PRAŽÍRNA

Pražírna představuje jeden z nejdůležitějších článků v kávovém řetězci. Na každé chybě tu závisí úsilí všech, kdo se na pěstování a zpracování kávy podíleli.

Moderní pražírna:

  • Vybírá pro své zákazníky ty nejlepší druhy kávy a dbá na jejich čerstvost a kvalitu.
  • Ochutnává, testuje a vytváří tzv. chuťový profil – ten nejlepší stupeň pražení – pro každý druh zvlášť.

Je to trochu alchymie, ale správná pražírna kávy by tento bod neměla podceňovat.

Jak vypadá den v pařírně?

Život pražiče začíná brzy ráno a končí pozdě večer. Málokdy je čas si oddychnout a nic nedělat. Pražič stále šlape jako hodinky a na jeho práci je závislá spousta lidí i firem. Všem totiž dodává chuť do života, energii a vzpruhu v podobě kávy.

Dobrá pražírna ví o své kávě a jejím původu maximum

  • Komunikuje přímo s dovozci a pěstiteli.
  • Pracuje s čerstvými surovinami.
  • Nabídku sezónně obměňuje.
  • K pražení využívá moderní, profesionální technologie.
  • Bere práci s kávou spíš jako koníčka, někteří dokonce jako životní poslání.

Stručná historie pražíren v ČR

Ještě před rokem 1900 si hospodyňky pražily zrnka samy – na různě upravených pánvích nebo malých ručních pražidlech.

Po roce 1900 začaly postupně vznikat malé pražírny. Dodávaly kávu do koloniálů, restaurací, kaváren a cukráren.

Po 2. světové válce drobné podniky zanikly. Objevilo se pár státních pod názvem Balírny obchodu. Po roce 1989 většina z nich přešla do soukromých rukou.

 prazirna-kavy

Teprve po roce 2010 začaly vznikat moderní pražírny kávy orientované na jasný původ, prvotřídní kvalitu a čerstvost surovin. Dnes najdete poctivé pražírny po celé ČR – v Praze, Brně, Poděbradech i u nás v Huštěnovicích u Uherského Hradiště.