Léto prý vzniklo proto, aby bylo kdy pít ledovou kávu. Zchladí, osvěží a nakopne zároveň. Vyzkoušejte originální recepty od klasických až po pravé kávové speciality.
OCHUTNEJTE:
DRUHY LEDOVÉ KÁVY
Hosté českých kaváren si pod tímto pojmem nejčastěji představují studené latté – tedy espresso s mlékem, nebo frappé – napěněnou kávu mixovanou s vodou nebo mlékem. Variant však existuje daleko víc.
PODLE ZPŮSOBU PŘÍPRAVY ROZLIŠUJEME DRUHY:
1. Na bázi espressa
- Bez mléka – espresso na ledu
- S mlékem – iced latté s kávou na dně nebo ledové cappuccino s našlehaným mlékem a kávou nahoře
- Affogato – espresso přelité přes kopeček zmrzliny
2. Cold brew/drip připravené za studena
Z mleté kávy macerované ve studené vodě nebo pomalu překapané ledovou vodou. Chladná voda v kombinaci s dlouhou extrakcí dodávají nápoji výraznější chuť, někdy až likérovou. Nejlépe chutná ze zrnek s ovocným nebo citrusovým nádechem.
3. Ledový filtr
Káva filtrovaná buď přímo na led, nebo připravená klasicky s následným prudkým zchlazením. Má lehkou chuť, jemnou ovocnost a příjemně osvěží – podobně jako ledový čaj.
4. Mixované
Připravené z espressa (tzv. espresso shakerato). A tím se dostáváme zase na začátek ☺
STUDENÉ ČERNÉ KÁVY
COLD BREW
Připravte si:
- Zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem
- 90–100 g středně hrubě mleté kávy
- 1 litr filtrované vody, papírový filtr nebo plátno
Cold brew je výjimečné v tom, že káva nepřijde do styku s horkou vodou, jak je tomu běžně zvykem. Kávu nasypejte do sklenice a zalijte studenou vodou. Uzavřete víčkem, protřepejte a uložte do lednice na 17 až 24 hodin. Potom přefiltrujte a je hotovo.
TIP: Celý recept na nejlepší Cold Brew jsme sepsali zde.
ESPRESSO S TONIKEM
Připravte si:
- 1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 150 ml toniku
- Led
Příprava tohoto nápoje je rychlá a jednoduchá. Výsledek přitom báječně osvěží. Do sklenice nasypejte pár kostek ledu, zalijte tonikem a na závěr přidejte kávu.
LEDOVÉ ESPRESSO SHAKERATO
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Ledové kostky
Espresso nejrychleji zchladíte, když ho extrahujete z kávovaru přímo na led. Protřepáním v shakeru s ledem získáte efektní pěnu.
Pokud nemáte doma espresso kávovar, použijte filtrovanou kávou připravovanou vaší oblíbenou metodou (např. V60, aeropress nebo moka konvička).
PERLIVÉ LEDOVÉ ESPRESSO
foto: Littlebitsof.com
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Ledové kostky
- Perlivá voda
Cca hodinku před přípravou zchlaďte skleničku v lednici nebo mrazáku. Naplňte ji ledem a přelijte espressem. Pomalu dolijte perlivou vodou tak, abyste nezničili pěnu. Ihned podávejte.
STUDENÉ BÍLÉ KÁVY
LEDOVÉ LATTÉ
Připravte si:
- 1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 180 ml mléka
- Ledové kostky
Sklenici do poloviny naplňte ledem a přelijte espressem. Opatrně zalijte 180 ml mléka. Máte rádi lehkou pěnu? Připravte nápoj v shakeru – kávu přidejte jako poslední.
LEDOVÉ MOCHA
foto: Howsweeteats.com
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 2 lžíce čokoládové omáčky (125 g kvalitního kakaa, 150 g kokosového cukru, 250 ml vody, špetka soli)
- 180 ml mléka
- Kostky ledu
Milujete čokoládu? Pak si oblíbíte i omáčku z kvalitního kakaa, kokosového cukru, vody a špetky soli. Vše stačí cca 5 minut za stálého míchání povařit. Omáčka vydrží v lednici 2 až 3 týdny.
Při přípravě mocha dejte na dno sklenice 2 lžíce čokoládové omáčky, nasypte ledové kostky cca do třetiny a přelijte 180 ml mléka. Navrch opatrně nalijte espresso. Podávejte s brčkem na promíchání.
SMETANOVÉ FRAPPÉ
foto: Acotedajis.cz
Připravte si:
- 1 shot espressa (8 až 10 g kávy, 30 ml vody) nebo filtrovaná káva
- 150 ml mléka
- 30 ml smetany
- Ledové kostky
Do mixéru dejte espresso, cca 6 ledových kostek, smetanu a mléko. Rozmixujte do hladka. Podávejte ve střední skleničce s brčkem.
LEDOVÉ KÁVOVÉ SPECIALITY
AFFOGATO
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Kopeček oblíbené zmrzliny
Opět hotovo za chviličku. Stačí nabrat zmrzlinu do hrníčku (většinou se používá vanilková, ale fantazii se meze nekladou) a navrch přidat dvojité espresso. I zde můžete nahradit espresso filtrovanou kávou.
MAZAGRAN, PORTUGALSKÁ LEDOVÁ KÁVA S CITRONEM
Připravte si:
- Dvojité espresso (16 až 20 g kávy, 60 ml vody) nebo filtrovaná káva
- Ledové kostky
- Sirup/cukr dle chuti
- Citron
Do skleničky dejte cca 4 větší kostky ledu a plátek citronu. Přímo na led nalijte dvojité espresso. Podle chuti mírně přislaďte a hned podávejte.
KÁVOVÉ KOKTEJLY S ALKOHOLEM
IRSKÁ LEDOVÁ KÁVA
Připravte si:
- 400 ml Cold brew nebo vychlazená filtrovaná káva
- Lžíce hnědého cukru
- 30 ml irské whisky
- 30 ml smetany
- Led
Irská káva je tradiční horký kávový nápoj. Tato studená verze je však neméně dobrá. Ve sklenici smíchejte led s Cold brew, panákem irské whisky a stejným množstvím smetany. Vše řádně promíchejte a máte skvělý kávový koktejl do parných dnů.
TIP NA ZÁVĚR: LEDOVÉ KOSTKY Z KÁVY
Pokud si nechceme ředit chuť kávy ledovými kostkami vody, lze si připravit ledové kostky z kávy. Jednoduše připravme filtrovanou kávu naší oblíbenou metodou a nechme zamrazit ve formě na ledové kostky. Ty pak můžeme použít na zchlazení ledové kávy.
NEJSPOLEHLIVĚJŠÍ RECEPT NA LEDOVOU KÁVU: POŘIĎTE SI DĚTI
Postup je jednoduchý:
- Pořiďte si děti.
- Připravte si vaši oblíbenou kávu.
- Po 2 hodinách…máte studený nápoj :-)
JAKOU KÁVU DO LEDOVÉHO DRINKU?
Vyzkoušejte speciálně vyladěné sezónní směsi
K létu patří odpočinek, cestování, pohoda, dovolená, moře, hory, les, poznávání nových míst a dobrodružství.
Limitované směsi kávy jsme připravili právě pro tyto chvíle.
Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺
Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT
TIPY na přípravu domácí kávy: