Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 700,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
18.09.2018

Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?

Objednáváte si v restauraci pořád tu samou kávu, protože netušíte, co se skrývá pod tajuplnými názvy některých druhů? Následující přehled vám udělá jasno. 

Objevte:

 

Základ úspěchu: Poctivé espresso

káva espresso druhy

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 25–35 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Správné espresso se připravuje ze 7–14 gramů kávy pod tlakem aspoň 9 barů. Extrakce trvá plus minus 30 vteřin a teplota vody se pohybuje kolem 90 stupňů. Varu nikdy nesmí dosáhnout. Název pochází ze slova express – rychlý.

Zapomeňte na picollo

Pravé espresso je jen jedno. Pojem „piccolo = malý“ k nám pravděpodobně zavezli italští turisté. Ujišťovali se, že dostanou silnou kávu v malém hrníčku tak, jak jsou zvyklí z domova.

Espresso lungo

Lungo – i italštiny dlouhý nebo také vodový, zředěný – je espresso s dvojnásobným objemem vody. Množství kávy zůstává stejné. Z 8 g kávy vznikne 60ml nápoj, z 16 g potom 120ml. V kavárnách se často setkáte s pojmem "prodloužené espresso".

 

Je libo dvojité? Espresso doppio neboli double

espresso doppio co to je

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 60 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 128 mg

Klasické espresso je pro vás jako nic? Objednejte si rovnou double shot. Připravujte se z dvojité dávky namleté kávy stejným způsobem. Jde o poměrně silný nápoj – dodá zhruba tolik kofeinu jako 3 velké sklenice coly.

 

Espresso macchiato

espresso macchiato příprava

  • Velikost espresso šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Macchiato znamená v překladu tečkovaný nebo skvrnitý. Pokud si ho objednáte v dobré kavárně, dostanete espresso s trochou mléčné pěny. Připomíná tak malé cappuccino: Dostanete většinou 80ml šálek doplněný po okraj pěnou. Pokud se chcete při objednávce blýsknout, vyslovte „makjáto“ – ne „machiáto“ a už vůbec ne „macáto“.

 

Ristretto

ristretto espresso rozdil

  • Velikost šálku: 60–90 ml
  • Objem nápoje (kávy): 20 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Ristretto, původem z jižní Itálie, se připravuje ze stejné dávky kávy jako klasické espresso. Používají se však jemněji mletá zrnka, aby při délce průtoku 25 vteřin nateklo jen 20 ml nápoje. Díky tomu získává ristretto nejsilnější kávové extrakty. Italové vypijí klidně 5 až 6 šálků za den.

 

Americano

Příprava kávy Americano

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Nevyhovuje vám intenzivní chuť běžného espressa?

Zvolte americano – doplněné o vodu v poměru 1 ku 5.

Americano jde připravit 2 způsoby:

  1. Dolití hotové kávy vodou. Může to udělat barista před podáváním, nebo až host podle své chuti.
  2. Long black neboli příprava kávy přímo do horké vody. Horká voda připraví americano o značnou část cremy, což laická veřejnost řeší často jako chybu.

Vyzkoušejte Coffeespot

Caffè latte

Caffe latte příprava

  • Velikost espresso šálku: 280–330 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Fandíte slabší kávě s mlékem? Pak bude latté tou pravou volbou. Podává se ve větším šálku než cappuccino a má i více mléčné pěny – přesněji mikropěny. Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato.

Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna. Do ní nalije espresso. Tím vznikne typická kávová „skvrna“ na povrchu. Dostanete tak nápoj se 3 krásně oddělenými vrstvami – pěny, mléka a kávy.

 

Cappuccino

káva cappuccino příprava

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Jeden z nejpopulárnějších kávových nápojů také pochází z Itálie. Skládá se z espressa, mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino poznáte podle povrchu s krémově mléčnou pěnou bez viditelných bublinek. Čím vyšší pěna, tím lépe – minimem by měl být 1 cm. Nesmí však přesahovat nad okraj šálku nebo tvořit „kopec“. To je známka přešlehání a většinou také spálení mléka.

 

Cappuccino modern

cappuccino příprava  a objem

  • Velikost espresso šálku: 150–180 ml
  • Objem nápoje (kávy): 30 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 64 mg

Tzv. seattle style cappuccino má místo husté pěny na povrchu jemnou mikropěnu. Ta se lépe váže s mlékem a na jazyku vytváří sametově hebký pocit.

 

Flat white

flat white káva co to je  

  • Velikost espresso šálku: 150 ml
  • Objem nápoje (kávy): 60 ml
  • Obsah kofeinu: Cca 128 mg

Je libo silnější kávu s mlékem? Objednejte si flat white. Připravuje se ze dvou shotů espressa a dolévá našlehaným teplým mlékem, které vytváří na povrchu zhruba centimetrovou mikropěnu. Tento čím dál oblíbenější nápoj pochází z Austrálie, proto se mu někdy říká také „australské cappuccino“.

 

Nejčastější chyby při přípravě kávy s mlékem

druhy kávy epresso

Nechutná vám v některých kavárnách a v některých ano? Důvodů může být několik:

  • Nejčastější chybou – nejen u mléčných nápojů – je špatně připravené espresso nebo nedodržení 30ml objemu.
  • Zbytečné přehřívání mléka při šlehání. Teplota nad 65 °C mění strukturu bílkovin i chuť nápoje. Navíc je pak příliš horký.

Správně připraveným nápojem na bázi espressa se nikdy nepopálíte.

Přejeme už jen samou dobrou kávu!

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot! 

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou. 

✔ 100% ARABICA

✔ Vždy čerstvá káva z rodinné pražírny na Moravě

✔ Pražíme denně v malých dávkách s láskou ❤️ a radostí

Cofeespot -  čerstvě pražená káva

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Kávové novinky do e-mailu

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Huštěnovice 61
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz