Výběrová zrnková káva
Co si představit pod pojmem výběrová zrnková káva? Jde o pečlivě vybraná a zpracovaná zrna té nejlepší kvality. Zkrátka to je taková káva, kterou nenajdete v supermarketu, ale jen v kavárnách nebo přímo v pražírnách. Jako je ta naše. Té druhé skupině, do které řadíme třeba rozpustnou kávu nebo levnější kávy na „turka", se říká komoditní káva.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Řazení produktů
Značky
#Tag
Acidita?
Chuťové tóny?
Metoda zpracování
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Výběrové zrnkové kafe
Nechte se pohltit vůní naší výběrové zrnkové kávy z COFFEESPOTU s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo naší moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme, s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
Než káva opustí farmu
Kvalita kávových zrn se určuje podle několika kritérií. Záleží na tom, kde a v jakých klimatických podmínkách se káva pěstuje. Kávovníkům prospívají výše položené oblasti a teplejší klima. Velkou roli hraje i druh kávy (Arabika vs. Robusta) a zvolená odrůda (Bourbon, Caturra a další), případně její kultivar. Zrnům velmi pomáhá i řádná péče ze strany farmářů a šetrné sklízení. Ideální je ruční sběr. Díky němu se totiž do sklidí jen opravdu zralé a zdravé třešně.
Jedním ze stěžejních faktorů, který se podílí na výsledné chuti kávy, je metoda zpracování sklizených zrn. Ze základních tří metod — suché (natural), mokré/prané (washed) a medové (honey) farmáři často sahají po metodě mokré, pokud jim to podmínky dovolí. Ta totiž dokáže nejlíp podpořit kvalitu zrna. Po zpracování a usušení se káva ještě jednou vytřídí a potom putuje na sérii testů a ochutnávek, aby si producenti byli jistí v tom, co posílají do světa.
Jak se z kávy stane výběrovka
Cesta zrnkové kávy farmou rozhodně nekončí. Teď přichází na řadu nákupčí, kteří kávu ochutnají a obodují její vlastnosti. Aby se zrnková káva stala výběrovou, musí během hodnocení získat cuppingové skóre alespoň 80 bodů ze 100. Ty nejlepší výběrové kávy se pak dostanou do pražíren, kde se ze zelených zrn snaží každý pražič dostat maximum. Pak už je to na vás, případně na tom, kdo vám šálek kávy připravuje.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší výběrovou zrnkovou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU na vás čekají skutečné kávové chuťovky. Pražíme kávu z celého světa, a tak si můžete vychutnat třeba proslulou etiopskou kávu, kávu z Peru, Hondurasu nebo Guatemaly, aniž byste opustili teplo svého domova. Všechny kávy jsou dokonalé uložené v balení 250 g, 500 g nebo 1 kg. A nezapomeňte ochutnat také prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra JANKA.