Kostarická filtrovaná káva
Vyberte si na COFFEESPOTU kávu na filtr z Kostariky s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
☕️TIP na článek: Jak vybrat tu nejlepší kávu na filtr? Poradíme během pár minut.
Značky
Acidita?
Chuťové tóny?
Metoda zpracování
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Filtrované kafe z Kostariky
V Kostarice dominuje Arabika, pěstování Robusty bylo dokonce v letech 1989–2018 zakázané. To proto, aby se zamezilo produkci méně kvalitních zrn a Kostarika se zapsala na kávovou mapu jako producent Arabiky té nejlepší kvality. Od zákona zakazujícího pěstování Robusty se následně upustilo a farmáři tak dnes mají možnost volby. Většinou však upřednostňují Arabiku, kvalita je u nich stále důležitější, než kvantita.
Na plantážích v Kostarice převažují kultivar Bourbonu Caturra, přírodní mutace Bourbonu zvaná Villa Sarchi a Catuai, což je kříženec Bourbon x Typica. Mezi nejčastější metodu zpracování zde patří medová (honey). Kostarickým kávovníkům se daří velmi dobře, tamní farmáři je pěstují na vulkanické půdě, která je vysoce úrodná. Pomáhá jim i optimální počasí. Specifický druh půdy se odráží v chuti kostarické kávy. Má lehké tělo, je sladká, citrusová s tóny karamelu či rozinek.
Zrnková káva z Kostariky je dokonalá na filtru, hodí se ale i na espresso, kdy pokaždé vyniknou jiné chuťové tóny. Pozor si ale musíte dát na stupeň mletí, který se liší podle způsobu přípravy. U nás meleme kávu na přání. Stačí během nákupu zadat stupeň mletí podle způsobu, jakým budete kávu připravovat. Na filtr je vhodné hrubé mletí kávy.
Cascaru už jste zkoušeli?
Z Kostariky pochází i Cascara, kterou pro vás máme v naší nabídce. Jde o slupky z kávových zrn sloužící k přípravě horkého či studeného nápoje. Takový nápoj je osvěžující, chutná po šípkách, rozinkách a medu a má nižší obsah kofeinu v porovnání s běžnou kávou. Je to zhruba 100 mg na litr oproti 400—800 mg u kávy.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší kostarickou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji nameleme, pokud si to přejete. Následně ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU objevíte nejen filtrovanou kávu z Kostariky, kterou ocení jak začátečník, tak zkušený barista, ale i další chuťovky. Pražíme kávu z celého světa, a tak si můžete vychutnat také filtrovanou kávu z Indie, Burundi, Etiopie, nebo Indonésie, aniž byste opustili teplo svého domova. Dokonalé uložené v 200g, 250g i 1kg balení s dopravou zdarma od 1 200 Kč. Na závěr vaší návštěvy si dopřejte naši prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra Janka.