Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 700,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Filtr V60
15.03.2017

Filtr V60

Jak jsem již psal v článku "Cesta k zrnku kávy", je u nás doma každodenním rituálem příprava kávy z dripu Hario V60 02. Ono totiž chodit na espresso je ideálnější do kvalitních kaváren, kde mají pořádnou mašinu. Čili, výhoda dripu je, tak jako v každém alternativním způsobu, v jeho dostupnosti. A ani příprava není složitá, ba naopak. Trvá pár minut a přitom máte kávu na celodenní popíjení, protože chutná velmi dobře i za studena nebo v létě s ledem.

Drip Hario V60 02

A teď pár rýpavých poznámek a rad k přípravě. Pro nedočkavce možno přeskočit, ale nezaručuji kvalitní výsledek. :)

Káva by měla být namletá středně hrubě, což znamená, asi by vočko na velikost zrnek cukru krupice. Dále se doporučují používat originální filtry V60 od Haria, které je nutné před použitím propláchnout horkou vodou, kvůli eliminaci zápachu a hořké papírové chuti v kávě. Uvádí se, že kávu zkvalitní i balená nebo filtrovaná voda, protože se v ní nachází jiné množství různých látek než ve vodě z kohoutku. Voda by ale při filtraci neměla být vroucí, stačí počkat přibližně půl minutky, aby teplota v konvici klesla asi na 92°C. Samotný průběh filtrace by pak neměl trvat déle než 3 a půl minuty (při množství 450ml vody).

Určitě se nebojte experimentovat! Jak s množstvím kávy, tak s teplotou i kvalitou vody. Zkuste, co vám samotným přijde nejvhodnější. Nic není pevně stanoveno!

Pro tuto přípravu kávy je vhodné použít středně nebo světleji pražené kávy. Výsledný nápoj bude lehký, svěží, bez zbytečné hořkosti. Takto se dá popíjet opravdu hodně dlouho i studený nebo přímo s ledem.

Příprava:

  1. Dáme vařit vodu. Mezitím si navážíme a pomeleme 30g výběrové kávy.
  2. Papírový filtr na kraji zahneme a vložíme do dripu.
  3. Pod drip zvolíme vhodnou nádobu (hrnek, konvičku) z které budeme kávu pít nebo servírovat.
  4. Vřelou vodou prolijeme filtr. Voda nám zároveň hezky prohřeje spodní nádobu. Vodu poté vylijeme
  5. Nasypeme do filtru namletou kávu a prolijeme 30ml vody (92°C). Počkáme 30 sekund.
  6. Krouživými pohyby nalijeme do filtru (klidně i nadvakrát) asi 450ml vody.
  7. Necháme protékat maximálně 3 minuty.
  8. Máme hotovo! :)

Hotová káva

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Kávové novinky do e-mailu

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Huštěnovice 61
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz