Na okamžik baristou: Co je flat white a jak ho připravit?

Flat white je ve světě výběrové kávy velmi populárním nápojem. Ne každý však tuší, co za kávu se za tímto anglickým názvem skrývá. Pojďme se blíže podívat na drink, který je perfektním balancem kvalitního espressa a mikropěny.

Nebudeme vás tu zatěžovat podrobnou historií. Je dobré však alespoň vědět, že flat white pochází z Austrálie a Nového Zélandu a velmi úspěšně se domestikoval po celém světě. U nás se stal populárním s nástupem „třetí kávové vlny“ a patří k vůbec nejoblíbenějším mléčným nápojům. 

Přijde vám cappuccino příliš slabé a mléka se nechcete vzdát?

Pak je pro vás flat white ideální volbou. Dva shoty espressa a mikropěna tvoří neodolatelnou vyváženou kombinaci kávy a mléka. Nápoj se podává v šálcích či skle o objemu 150-180 mililitrů. Ne více prosím, pak už mluvíme spíše o latte s extra shotem. 

Už dříve jsme psali o nápoji piccolo. U flat white je to v podstatě podobné, jen více kávy a mléka. Jejich poměr ale zůstává téměř stejný. Takže chcete-li se ráno po cestě do práce nakopnout kofeinem, pak volte rozhodně tuto variantu.

Pojďme se na to podívat z pozice baristy

Jako první si připravím dvojité espresso (double). Použití kávy je volba každého, z naší nabídky bych doporučil Nikaraguu nebo Peru

Pak si našlehám jemnou mikropěnu a do cappuccinového šálku nebo skla (osobně používám Duralex Picardie) ji naliju tak, aby byl v mých očích výsledný nápoj bezchybný – sametové mléko bez bublinek, latte art.

druhy-kavy

Příprava flat white není úplně složitá, nicméně vyžaduje určitou zručnost a zkušenosti. Rád bych připomenul a zdůraznil, že je opravdu důležité, aby espresso bylo perfektně připravené a mléko mělo správnou teplotu (za mě kolem 70 °C) a konzistenci.

A připravujte ho s láskou. 😊 I to je na výsledku znát, věřte mi. 

Jiří Mahr, pražírna COFFEESPOT

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: