Uganda káva
V Ugandě je káva jako v jedné z mála zemí původní rostlinou. I díky tomu je Uganda jedním z největších producentů kávy. Jde ale především o Robustu, což je hlavním důvodem, proč ugandská káva stále tak trochu bojuje o své místo v šálcích i srdcích milovníků kávy.
Káva z Ugandy má bohaté, zemitější tóny a plnější tělo, které potěší každého, kdo má rád intenzivnější chuť. Pěstuje se především v hornatých oblastech Bugisu a Mount Elgon, kde mají kávovníky ideální podmínky — úrodnou sopečnou půdu a dostatek slunce i srážek.
V chuti můžete cítit tóny tmavé čokolády, ořechů, karamelu a lehkou ovocnost. Skvěle se hodí k přípravě espressa nebo moka kávy.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda přípravy
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Káva z Ugandy
Nechte se pohltit vůní kávy z Ugandy z COFFEESPOTU s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo naší moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme, s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
My chceme Arabiku
Z toho, že v Ugandě roste káva divoce, místní zemědělci zpočátku příliš netěžili. O pěstování ve velkém a vývozu začali uvažovat až začátkem 20. století. V té době se do země dostala Arabika, pravděpodobně z Malawi nebo Etiopie.
Přes počáteční potíže, kdy se Arabika i Robusta potýkaly s neustálými chorobami, se podařilo vyšlechtit odolné odrůdy a kávový byznys rozjet. Pak už to šlo ráz naráz. Založení Coffee Industry Board v roce 1929, boom družstevního zemědělství i pašování kávy za hranice s účelem prodat ji za výhodnější cenu následované krizí a ještě větším poklesem cen. To vše formovalo trh s ugandskou kávou. Situace se zlepšila a ustálila až v 90. letech a od té doby je takřka neměnná.
Jak chutná káva z Ugandy?
Jak jsme zmínili, na farmách v Ugandě se pěstuje především Robusta. Své místo tu má i Arabica, která roste na severozápadě u hranic s Demokratickou republikou Kongo. Jde o odrůdy Typica a její kultivar Kent a dále o SL-14 a SL-28. Z metod zpracování ugandské kávy převažuje promytá metoda (fully washed).
V kávě z Ugandy najdete zemité tóny, hořkou čokoládu i chuť sladkých květů.
Ugandská káva v naší nabídce
Ugandskou kávu jsme pro vás připravili v neotřelém blendu Strong. Půlku tohoto siláka tvoří Robusta Uganda King a doplňuje ji brazilská Arabika Minas Gerais. Tohle divoké spojení Afriky s Jižní Amerikou vás osloví zemitostí s tóny hořké čokolády a kouřovým nádechem. Je skvělá na přípravu espressa, filtru i k přípravě mléčných nápojů. Přesvědčte se sami.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší ugandskou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU můžete ochutnat nejen výběrovou kávu z Ugandy, která zaujme jak nováčky v oblasti kávy, tak zkušené baristy, ale také kávy z dalších exotických destinací — například Honduras, Kuba, Brazílie nebo Zimbabwe. Můžete tak cestovat za chutěmi světa bez opuštění domova. Ať už preferujete balení 250 g, 500 g nebo 1 kg, u nás najdete to pravé. A nezapomeňte ochutnat také prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra JANKA.