Tanzanie káva
Legendy praví, že káva se do Tanzanie dostala z Etiopie už v 16. století. Šlo pravděpodobně o Robustu a místní obyvatelé s ní vyváděli zvláštní věci. Kávové třešně nejdřív uvařili, pak několik dní nakuřovali a když bylo hotovo, spíše než k připravování nápoje je žvýkali.
Dnes patří káva z Tanzanie mezi nejvyváženější africké kávy a na plné čáře vede Arabika. Pěstuje se hlavně na úbočích Kilimandžára a v okolí Viktoriina jezera, kde se arabice daří díky nadmořské výšce, úrodné půdě a optimálnímu klimatu. Místní farmáři se zaměřují na kvalitu a ruční zpracování.
Tanzanská káva má svěží a čistý chuťový profil s tóny citrusů, černého rybízu, čokolády a někdy i jemného koření. Vyniká středním tělem a příjemnou aciditou. Skvěle se hodí na filtr nebo Aeropress.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Řazení produktů
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda přípravy
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Káva z Tanzanie
Nechte se pohltit vůní kávy z Tanzanie z COFFEESPOTU s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo naší moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme, s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
Cizáci vs. místní
K vážnějším pokusům o pěstování a vývoz kávy došlo kolem roku 1910, kdy Tanzanie byla německou kolonií. Němci se nespokojili jen tak s něčím. Nařídili výsadbu keřů Arabiky a trvali na zvýšení produkce.
Německá horlivost se nesetkala s přílišným nadšením místních. I přesto se v roce 1925 podařilo založit první družstvo Kilimanjaro Native Planters’
Association (KNPA). Po 2. světové válce přešla Tanzanie pro Britské impérium. Ani Britům se příliš nedařilo zvýšit výnos plantáží. Teprve v 70. letech, kdy se Tanzanie stala nezávislým státem, se do toho pěstitelé obuli. Pomohla jim i série opatření v 90. letech, která výrazně vylepšila podmínky pro přímý prodej. V té samé době ale zachvátila zdejší kávovníky nemoc, která zdecimovala velkou část plantáží na severu země. Od té doby pracují pěstitelé na zvýšení produkce.
Jak chutná káva z Tanzanie?
V Tanzanii se pěstuje káva v poměru 30 % Robusta 70 % Arabika (odrůdy Bourbon, Typica a její kultivar Kent a Typica/Nyara). Tanzanská káva se nejčastěji zpracovává promytou metodou (fully washed). Chuťově je komplexní, s jasnou aciditou a tóny šťavnatých bobulí a ovoce.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší tanzanskou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU můžete ochutnat nejen výběrovou tanzanskou kávu, která zaujme jak nováčky v oblasti kávy, tak zkušené baristy, ale také kávy z dalších exotických destinací — například Malawi, Papua Nová Guinea, Uganda nebo Kongo. Můžete tak cestovat za chutěmi světa bez opuštění domova. Ať už preferujete balení 250 g, 500 g nebo 1 kg, u nás najdete to pravé. A nezapomeňte ochutnat také prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra JANKA.