Aby se vám snadno nakupovalo, používáme na webu k personalizaci a analýze návštěvnosti cookies. Více informací

Sledujte nás na sítích

 

Instagram

cena: 149,00 Kč (5,72 EUR)
skladem

Nejprodávanější

cena: 149,00 Kč (5,72 EUR)
skladem
cena: 159,00 Kč (6,10 EUR)
skladem
cena: 199,00 Kč (7,64 EUR)
skladem

08. 11. 2017

Srovnání Arabiky a Robusty

Na světě bylo identifikováno přes 120 druhů kávovníků, na kterých rostou plody připomínající třešně (kávové třešně). Jejich semena (kávová zrna) si po zpracování, upražení, namletí a uvaření vychutnáváme. Pouze dva druhy kávovníku jsou využívány ke komerčním účelům a tvoří téměř veškerou (okolo 98%) celosvětovou produkci.

Země původu kávy arabica a robusta

Podíl jednotlivých zemí na produkci Arabiky a Robusty

Těmito dvěma druhy jsou Coffea Arabica (Arabika) a Coffea Canephora (Robusta). Oba tyto druhy se vyznačují odlišnostmi jak v přírodních podmínkách, ve kterých jsou pěstovány, tak ve složení, a poté ve výsledné chuti.

Arabika je pěstována ve vyšších nadmořských výškách než Robusta. Je vystavena nižšímu množství srážek, nižším teplotám a většímu rozdílu teplot během dne a noci. Díky tomu plody kávovníku Arabika dozrávají pomaleji a mají tak více času na rozvinutí komplexních složek, které lze poté vnímat v chuti.

Nadmořská výška pěstování kávy

Srovnání nadmořských výšek, ve kterých se odrůdy pěstují

Robusta obsahuje oproti Arabice dvojnásobné množství kofeinu a kyseliny chlorogenové.  Tyto složky působí jako přirození ochránci rostlin proti škůdcům, kterých se v nižších nadmořských výškách vyskytuje více. Kofein i kyselina chlorogenová mají velmi hořkou chuť, což se projeví v chuti kávy. U Robusty můžeme tedy očekávat velmi hořkou, dřevitou chuť.

Arabika naopak obsahuje oproti Robustě dvakrát více cukrů a o 60% více lipidů, které ovlivňují proces pražení a dopomáhají k rozvinutí jedinečných aromat. Arabika se dále vyznačuje daleko komplexnější a rozmanitější chutí, která se odvíjí od odrůdy a přírodních podmínek, ve kterých byla káva pěstována. V chuti můžeme nalézt tóny oříšků, čokolády, ovoce či květin.

Srovnání tvaru zrn arabici a robusty

Srovnání tvaru zrn Arabiky a Robusty

Je tedy lepší Arabika nebo Robusta?


Díky své rozmanité komplexní chuti a aroma bude vždy Arabika v kvalitě nadřazenější. Přesto je třeba zmínit, že v rámci obou druhů se můžeme setkat s různě kvalitními (a nekvalitními) kávami. Pokud tedy uvidíte na sáčku napsáno 100% Arabika, nemusí to nutně znamenat garanci kvality. A pak samozřejmě záleží na preferencích každého z nás. Sebelepší Robusta však nikdy nedosáhne kvality lepší Arabiky.