Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Jednoduchý coffee maker klidně použijte i na nejdražší čerstvou kávu. Umí nápoje tak skvělé, že po drahém přístroji už ani nevzdychnete.
Aeropress představuje nejmladší „zařízení“ na alternativní přípravu kávy. V roce 2005 jej představil Alan Adler, prezident americké společnosti Aerobie. Tento geniálně jednoduchý přístroj kombinuje několik výhod:
Výsledkem je lahodná káva s širokou paletou příchutí a velmi nízkou kyselostí.
Opravdu se skládá „jen“ ze dvou plastových válců. Zato důmyslně řešených. První válec končí gumovým pístem. Ten zapadá do druhého – většího válce.
Princip přípravy kávy v aeropressu je jednoduchý:
Stlačením pístu vytvoříte tlak potřebný k přefiltrování čerstvě namletých zrnek. Káva zamíchaná v horké vodě se protlačí přímo do hrnku, nebo jiné nádoby určené k podávání.
Záleží na úhlu pohledu. Vyjdeme-li z obecné definice, podle které se pravé espresso vyrábí pod 9barovým tlakem, pak ruční kávovar neobstojí. Ručním stlačením pístu dosáhnete tlaku maximálně 0,7 barů. Chuťově však hodně lidí hodnotí kávu z aeropressu stejně nebo dokonce ještě lépe než espresso. Používá se i jako výborný základ latte, cappuccina a dalších nápojů na bázi espressa.
Hotovo! Klasickou metodou připravíte kávu v aeropressu během chvilky.
Můžete vyzkoušet i postup obrácený – přístroj postavte na píst, do horní nádoby dejte kávu a zalijte trochou horké vody. Důkladně promíchejte. Nyní dolijte vodou po okraj a nechte louhovat cca 30 vteřin (dle hrubosti mletí). Zašroubujte sítko s filtrem a otočte celý přístroj na připravený šálek. Stlačením vyprázdněte obsah do šálku.
Foto: Fivesenses.com.au
Geniálně jednoduchý coffee maker se těší popularitě po celém světě.
Váháte, který ruční kávovar pořídit? French press představuje celosvětově nejrozšířenější ruční kávovar. V aeropressu mu roste těžká konkurence, protože:
Aeropress sice umí jen jednu porci naráz a příprava je fyzicky náročnější, přesto poráží french press svou univerzálností a variabilitou použití.
Trocha praxe a o titul mistra světa v přípravě kávy v aeropressu se můžete ucházet i vy.
Foto: WorldaAropressChampionship.com
Slovák Lukáš Zahradník vyhrál soutěž v roce 2015 s následujícím postupem:
Celkový čas přípravy činil 1:35.
Receptů pro přípravu kávy v aeropressu je zkrátka nekonečně. Záleží na chuti a trpělivosti si s nápojem vyhrát. Přejeme vám oboje!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
✔ 100% ARABICA
✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě
✔ Pražíme denně v malých dávkách s láskou ❤️ a radostí
Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺
Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT
TIPY na přípravu domácí kávy:
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT