Jak vybrat tu nejlepší kávu na filtr? Poradíme během pár minut

Je vůbec třeba rozlišovat kávu na filtr a na espresso? Za nás rozhodně ano. A věříme tomu, že se na tom shodneme s mnoha zkušenými baristy i pražiči. Jak by tedy měl probíhat ideální výběr kávy na filtr? 

Abychom si upřesnili, co myslíme kávou na filtr. Jde nám o alternativní metody přípravy jako Aeropress, French press, Chemex nebo Hario V60.

coffeespot-chemex

U káv na filtr by vás měly zajímat tyhle parametry:  

Výběr kávy na filr podle stupně pražení

Obecně platí, že čím déle se kávová zrna praží, tím víc se ze zrnek vytrácí různé chuťové profily na úkor hořkosti a čokoládovosti. Od tmavě pražené kávy, která se používá převážně k přípravě espressa tak můžete očekávat úplně jinou chuť než od kávy světle pražené.  

stupen-prazeni-kavy

Právě světle pražená zrna se skvěle hodí na filtr. Hrají tóny, ovoce, citrusů, květin, ale i čaje nebo ořechů. U nás nejčastěji najdete světle pražené kávy v černobílých sáčcích s nápisem WHITE BEAN COFFEE. Pochází z různých koutů světa, od Nikaraguy až po Vietnam. U takové kávy si můžete být jisti, že jsme ji upražili na nejnižší stupeň, a že bude na filtru chutnat geniálně. 

stupen-prazeni-1

 

Je libo ochutnávku našich top káv na filtr?

Zkuste napřed degustační sadu WHITE BEAN COFFEE. Díky ní najdete jednoduše svého kávového favorita.  

Kromě káv pražených na nejnižší stupeň (1) u nás pražíme kávu i na střední intenzitu (2 a 3). U takové kávy bude plnější tělo, ale méně výrazné chuťové tóny. Středně pražená zrnka je možné připravit na filtr i na espresso. Pokaždé vyniknou jiné přednosti kávy.

U káv, které můžete připravit na filtr i espresso se někdy můžete setkat s označením omni roast. Když ale jdete cíleně po kyselosti a ovocnosti, nebo naopak hořkosti s tóny čokolády, měli byste si vybrat buď světle praženou, nebo naopak tmavě praženou kávu.  

Kávy vhodné na filtr

white-bean-kavy-transparent

Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.

Najít kávy pro mě

Co se stane, když přefiltrujete kávu na espresso nebo si uděláte espresso z kávy na filtr? Teoreticky nic. Prakticky z ní nedostanete maximum a nejspíš budete zklamaní chutí. 

 

Výběr podle země původu 

Obecně platí, že na filtr jsou absolutně dokonalé kávy z Afriky, například Keni, Etiopie nebo Tanzanie. V nich ucítíte naprosto zřetelně tóny ovoce, květin nebo čaje i lehoučký náznak hořké čokolády.

Kávou, kterou stojí za to filtrovat, se pyšní i státy středo a jihoamerické, například Honduras, Nikaragua nebo Kolumbie. Úžasná kyselost a svěžest se dá dostat i z některých brazilských káv, zejména těch zpracovaných medovou metodou (honey).

Když se podíváme do Asie, vede za nás na filtru káva z Vietnamu.

 

Co vám doporučuje pražírna 

Pokud kupujete kávu z dobré pražírny, poznáte bezpečně doporučený způsob přípravy během online i offline nákupu. 

Většina pražíren včetně COFFEESPOTU má kávy rovnou rozdělené do skupin (kávy na filtr, espresso směsi…). U každé kávy pak ještě máme vypsáno, jakou metodu přípravy doporučujeme. V případě, že si to přejete, dokážeme podle způsobu přípravy zrnka namlít. 

rozdeleni-kav

 U offline nákupu by vám měl umět poradit prodejce nebo barista, případně se mrkněte na balení, jestli není způsob přípravy vypsaný právě tam.

Tip: Výběr kávy na filtr za 5 sekund

Chcete si vybrat hned a bez čekání? Využijte zkratku v podobě průvodce výběrem kávy. Během několika sekund vám najde perfektní kávu jak na filtr, tak na espresso. Stačí vám zadat způsob přípravy, preferované chuťové tóny a požadovanou aciditu.

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě