Aby se vám snadno nakupovalo, používáme na webu k personalizaci a analýze návštěvnosti cookies. Více informací

Sledujte nás na sítích

 

Instagram

cena: 149,00 Kč (5,72 EUR)
skladem

Nejprodávanější

cena: 147,00 Kč (5,64 EUR)
skladem
cena: 139,00 Kč (5,34 EUR)
skladem
cena: 139,00 Kč (5,34 EUR)
skladem

15. 03. 2017

Filtr V60

Jak jsem již psal v článku "Cesta k zrnku kávy", je u nás doma každodenním rituálem příprava kávy z dripu Hario V60 02. Ono totiž chodit na espresso je ideálnější do kvalitních kaváren, kde mají pořádnou mašinu. Čili, výhoda dripu je, tak jako v každém alternativním způsobu, v jeho dostupnosti. A ani příprava není složitá, ba naopak. Trvá pár minut a přitom máte kávu na celodenní popíjení, protože chutná velmi dobře i za studena nebo v létě s ledem.

Drip Hario V60 02

A teď pár rýpavých poznámek a rad k přípravě. Pro nedočkavce možno přeskočit, ale nezaručuji kvalitní výsledek. :)

Káva by měla být namletá středně hrubě, což znamená, asi by vočko na velikost zrnek cukru krupice. Dále se doporučují používat originální filtry V60 od Haria, které je nutné před použitím propláchnout horkou vodou, kvůli eliminaci zápachu a hořké papírové chuti v kávě. Uvádí se, že kávu zkvalitní i balená nebo filtrovaná voda, protože se v ní nachází jiné množství různých látek než ve vodě z kohoutku. Voda by ale při filtraci neměla být vroucí, stačí počkat přibližně půl minutky, aby teplota v konvici klesla asi na 92°C. Samotný průběh filtrace by pak neměl trvat déle než 3 a půl minuty (při množství 450ml vody).

Určitě se nebojte experimentovat! Jak s množstvím kávy, tak s teplotou i kvalitou vody. Zkuste, co vám samotným přijde nejvhodnější. Nic není pevně stanoveno!

Pro tuto přípravu kávy je vhodné použít středně nebo světleji pražené kávy. Výsledný nápoj bude lehký, svěží, bez zbytečné hořkosti. Takto se dá popíjet opravdu hodně dlouho i studený nebo přímo s ledem.

Příprava:

  1. Dáme vařit vodu. Mezitím si navážíme a pomeleme 30g výběrové kávy.
  2. Papírový filtr na kraji zahneme a vložíme do dripu.
  3. Pod drip zvolíme vhodnou nádobu (hrnek, konvičku) z které budeme kávu pít nebo servírovat.
  4. Vřelou vodou prolijeme filtr. Voda nám zároveň hezky prohřeje spodní nádobu. Vodu poté vylijeme
  5. Nasypeme do filtru namletou kávu a prolijeme 30ml vody (92°C). Počkáme 30 sekund.
  6. Krouživými pohyby nalijeme do filtru (klidně i nadvakrát) asi 450ml vody.
  7. Necháme protékat maximálně 3 minuty.
  8. Máme hotovo! :)

Hotová káva