Srovnání zrnkové kávy Arabiky a Robusty

Kávovníků existuje přes 120 druhů. Komerčně se pěstují z 99 % pouze dva – Arabica a Robusta. Plody připomínající třešně obsahují semena (kávová zrna), která si po zpracování, upražení, namletí a další přípravě vychutnáváme v podobě osvěžujících nápojů.

Objevte:

Arabica či Robusta? Základní rozdíly

Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi 70 % celosvětové produkce.

Arabica v porovnání s Robustou:

  • Má vyšší kyselost a bohatší chuť
  • Nabízí více tónů od ovocných přes čokoládové, květinové až po kořeněné
  • Obsahuje 2–3× méně kofeinu (Arabica má 1,2 až 1,5 %, Robusta 2,2 až 2,7 %)
  • Obsahuje 2× více cukru
  • Obsahuje více lipidů (tuků, olejů, vitamínů..)
  • Je náročnější na pěstování, přestože preferuje mírnější klima

arabice-vs-robusta

Arabica vs. Robusta: Jaký je rozdíl?

Čím si získává příznivce Robusta?

I Robusta má své fanoušky – hlavně díky až 3násobnému obsahu kofeinu. Poznáte ji podle typické hořké, zemité až dřevité chuti. Ve směsích Arabiky + Robusty prohlubuje chuť a výslednému espressu dodává příjemnou cremu. Chuťově vynikne třeba s chlebem a sýrem.

Pěstitelé si zase chválí jednodušší pěstování: Lépe odolává nemocem a dává vyšší výnosy.

Trocha historie, botaniky a základů pěstování

Botanicky jde o druhy kávovníku Coffea Arabica (kávovník arabský) a Coffea Canephora (kávovník statný, robustní). Arabský kávovník pravděpodobně vznikl křížením druhů Coffea Canephora a Eugenioides na hranici mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Název arabský nese už od 7. století, kdy se přes moře dostal z Etiopie do Arábie.

Dnes se pěstuje arabský kávovník hlavně v Jižní Americe, kdežto Robusta spíše na východní polokouli. Nejvíce produkce pochází z Vietnamu.

Arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Svědčí jí vyšší vlhkost, nižší teploty a větší rozdíl teplot během dne a noci. Díky tomu plody arabského kávovníku dozrávají pomaleji a mají tak více času na rozvinutí komplexních složek, které poznáte na chuti.

zrnkova-kava-100-arabica

Srovnání nadmořských výšek, ve kterých se odrůdy pěstují

Rozdíl poznáte i ve tvaru a vůni zrnek

Máte v ruce kávové zrnko a váháte, jakého je druhu? Zaměřte se na rýhu uprostřed. Zrnko Arabiky mívá rýhu zakřivenou, kdežto Robusta rovnou. Zrnko arabského kávovníku bývá také protáhlejší a plošší. V surové podobě je světlejší.

Rozdíl je i ve vůni – zrnka arabského kávovníku voní před pražením trochu jako borůvky, kdežto Robusta spíš po arašídech.

srovnani-robusta-arabica

Srovnání tvaru zrn Arabiky a Robusty

Trocha chemie

Složení Arabiky

Obsahuje oproti Robustě dvakrát více cukrů a o 60 % více lipidů, které ovlivňují proces pražení a napomáhají k rozvinutí jedinečných aromat. Vyznačuje se daleko komplexnější a rozmanitější chutí, která se odvíjí od odrůdy a přírodních podmínek, kde kávovník rostl. V chuti poznáte tóny oříšků, čokolády, ovoce či květin.

Složení Robusty

Robusta obsahuje dvoj- až trojnásobné množství kofeinu a kyseliny chlorogenové. Tyto složky působí jako přirození ochránci rostlin proti škůdcům, kterých se v nižších nadmořských výškách vyskytuje více. Kofein i kyselina chlorogenová mají velmi hořkou chuť, což se projeví na chuti kávy. U Robusty tedy očekávejte velmi hořkou, dřevitou chuť.

obsah-kofeinu-v-kave

Obsah kofeinu v kávových nápojích

Z tisíců odrůd Arabiky i Robusty zbylo jen pár

Pěstitelé zkoušeli vyšlechtit spoustu druhů kávovníku arabského. Z tisíců odrůd – původem hlavně z Etiopie a Súdánu – se mimo Afriku dostal jen zlomek. K nejznámějším u nás patří:

  • Typika – základ většiny běžných káv. Keře pochází z Jávy, odkud se rozšířily do zbytku světa.
  • Bourbon – vznikl přirozenou mutací Typiky na ostrově Bourbon (dnešní Réunion).

Současné odrůdy představují v naprosté většině přirozené nebo uměle vytvořené mutace těchto dvou základních druhů. Běžně se setkáte například s těmito druhy: Castillo / Colombia / Caturra, Catuai, SL28, SL24, Ruiru 11 nebo Batian.

Také kávovníku statného existuje mnoho druhů. Pro většinu se však používá společný název „Robusta“. Pochází z Belgického Konga, odkud se přes Jávu rozšířil do zbytku světa.

arabica-robusta-rozdil

Podíl jednotlivých zemí na produkci Arabiky a Robusty

Dnešní top producenti Arabiky

Největším producentem je Brazílie. Kvalitní kávu vyváží také:

zdroj: Enjoyjava.com 

Dnešní top producenti Robusty

Zde jasně vede Vietnam.

  1. Vietnam
  2. Brazílie
  3. Indonésie
  4. Indie
  5. Uganda
  6. Malajsie
  7. Cote Divoire
  8. Thajsko
  9. Kamerun
  10. Filipíny
  11. Madagaskar
  12. Nová Guinea
  13. Guatemala

Závěr: Arabika nebo Robusta? Který druh je lepší?

Díky rozmanité komplexní chuti a aromatu bude vždy Arabika v kvalitě nadřazenější. V rámci obou druhů se však můžeme setkat s různě hodnotnými kávami.

Pokud tedy uvidíte na sáčku napsáno 100% Arabika, nemusí to nutně znamenat garanci výborné chuti. A pak samozřejmě záleží na preferencích každého z nás. Sebelepší Robusta však nikdy nedosáhne kvality lepší Arabiky.

Prahnete po silné, chuťově vyvážené kávě?

_strong-transparrent_1

Ochutnejte směs obou druhů, naši vyladěnou směs STRONG - espresso směs

Silná chuť, ale báječně jemná crema. Ideál na pořádné espresso s chutí hořké čokolády, zemitosti a jemným kouřovým nádechem.

Ochutnat STRONG

 

Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺ Tým COFFEESPOT

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: