Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Užijte si plné chutě výběrové kávy i bez drahého přístroje a složitých postupů. Díky french pressu za pár korun vmžiku vykouzlítelahodný nápoj kdekoli, kde máte přístup k horké vodě.
French press patří k nejjednodušším zařízením pro alternativní přípravu kávy. Jde o skleněnou konvičku vybavenou pístem s filtrem. Vy jen zalijete kávu horkou vodou, pístem oddělíte od sedliny a máte hotovo.
Historie tohoto šikovného pomocníka sahá až do poloviny 19. století. Největší boom zažil v 60. letech ve Francii, kde se mu říká také сafetière à piston, tedy kávovar s pístem. V anglicky mluvících zemích se setkáte také s názvy press pot nebo coffee press.
Louhování v horké – ale nikdy ne vařící (!) vodě – neničí cenné oleje ani drobné aromatické částečky. Voda má čas proniknout do buněčné struktury mleté kávy a vytáhnout z ní to nejlepší bez nadměrné hořkosti. Dává tak vyniknout plným chutím a krémové struktuře kávy. Říká se dokonce, že některé druhy chutnají nejlépe právě z french pressu.
Strčí do kapsy drahé kávovary i jiné alternativní přípravy. Například překapávače s filtračním papírem zachycují kávové oleje a chuť pak není úplná. V moka konvičce zase káva prochází varem a vy opět přicházíte o plné aroma.
Jedinou nevýhodou french pressu je někdy nedokonalá filtrace. Ve vašem šálku tak mohou skončit i kousky rozemletých zrnek. Ale za tu chuť to rozhodně stojí.
Návod na french press - před přípravou předehřejte konvičku horkou vodou – zejména u typů z nerez oceli je pak výsledek daleko lepší.
1) Připravte si nahrubo namletou kávu v množství, které odpovídá velikosti nádoby.
- Na 0,35 l cca 30 g
- Na 0,8 l cca 65 g
- Na 1 l cca 80 g
2) Uvařte vodu a nechte ji cca 0,5 minuty odstát. Teplota tak klesne na požadovaných 93 až 94 stupňů Celsia.
3) Pomalu zalijte kávu připravenou na dně konvičky.
4) Nechte 3 až 4 minuty odstát.
5) Ještě jednou konvičkou zamíchejte.
6) Pomalu stlačte. Hotovo.
7) Podávejte - přelijte kávu do šálků či konvičky, aby se dále nelouhovala.
Mějte trpělivost a nechte nápoj ještě 2 minuty v konvičce „vydýchat“. Chutě a vůně se naplno rozvinou.
Podmínkou je použití středně až hrubě mletých zrn.
Nejlépe se hodí světleji pražená zrnka, kde vynikne chuťová lehkost. Z nabídky Coffeespot doporučujeme volit mezi White bean druhy – jde o kávové třešně speciálně vybrané pro přípravu alternativnímu metodami.
Zamilujete si je hlavně, pokud máte rádi ovocné chutě a lehčí tělo kávy. French press ale bez obav použijte i na jiné druhy – například bezkofeinovou kávu nebo naše výběrové sezónní směsi.
Přejeme dobrou chuť!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
✔ 100% ARABICA
✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě
✔ Pražíme denně v malých dávkách s láskou ❤️ a radostí
Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺
Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT
TIPY na přípravu domácí kávy:
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT
Vypadá to, že v košíku máte voňavá zrnka kávy. Dokončete svou objednávku a vychutnejte si lahodnou kávu co nejdříve.