Bouráme 7 největších mýtů o kávě

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů po celém světě. Právě to je důvod proč kolem ní koluje i řada mýtů, polopravd či úplných nesmyslů. My jsme vybrali 7 nejskloňovanějších. Už jste o některém z nich také slyšeli? 


1. Po odpolední kávě nebudete spát

U kávy to platí jako v životě, nic se nesmí přehánět. Takže ano, pokud půjdeme do extrémů a vypijeme před spaním tři dvojitá espressa, pak se nejspíš bude usínat hůř. Nicméně pokud se po cestě z práce zastavíte ve své oblíbené kavárně na kafe, rozhodně to nebude mít negativní vliv na váš spánek.

Kofein se z lidského těla dostává zhruba 4-7 hodin. Ale tím neříkáme, že člověk nemůže usnout s kofeinem v krvi. Mohu to sám potvrdit, někdy mě dokonce káva uspává. Pojďme však k faktům. Účinky kofeinu ucítíte zhruba od 15 minut do jedné hodiny po konzumaci kávy. Někomu dodá na chvíli více energie, na jiné má však opačný účinek. Platí ale, že nezhoršuje kvalitu spánku v noci.

kavove-myty

2. Kafe způsobuje dehydrataci

Jeden fun fact na úvod, káva obsahuje 98% vody. A dle nejnovějších studií se dá káva dokonce počítat do denního příjmu tekutin. Takže nejen že kafe nezpůsobuje dehydrataci, je to vlastně přesně naopak.

Mýtus o dehydrataci je možná spojený s tím, že člověk po nadměrné konzumaci kávy chodí častěji na toaletu. Káva i čaj jsou lehká diuretika, takže zvyšují tvorbu moči. Nesouvisí to však s dehydratací. Tělo si jednoduše s látkami, které nepotřebuje, poradí tak, že je vyloučí. A to je celý problém.

3. Pijte kávu a zhubnete

V životě nefungují zkratky, minimálně ne z dlouhodobého hlediska. A myslet si, že když zvýšíte konzumaci kávových nápojů a kila začnou padat dolů, je samozřejmě bláhové. Káva vám může dodat více energie, ale přímá souvislost s pálením tuku bohužel neexistuje. Leda vám to dodá více síly a z kavárny do kavárny místo pomalé chůze poběžíte.

4. Kafe je nejlepší lék na kocovinu

Jestli jste to předchozí noc přehnali s pitím, možná jste byli zvyklí na „vyprošťováka“ v podobě šálku kávy. Ale musíme vás i tady zklamat. Ono to nefunguje, vlastně je to přesně naopak. Káva nesnižuje objem alkoholu, který vám koluje v krvi. Navíc tělo kromě alkoholu bude odbourávat ještě kofein, takže se doba „léčení“ paradoxně prodlouží.


_myty-kava

5. Jsem těhotná, takže kávu nemůžu

Jsou dva tábory žen. Jeden se kávě zcela vyhýbá, ten druhý, který je početně výrazně menší, tedy alespoň na základě mých osobních zkušeností, ji konzumuje i během těhotenství. Nikoho nechceme k ničemu nabádat, jen je na místě napsat, že dle lékařských výzkumů káva neškodí ani těhotným ženám. Ale stejně jako na začátku textu chceme upozornit, že všeho s mírou. 


6. Tmavě pražená káva má více kofeinu

Tohle úplně neplatí, minimálně ne ve světě výběrové kávy. Pražení kávy množství kofeinu v kávových zrnek téměř neovlivňuje. U komoditní kávy to však může hrát roli, ale trochu z jiného důvodu. Tmavěji pražené kávy často obsahují více robusty (zatímco u výběrové kávy se pracuje s arabikami) a právě robusta má v sobě dvojnásobné množství kofeinu ve srovnání s arabikou. 




7. Káva způsobuje závislost

Na závěr poněkud sporný bod. Vědci se shodují na tom, že kofein nezpůsobuje psychickou ani fyzickou závislost. To je úleva, co? Na druhou stranu realita nás lidí pracujících s kávou je poněkud odlišná. Den bez kávy si neumíme představit. Takže obrázek si tady budete muset udělat sami. 


Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: