Patří ovesné mléko do kávy?

Ovesné mléko a káva? Jde to vůbec dohromady? Ať už je váš postoj k alternativním nápojům (náhražkám mléka, chcete-li) jakýkoliv, v tomto textu vás budu chtít přesvědčit o tom, že oves ano. Takže pojďme na to. 



Jestli vás zajímá, proč zrovna ovesné mléko, pak odpověď je velmi jednoduchá. Je u nás nejpopulárnější. Doba sójového mléka už je pryč, kokos, hrách a další alternativy zatím zdaleka takové popularity na evropském trhu nedosáhly.



Intolerance na laktózu, styl stravování 



Nejčastější důvod, proč lidé sáhnou k rostlinným náhražkám mléka. Ať už jste vegetarián, vegan nebo se stravujete jiným způsobem, který vám nedovoluje konzumaci živočišných výrobků, sáhnete po rostlinných variantách, v našem případě po „ovesňáku“. 



ovesne-mleko1

Existuje také velké množství lidí, kteří klasické mléko nekonzumují ze zdravotních důvodů. Pokud se tedy nechcete vzdát svého oblíbeného flat white nebo cappuccina, vezmete zavděk alternativními produkty. A že jich v současnosti je na trhu obrovské množství a je z čeho vybírat, snad ani nemusím zmiňovat. 



Sladká chuť 



Nenechte se ale zmýlit. Jsou zákazníci, kteří jednoduše preferují ovesné mléko kvůli jeho chuti. Sám jich znám několik. Co tedy vlastně čekat? Chuť výsledného nápoje za použití ovesného mléka je sladší, konzistence krémovější. Pro baristy byl dříve problém „oves“ dobře našlehat a udělat hezký latte art, dnes si troufnu říct, že je to mnohdy jednodušší než s mléčnou klasikou. 



 

Cena 



S přibývající konkurencí ceny ovesných nápojů klesají. Pomáhají tomu také nové technologie a další faktory, nejdůležitější pro zákazníka je nicméně fakt, že dát si kávu s ovesným mlékem už peněženku tolik nebolí. Jsou kavárny, kde si připlatíte 10 nebo 15 korun, existují však i podniky, kde je alternativní mléko bez příplatku. 



Zdraví lidí i planety



Ovesné mléko je často považováno za zdravější ve srovnání s klasickým mlékem. Má nižší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Ovesné mléko neobsahuje většinu alergenů, jako jsou laktóza, sója nebo ořechy. Navíc je často obohaceno o vitaminy a minerály. 



A věděli jste také, že ovesné mléko je šetrnější k přírodě?

Statisticky má obyčejné mléko největší dopad na životní prostředí. Jen pro představu - kravské mléko vyžaduje až desetinásobek půdy oproti ovesnému. Faktorů je samozřejmě více. Různých studií na toto téma bylo vypracováno už velké množství a není těžké si je dohledat. 



ovesne-mleko-kava

Trend 



Nesmíme opomenout ani fakt, že pití ovesných kávových nápojů je v současnosti trendy záležitost. Nejvíce tomu pochopitelně napomáhají sociální sítě, zejména pak Instagram. 



A jaký je váš názor na ovesné mléko? 



Poznámka autora: Sám preferuji klasické kravské čerstvé plnotučné mléko. 😊

 

COFFEESPOT do kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci COFFEESPOT