Založili Národní ústav pro výzkum a vývoj, kde pracovalo 300 a odborníků, a 26 výzkumných stanic.
Kávová krize
Podobně jako v dalších afrických státech zažilo i pěstování kávy v Kongu turbulentní dobu. Kongo získalo v roce 1960 nezávislost a vláda omezila finanční podporu kávového průmyslu. Následovala 70. léta a s nimi kávová krize. V 80. letech se situace zlepšila, ale konžské války v 90. letech 20. století a počátkem 21. století všechno zase změnily k horšímu.
Nyní se pěstitelé snaží o kávovou renesanci a o to, aby se konžská káva opět dostala mezi světovou špičku. Potenciál je zde veliký a klimatické podmínky pro pěstování výjimečné kávy velmi dobré.
Jak chutná káva z Konga?
Konžskou kávu pěstují převážně menší farmáři. Vede Robusta (80 %) nad Arabikou odrůdy Bourbon (20 %) zpracovávané metodou natural. Pokud pijete opravdu dobrou kávu z Konga, podobá se chuťově té keňské. Má příjemně vyváženou kyselost, se kterou krásně hrají dohromady ovocné tóny.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší konžskou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU objevíte nejen výběrovou kávu z Konga, která zaujme jak nováčky v oblasti kávy, tak zkušené baristy, ale také kávy z dalších exotických destinací — například Honduras, Kuba, Brazílie nebo Zimbabwe. Můžete tak cestovat za chutěmi světa bez opuštění domova. Ať už preferujete balení 250 g, 500 g nebo 1 kg, u nás najdete to pravé. A nezapomeňte ochutnat také prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra JANKA.