Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Léto prý vzniklo proto, aby bylo kdy pít ledovou kávu. Zchladí, osvěží a nakopne zároveň. Vyzkoušejte originální recepty od klasických až po pravé kávové speciality.
Hosté českých kaváren si pod tímto pojmem nejčastěji představují studené latté – tedy espresso s mlékem, nebo frappé – napěněnou kávu mixovanou s vodou nebo mlékem. Variant však existuje daleko víc.
Z mleté kávy macerované ve studené vodě nebo pomalu překapané ledovou vodou. Chladná voda v kombinaci s dlouhou extrakcí dodávají nápoji výraznější chuť, někdy až likérovou. Nejlépe chutná ze zrnek s ovocným nebo citrusovým nádechem.
Káva filtrovaná buď přímo na led, nebo připravená klasicky s následným prudkým zchlazením. Má lehkou chuť, jemnou ovocnost a příjemně osvěží – podobně jako ledový čaj.
Připravené z espressa (tzv. espresso shakerato). A tím se dostáváme zase na začátek ☺
Připravte si:
Cold brew je výjimečné v tom, že káva nepřijde do styku s horkou vodou, jak je tomu běžně zvykem. Kávu nasypejte do sklenice a zalijte studenou vodou. Uzavřete víčkem, protřepejte a uložte do lednice na 17 až 24 hodin. Potom přefiltrujte a je hotovo.
TIP: Celý recept na nejlepší Cold Brew jsme sepsali zde.
Připravte si:
Příprava tohoto nápoje je rychlá a jednoduchá. Výsledek přitom báječně osvěží. Do sklenice nasypejte pár kostek ledu, zalijte tonikem a na závěr přidejte kávu.
Připravte si:
Espresso nejrychleji zchladíte, když ho extrahujete z kávovaru přímo na led. Protřepáním v shakeru s ledem získáte efektní pěnu.
Pokud nemáte doma espresso kávovar, použijte filtrovanou kávou připravovanou vaší oblíbenou metodou (např. V60, aeropress nebo moka konvička).
foto: Littlebitsof.com
Připravte si:
Cca hodinku před přípravou zchlaďte skleničku v lednici nebo mrazáku. Naplňte ji ledem a přelijte espressem. Pomalu dolijte perlivou vodou tak, abyste nezničili pěnu. Ihned podávejte.
Připravte si:
Sklenici do poloviny naplňte ledem a přelijte espressem. Opatrně zalijte 180 ml mléka. Máte rádi lehkou pěnu? Připravte nápoj v shakeru – kávu přidejte jako poslední.
foto: Howsweeteats.com
Připravte si:
Milujete čokoládu? Pak si oblíbíte i omáčku z kvalitního kakaa, kokosového cukru, vody a špetky soli. Vše stačí cca 5 minut za stálého míchání povařit. Omáčka vydrží v lednici 2 až 3 týdny.
Při přípravě mocha dejte na dno sklenice 2 lžíce čokoládové omáčky, nasypte ledové kostky cca do třetiny a přelijte 180 ml mléka. Navrch opatrně nalijte espresso. Podávejte s brčkem na promíchání.
foto: Acotedajis.cz
Připravte si:
Do mixéru dejte espresso, cca 6 ledových kostek, smetanu a mléko. Rozmixujte do hladka. Podávejte ve střední skleničce s brčkem.
Připravte si:
Opět hotovo za chviličku. Stačí nabrat zmrzlinu do hrníčku (většinou se používá vanilková, ale fantazii se meze nekladou) a navrch přidat dvojité espresso. I zde můžete nahradit espresso filtrovanou kávou.
Připravte si:
Do skleničky dejte cca 4 větší kostky ledu a plátek citronu. Přímo na led nalijte dvojité espresso. Podle chuti mírně přislaďte a hned podávejte.
Připravte si:
Irská káva je tradiční horký kávový nápoj. Tato studená verze je však neméně dobrá. Ve sklenici smíchejte led s Cold brew, panákem irské whisky a stejným množstvím smetany. Vše řádně promíchejte a máte skvělý kávový koktejl do parných dnů.
Pokud si nechceme ředit chuť kávy ledovými kostkami vody, lze si připravit ledové kostky z kávy. Jednoduše připravme filtrovanou kávu naší oblíbenou metodou a nechme zamrazit ve formě na ledové kostky. Ty pak můžeme použít na zchlazení ledové kávy.
Postup je jednoduchý:
Vyzkoušejte speciálně vyladěné sezónní směsi
K létu patří odpočinek, cestování, pohoda, dovolená, moře, hory, les, poznávání nových míst a dobrodružství.
Limitované směsi kávy jsme připravili právě pro tyto chvíle.
Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺
Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT
TIPY na přípravu domácí kávy:
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT
Vypadá to, že v košíku máte voňavá zrnka kávy. Dokončete svou objednávku a vychutnejte si lahodnou kávu co nejdříve.