Co všechno víte o kofeinu? Zajímavosti a informace, které nejspíš neznáte

„Potřebuju kafe.” Taky je tohle jedna z vašich prvních vět, když ráno vstanete? Chápeme vás. Kofein je mocný čaroděj. Co o něm ale doopravdy víte? 

Dneska si dáme malou lekci chemie, biologie, fyziologie, ale hlavně vám rozšíříme obzory. 

Co je kofein

Kofein je organická sloučenina s chemickým vzorcem C₈H₁₀N₄O₂ patřící do skupiny alkaloidů. Nachází se tak ve společnosti nikotinu, chininu, morfinu nebo smrtícího jedu kurare.

Nástup účinku kofeinu je poměrně rychlý. Zhruba do 15 minut. Obecně kofein zrychluje tep, zvedá krevní tlak a pomáhá odbourávat tukovou tkáň. Zároveň zvyšuje tvorbu a vylučování moči, proto se doporučuje si k šálku kávy dát skleničku vody. 

kofein-clanek

Kofein způsobuje i nárůst dopaminu, což je „hormon štěstí”, který zlepšuje výkon, navozuje pozitivní emoce a pocit motivace.

 

Proč kafe umí nakopnout i utlumit

Jak jsme psali výš, kofein dokáže slušně nabudit. Existují ale i chvíle, kdy se vám chce po šálku kávy spát, případně to rovnou zalomíte. Jak je to možné? 

Stimulanty obecně totiž pomáhají zvyšovat energii, kterou v sobě máte. Když jste ale tak vyčerpaní, že není z čeho brát, a to hlavně duševně, může na vás mít trocha kafe spíš zklidňující efekt.

 

Kolik kofeinu je moc kofeinu

Ne nadarmo se kofein s nadsázkou považuje za jednu z nejoblíbenějších drog na světě. Má totiž podobné účinky jako kokain nebo amfetamin, ale pozor, mnohem mírnější! I přesto vás může napadnout, jestli se na kofeinu dá vytvořit závislost.

filtrovana-kava1

Přílišnou konzumací kofeinu si můžete navodit projevy, které se podobají závislosti. Nemusíte se ale bát. Touha po kofeinu se nepovažuje za poruchu užívání návykových látek. Navíc k tomu, aby se u vás závislost na kofeinu začala projevovat, byste do sebe museli denně dostat asi 400 mg kofeinu a víc 

Přepočteno na kávu jsou to například 4 dvojitá espressa nebo 4 šálky filtrované kávy. To za den pokoří málokdo.

 

Co když chci ubrat, ale miluju kafe 

Nedokážete si odepřít kávu, ale už se pohybujete na hranici maximálního množství za den? Snadná pomoc. 

Nahraďte část vašich káviček bezkofeinovou kávou. Ta obsahuje jen asi 2 až 12 mg kofeinu. Další alternativou k decaf zrnkům je stále populárnější cascara. Jde o šlupky z kávových třešní, z nichž během chvíle připravíte nápoj podobný čaji, který má třetinový obsah kofeinu oproti kávě.

cascara_1

 

Ochutnat Cascaru

 

Rychlá pomoc aneb Když to přepísknu

Může se stát, že to zkrátka neodhadnete a s kávou to přeženete. Máte třeba náročný projekt v práci, zkouškové období, nebo pracujete s kávou a zrovna si potřebujete udělat cuppingový den. 

Právě zkušení baristi používají tenhle jednoduchý trik. Snižují si množství kofeinu v těle tím, že si dají obyčejný banán. Ideální je ho ještě zapít vodou. Vysoký obsah draslíku v banánu se postará o to, aby kofein z těla rychleji zmizel. 

Teď vás ale rozhodně nenabádáme k tomu, abyste vypili 10 káv denně a ládovali do sebe banány hlava nehlava. Stejně jako v životě je i v pití kávy důležité najít balanc. Doplňovat tekutiny, zdravě jíst, hodně spát a chápat šálek kávy spíše jako odměnu a pomoc. Ne jako nástroj k řešení velkého stresu a frustrace.

 

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě