Rwanda káva
Rwanda možná není první země, která vás napadne, když se řekne káva, má ale rozhodně co nabídnout. Tady, na svazích kolem jezera Kivu, rostou kávovníky v ideální kombinaci nadmořské výšky, slunce a sopečné půdy. Právě díky tomu mají rwandská kávová zrna tak jedinečný charakter.
Káva z Rwandy má výrazně ovocný a šťavnatý charakter. Můžete v ní cítit tóny třešní, červeného rybízu, meruněk nebo květin. Chuť je čistá, sladká a krásně vyvážená. Nejlépe vynikne na filtru, v překapané kávě nebo jako jemnější espresso, kde naplno rozkvetou její ovocné tóny a svěží aroma.
☕️TIP: Nevíte, jakou kávu vybrat? Vyzkoušejte našeho průvodce výběrem kávy.
Značky
#Tag
Acidita?
Balení
Chuťové tóny?
Metoda přípravy
Metoda zpracování
Mletí
Odrůda
Příchuť
Složení
Stupeň pražení
Typ kávy
Velikost (g)
Vlastnosti
Země původu?
Značka
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Káva ze Rwandy
Nechte se pohltit vůní kávy z Rwandy z COFFEESPOTU s dopravou zdarma od 1 200 Kč a poznejte kouzlo naší moravské pražírny. Od roku 2011 pro vás vybíráme a pražíme jen ta nejlepší zrna od pěstitelů, kterým 100% důvěřujeme, s důrazem na kvalitní životní podmínky místních.
Nesnadné začátky
Ve Rwandě to s kávou dříve neměli lehké. Počátky pěstování tu mají na svědomí němečtí misionáři, kteří ji sem dovezli začátkem 20. století. Než se stihli místní pěstitelé pustit do práce, přišla 1. světová válka. Po ní se Rwanda stala belgickou kolonií a většina vypěstované kávy mířila právě tam. Díky striktním kontrolám a vysokým daním, které Belgičané uvalili na pěstitele, se rwandská káva produkovala ve vysokém množství a nízké kvalitě.
From zero to hero
Situace se zlepšila mnohem později, a to na přelomu 20. a 21. století. První mycí stanice na zpracování kávy se tu postavila teprve v roce 2004. Rychle následovaly další a kvalita kávy ze Rwandy raketově vzrostla. Kromě velmi příznivých podmínek v tom pomohla i podpora různých mezinárodních organizací, které zajistily výstavbu dalších mycích stanic i vzdělání místních farmářů.
Jak chutná káva z Rwandy?
Káva ze Rwandy je z většiny Arabika, pěstuje se tu a vyváží i menší množství Robusty zpracovávané metodou fully washed. Nejstarší odrůdou rwandské kávy je Mibirizi, což je přírodní mutace odrůdy Bourbon. Pěstuje se tu taky další přírodní mutace Bourbonu Jackson. Obě jsou původem přímo ze Rwandy. Mezi odrůdami najdete i čistě Bourbon.
Na rwandské kávě si pochutnají laici i ti největší labužníci. Je svěží s výraznými ovocnými tóny červených jablek a červených hroznů.
Jak to děláme my v COFFEESPOTU
Napřed vybereme tu nejlepší rwandskou kávu. Nosem, očima a samozřejmě i chuťovými buňkami. Když káva přijede k nám, pražíme ji denně po menších dávkách a poté ji hned balíme a posíláme. Dostane se k vám tak ještě začerstva.
☕️TIP: Na COFFEESPOTU objevíte nejen výběrovou kávu z Rwandy, která zaujme jak nováčky v oblasti kávy, tak zkušené baristy, ale také kávy z dalších exotických destinací — například Honduras, Kuba, Brazílie nebo Zimbabwe. Můžete tak cestovat za chutěmi světa bez opuštění domova. Ať už preferujete balení 250 g, 500 g nebo 1 kg, u nás najdete to pravé. A nezapomeňte ochutnat také prvotřídní mléčnou a hořkou čokoládu přímo z dílny čokoládového mistra JANKA.