Jak vybrat ten správný mlýnek na kávu? Základní rady, kterými se řídit

Správně namletá zrnka jsou alfou i omegou domácí přípravy kávy. Hlavně u alternativních metod přípravy může stupeň mletí kávy výrazně ovlivnit chuť. Uvažujete o koupi mlýnku na doma? Pomůžeme vám s rozhodováním.

Co vás bude při koupi mlýnku především zajímat?

  • Typ mlýnku — ruční vs. elektrický
  • Cena

Výběr typu mlýnku

Je jasné, že většina z vás půjde po elektrickém mlýnku na kávu. Mele rychle, šetří čas a dá se na něm snadno nastavit hrubost mletí. Má ale i svá proti. Je hlučnější, nadělá víc nepořádku a na jeho údržbu potřebujete víc času a trpělivosti. Navíc pořizovací cena dobrého elektrického mlýnku začíná někde jinde, než u mlýnku ručního.

mlynek-na-kavu

Elektrický mlýnek se hodí jak do domácností, kanceláří nebo různých služeb, kde chcete zákazníky potěšit dobrou kávou (soukromá klinika, kosmetika, kadeřnictví…), tak i do menšího provozu, ve kterém uvaříte jen pár káv denně.

Po ručním mlýnku na kávu sáhněte v případě, že melete zrnka míň než 3✕ denně a chcete si přípravu náležitě užít. Stupeň mletí se u ručních mlýnků nastavuje většinou povolováním nebo utahováním šroubku u mlecích kamenů.

Chce to tedy delší používání, abyste si osvojili, kolik otoček (kterým se říká také kliky) musíte udělat při mletí na konkrétní metodu přípravy. Občas musíte stupeň mletí vychytávat nějakou dobu, odměnou vám ale bude fantastická chuť kávy.

Ruční mlýnek je sice pomalejší, než elektrický, ale ne nijak výrazně. S většinou mlýnků jste do 1 minuty schopní umlít 15 g kávy.

jak-vybrat-mlynek

Za nás má každý typ mlýnku něco do sebe. Elektrický mlýnek bude makat za vás, zatímco vy se třeba stihnete vyřídit mail. Ruční mlýnek je zase skvělým rituálem, u kterého si na chvilku odpočinete od práce a starostí.

Na dvě důležité věci si dejte pozor u všech typů mlýnků:

  1. Vybírejte jen z těch modelů, které melou kávu pomocí mlecích kamenů, ne pomocí nožů. Máme ozkoušené, že skvěle melou kameny keramické a ocelové. U kamenů si dejte pozor, aby se nepřehřály a nespálily vám kávu.
  2. U každého mlýnku si zjistěte, jak náročná je výměna mlecích kamenů a oprava mlýnku v případě poruchy. Dokážete vyměnit kameny sami? Není náhodou oprava vybraného modelu stejně drahá jako jeho pořizovací cena? Na tyto otázky byste měli znát odpověď ještě před samotnou koupí

Kolik si připravit na nový mlýnek

Asi vás moc nepotěšíme, ale koupě pořádného mlýnku něco stojí. Cena lepších ručních mlýnků začíná na necelých 6 stovkách, některé stojí okolo 800 Kč. U některých značek se s cenou přehoupnete přes tisícovku, za nás je to ale pořád výborná investice.

filtrovana-kava_1

U elektrických mlýnků si pochopitelně ještě připlatíte. Zatímco při koupi menších mlýnků se vejdete do 3 000 Kč, ty větší stojí kolem 7 000 Kč a cena některých špičkových elektrických mlýnků se může vyšplhat až na 20 000 Kč.

Při výběru tedy zvažte nejen své finanční možnosti, ale i frekvenci použití. Je zbytečné mít drahý mlýnek, když si dáváte kávu jen v neděli po obědě a zbytek týdne se na něj práší.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: