Zimbabwe káva
Káva ze Zimbabwe patří mezi vzácnější africké arabiky. Pěstuje se především v pohoří Eastern Highlands, kde mají kávovníky ideální podmínky — vysokou nadmořskou výšku, úrodnou půdu a stabilní klima. Tradice pěstování kávy tu sahá až do 50. let minulého století a i přes menší produkci si místní farmáři drží pověst výrobců kvalitní, pečlivě zpracované kávy.
V chuti můžete nalézt jemnou ovocnost s tóny červeného jablka, švestek nebo citrusů, doplněnou čokoládovou sladkostí a lehkou oříškovou dochutí. Hodí se na filtr i espresso.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda přípravy
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Káva ze Zimbabwe
Nechte se pohltit vůní kávy ze Zimbabwe z COFFEESPOTU s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo naší moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme, s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
Káva ze Zimbabwe bývá často zastíněna produkcí z okolních zemí, zejména Keni. I tak si ale zaslouží místo na kávovém výsluní. První rostliny sem opět dostali kolonisté v 19. století. Produkce zimbabwské kávy se začala ve 20. století rozjíždět a v 50. letech už se pěstovala ve velkém. Pozornost se k ní upnula hlavně v 70. letech, kdy sankce znemožňovaly vývoz tabáku, nejvíce zastoupené zimbabwské plodiny.
Ohrožený druh
V dalších letech kávě ze Zimbabwe uškodila nejen nestabilní politická situace, ale také nedostatek lokalit vhodných k jejímu pěstování. Zimbabwe z velké části pokrývá savana, káva se tak pěstuje jen v menších oblastech podél jihovýchodní hranice a ve vyšších nadmořských výškách. V současné době se situace zlepšuje, čemuž pomáhá hlavně rostoucí zájem o zimbabwskou kávu, která dosahuje opravdu vysoké kvality.
Jak chutná káva ze Zimbabwe?
Kávu ze Zimbabwe pro její zajímavou chuť čím dál tím častěji vyhledávají kávoví nadšenci z celého světa. Pěstuje se zde převážně Arabika, z odrůd to je kultivar Bourbonu Caturra a kultivar Timoru Catimor. Káva se obvykle zpracovává promytou metodou (washed).
Obecně jde o kávu s mírnou až výraznou kyselostí, chuťový profil se nepatrně mění v souvislosti s regionem pěstování. V šálku ucítíte čokoládu, ořechy, koření, u některých druhů zase ovoce a květiny.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší zimbabwskou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU můžete ochutnat nejen výběrovou zimbabwskou kávu, která zaujme jak nováčky v oblasti kávy, tak zkušené baristy, ale také kávy z dalších exotických destinací — například Malawi, Papua Nová Guinea, Uganda nebo Kongo. Můžete tak cestovat za chutěmi světa bez opuštění domova. Ať už preferujete balení 250 g, 500 g nebo 1 kg, u nás najdete to pravé. A nezapomeňte ochutnat také prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra JANKA.