Pražírna představuje jeden z nejdůležitějších článků v kávovém řetězci. Na každé chybě tu závisí úsilí všech, kdo se na pěstování a zpracování kávy podíleli.
Moderní pražírna:
- Vybírá pro své zákazníky ty nejlepší druhy kávy a dbá na jejich čerstvost a kvalitu.
- Ochutnává, testuje a vytváří tzv. chuťový profil – ten nejlepší stupeň pražení – pro každý druh zvlášť.
Je to trochu alchymie, ale správná pražírna kávy by tento bod neměla podceňovat.
Jak vypadá den v pařírně?
Život pražiče začíná brzy ráno a končí pozdě večer. Málokdy je čas si oddychnout a nic nedělat. Pražič stále šlape jako hodinky a na jeho práci je závislá spousta lidí i firem. Všem totiž dodává chuť do života, energii a vzpruhu v podobě kávy.
Dobrá pražírna ví o své kávě a jejím původu maximum
- Komunikuje přímo s dovozci a pěstiteli.
- Pracuje s čerstvými surovinami.
- Nabídku sezónně obměňuje.
- K pražení využívá moderní, profesionální technologie.
- Bere práci s kávou spíš jako koníčka, někteří dokonce jako životní poslání.
Stručná historie pražíren v ČR
Ještě před rokem 1900 si hospodyňky pražily zrnka samy – na různě upravených pánvích nebo malých ručních pražidlech.
Po roce 1900 začaly postupně vznikat malé pražírny. Dodávaly kávu do koloniálů, restaurací, kaváren a cukráren.
Po 2. světové válce drobné podniky zanikly. Objevilo se pár státních pod názvem Balírny obchodu. Po roce 1989 většina z nich přešla do soukromých rukou.
Teprve po roce 2010 začaly vznikat moderní pražírny kávy orientované na jasný původ, prvotřídní kvalitu a čerstvost surovin. Dnes najdete poctivé pražírny po celé ČR – v Praze, Brně, Poděbradech i u nás v Huštěnovicích u Uherského Hradiště.