Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Kávovníků existuje přes 120 druhů. Komerčně se pěstují z 99 % pouze dva – Arabica a Robusta. Plody připomínající třešně obsahují semena (kávová zrna), která si po zpracování, upražení, namletí a další přípravě vychutnáváme v podobě osvěžujících nápojů.
Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi 70 % celosvětové produkce.
Arabica vs. Robusta: Jaký je rozdíl?
I Robusta má své fanoušky – hlavně díky až 3násobnému obsahu kofeinu. Poznáte ji podle typické hořké, zemité až dřevité chuti. Ve směsích Arabiky + Robusty prohlubuje chuť a výslednému espressu dodává příjemnou cremu. Chuťově vynikne třeba s chlebem a sýrem.
Pěstitelé si zase chválí jednodušší pěstování: Lépe odolává nemocem a dává vyšší výnosy.
Botanicky jde o druhy kávovníku Coffea Arabica (kávovník arabský) a Coffea Canephora (kávovník statný, robustní). Arabský kávovník pravděpodobně vznikl křížením druhů Coffea Canephora a Eugenioides na hranici mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Název arabský nese už od 7. století, kdy se přes moře dostal z Etiopie do Arábie.
Dnes se pěstuje arabský kávovník hlavně v Jižní Americe, kdežto Robusta spíše na východní polokouli. Nejvíce produkce pochází z Vietnamu.
Arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách. Svědčí jí vyšší vlhkost, nižší teploty a větší rozdíl teplot během dne a noci. Díky tomu plody arabského kávovníku dozrávají pomaleji a mají tak více času na rozvinutí komplexních složek, které poznáte na chuti.
Srovnání nadmořských výšek, ve kterých se odrůdy pěstují
Máte v ruce kávové zrnko a váháte, jakého je druhu? Zaměřte se na rýhu uprostřed. Zrnko Arabiky mívá rýhu zakřivenou, kdežto Robusta rovnou. Zrnko arabského kávovníku bývá také protáhlejší a plošší. V surové podobě je světlejší.
Rozdíl je i ve vůni – zrnka arabského kávovníku voní před pražením trochu jako borůvky, kdežto Robusta spíš po arašídech.
Srovnání tvaru zrn Arabiky a Robusty
Obsahuje oproti Robustě dvakrát více cukrů a o 60 % více lipidů, které ovlivňují proces pražení a napomáhají k rozvinutí jedinečných aromat. Vyznačuje se daleko komplexnější a rozmanitější chutí, která se odvíjí od odrůdy a přírodních podmínek, kde kávovník rostl. V chuti poznáte tóny oříšků, čokolády, ovoce či květin.
Robusta obsahuje dvoj- až trojnásobné množství kofeinu a kyseliny chlorogenové. Tyto složky působí jako přirození ochránci rostlin proti škůdcům, kterých se v nižších nadmořských výškách vyskytuje více. Kofein i kyselina chlorogenová mají velmi hořkou chuť, což se projeví na chuti kávy. U Robusty tedy očekávejte velmi hořkou, dřevitou chuť.
Obsah kofeinu v kávových nápojích
Pěstitelé zkoušeli vyšlechtit spoustu druhů kávovníku arabského. Z tisíců odrůd – původem hlavně z Etiopie a Súdánu – se mimo Afriku dostal jen zlomek. K nejznámějším u nás patří:
Současné odrůdy představují v naprosté většině přirozené nebo uměle vytvořené mutace těchto dvou základních druhů. Běžně se setkáte například s těmito druhy: Castillo / Colombia / Caturra, Catuai, SL28, SL24, Ruiru 11 nebo Batian.
Také kávovníku statného existuje mnoho druhů. Pro většinu se však používá společný název „Robusta“. Pochází z Belgického Konga, odkud se přes Jávu rozšířil do zbytku světa.
Podíl jednotlivých zemí na produkci Arabiky a Robusty
Největším producentem je Brazílie. Kvalitní kávu vyváží také:
zdroj: Enjoyjava.com
Zde jasně vede Vietnam.
Díky rozmanité komplexní chuti a aromatu bude vždy Arabika v kvalitě nadřazenější. V rámci obou druhů se však můžeme setkat s různě hodnotnými kávami.
Pokud tedy uvidíte na sáčku napsáno 100% Arabika, nemusí to nutně znamenat garanci výborné chuti. A pak samozřejmě záleží na preferencích každého z nás. Sebelepší Robusta však nikdy nedosáhne kvality lepší Arabiky.
Ochutnejte směs obou druhů: Rock Spot Espresso.
✔ Arabica dodává směsi typickou čokoládovo-kořenitou chuť, kterou Robusta vyšperkuje o bohatou cremu a nálož životadárného kofeinu.
✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě
✔ Pražíme denně dle objednávek, v malých dávkách, s láskou ❤️ a radostí
Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺
Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT
TIPY na přípravu domácí kávy:
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT
Vypadá to, že v košíku máte voňavá zrnka kávy. Dokončete svou objednávku a vychutnejte si lahodnou kávu co nejdříve.