Čerstvé mléko vs. trvanlivé. Kavárníci, zbystřete!

Jestli mě něco za uplynulý půlrok, kdy pracuju pro Coffeespot, překvapilo, pak to bude míra používání trvanlivého mléka na úkor čerstvého. Jestli vás zajímá, proč bych kavárnám trvanlivé mléko vůbec nedoporučil, čtěte dále.

Nejprve se pojďme podívat, v čem spočívá hlavní rozdíl. Plnotučné čerstvé mléko je neupravené mléko získané z dojnic, které neprošlo žádným procesem konzervace. Má vyšší obsah tuku a má čerstvou chuť.

mleko-v-kave

Na druhou stranu, plnotučné trvanlivé mléko je zpravidla zahřáté na vysokou teplotu a poté sterilováno, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Tento proces může mít vliv na chuť a texturu mléka.

 

Jak se to projevuje v chuti?

Čerstvé mléko má obvykle bohatší a krémovější chuť díky vyššímu obsahu tuku a zachovaným přirozeným látkám. Kdežto trvanlivé mléko může mít chuť, která je někdy popisována jako mírně “upravená” či “umělá” nebo má dokonce chuť po sterilizaci. Procesy, kterými mléko prošlo, mohou výrazně ovlivnit chuť a texturu.

trvanlive-mleko

 

Proč se ještě vyhnout trvanlivému mléku?

Zmínili jsme chuť. Ta je samozřejmě na prvním místě. A co dál?

  • Výživové hodnoty: Procesy, kterými prošlo trvanlivé mléko, mohou ovlivnit jeho živiny a vitamíny, což může snížit jeho výživovou hodnotu.
  • Environmentální dopady: Výroba trvanlivého mléka může mít vyšší environmentální dopady v porovnání s čerstvým mlékem, zejména pokud jde o spotřebu energie a zdrojů.
  • Lokální podpora: Podporou lokálních farmářů a nakupováním čerstvého mléka můžete přispět k udržení místní ekonomiky.

cerstve-mleko

 

Argumenty pro trvanlivé mléko. Jsou relevantní?

Slyším stále ty stejné. Trvanlivé mléko je levnější. A může se skladovat po větším množství. Pokud jde o jeho nižší cenu, není to úplně pravda. Stačí si opravdu porovnat ceny a zjistíte, že v některých případech může být čerstvé i levnější.

A ano, pokud nemáte dostatek lednic, pak se může zdát pohodlnější mít mléko vyskládané kdekoliv, kde je místo. Ale je to opravdu potřeba? Za mě jen jen o zvyku objednávat nebo nakupovat čerstvé mléko v kratších intervalech.

Jak jste na tom vy? Jste tým “čerstvé”, nebo “trvanlivé”?

TIPY na přípravu domácí kávy:

 

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT