Pár nonsensů, na které barista nechce odpovídat

Dnes si to trochu odlehčíme. Když člověk pracuje v kavárně, setká se během směny s nejrůznějšími typy lidí. Typologii zákazníků tu však dnes rozebírat nebudeme. Zaměříme se na ty, kteří rádi dávají svoji (ne)znalost na odiv. Přejeme příjemné počtení.

K tomuto článku mě inspiroval příspěvek na Instagramu, který na mě vyskočil při hledání zábavných témat o kávě. A na první dobrou mě zaujal.

Proč?

Protože jsem se u toho usmíval a jen jsem souhlasně kýval hlavou s tím, že „ano, toto znám“. Proč se tedy nepodělit s ostatními?

 hlasky

Mám alergii na etiopskou kávu

Mít alergii na kávu je samozřejmě možné, přestože jí netrpí velké masy lidí. Alergie na kávu je způsobena přecitlivělostí těla na bílkoviny, které jsou obsaženy v kávových zrnkách. Nicméně toto nemá co dělat se zemí původu kávy. Pokud jste alergičtí a kávový nápoj si nemůžete dopřát, pak může jít o zrna jak z Etiopie, Brazílie nebo třeba Vietnamu.

Pro baristu je toto samozřejmě náročné. Někdy je zákazník nastavený tak, že rozhodně nechce být poučován a pokud je s nimi i nějaký doprovod, není to jednoduše vhodné. A nebo třeba barista ani nemá v danou chvíli čas na vysvětlování. Jaká je v tomto případě nejvhodnější odpověď?

Miluju brazilskou kávu, protože je silnější než…

Také poměrně častý nešvar, země si dosaďte dle libosti. Opět i v tomto případě nezáleží úplně na regionu jako spíše na typu kávových zrn. Pokud člověk nevědomky srovnává robustu, která má obecně více kofeinu, s arabikou, mohl dospět k tomuto závěru. Ale jak je patrné, tady bychom míchali dohromady dvě různé věci.

Na sílu kávy má vliv, jak už jsme řekli, typ kávových zrn a pak také samotná příprava kávy. Ale jednotlivé země, kde se káva pěstuje, s tím nemají co dělat. A nabízí se stejná otázka jako v předchozím případě, co na toto nejlépe odpovědět? I po letech praxe bych to nejspíše přešel mlčením.

Nejlepší káva se pěstuje v Itálii

Je obrovský počet lidí, kteří preferují italskou kávou, protože výběrová káva je na ně „moc kyselá“. To je normální a je to o preferencích zákazníků, tedy věc, se kterou barista mnoho nezmůže. Nicméně ani italská káva s tmavším pražením a podílem robusty ve směsích se nepěstuje v této středomořské zemi.

TIP na článek: Srovnání zrnkové kávy Arabiky a Robusty. Jaký je mezi nimi rozdíl?

V Itálii žádné komerční kávové plantáže nejsou, takže z Itálie žádná zelená zrna nekoupíte. A je to jednoduše proto, že v Evropě, ani v té jižní, pro to nejsou vhodné podmínky. Takže i pokud pijete rádi italskou kávu, vězte, že zrna pocházejí ze zemí Jižní Ameriky, Afriky či jihovýchodní Asie.

Death before decaf

Pryč jsou doby, kdy bezkofeinová káva byla sprosté slovo. A opravdu k tomu byl důvod a ještě před zhruba deseti lety jsem „decaf“ sám odmítal ve svých provozech dělat. Jenže svět kávy se neustále mění a vyvíjí a v současné době si můžete udělat skvělou kávu i bez kofeinu.

Už jste ochutnali tu naši?

kava-bez-kofeinu

Ochutnat kávu bez kofeinu

 

Můžete mi to flat white udělat větší?

Toto se může zdát jako standardní požadavek, nicméně podstata kávového nápoje flat white spočívá v tom, že obsahuje určité množství kávy a mléka. A proto chutná tak, jak chutná. Není to tedy o tom, že by na vás chtěl barista šetřit a nebyl ochotný obětovat o trochu mléka navíc.

TIP na článek: Na okamžik baristou: Co je flat white a jak ho připravit? 

Pokud byste přece jen chtěli větší nápoj o podobné síle, můžete zákazníkovi nabídnout například cappuccino nebo latte se shotem kávy navíc. Ostatně to je ověřená metoda, kterou doteď aplikuji sám.

Jedno velké latte, dneska potřebuji hodně kafe

Výhoda takové objednávky spočívá v tom, že na ni není třeba nijak negativně reagovat. Barista latte zákazníkovi připraví s úsměvem na rtech a přitom ví, že latte obsahuje stejné množství kávy jako třeba cappuccino nebo espresso.

Bonusovka na závěr

  • Účtenku nechci, to nechte Babišovi.
  • Účtenku nechci, mě to stejně nikdo neproplatí.

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT