Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu

Jednoduchý coffee maker klidně použijte i na nejdražší čerstvou kávu. Umí nápoje tak skvělé, že po drahém přístroji už ani nevzdychnete.

OBJEVTE:

Báječná káva během chvilky

Aeropress představuje nejmladší „zařízení“ na alternativní přípravu kávy. V roce 2005 jej představil Alan Adler, prezident americké společnosti Aerobie. Tento geniálně jednoduchý přístroj kombinuje několik výhod:

    • Připravuje kávu velmi rychle a za ideálních podmínek – správné teploty, úplného ponoru a rychlého filtrování. Do nápoje se nedostanou žádné nežádoucí chutě ani příměsi.
    • Šetří přírodu – jediný odpad tvoří papírový filtr a kávová sedlina.
    • Čištění je ještě rychlejší než příprava kávy – obojí stihnete do 3 minut.
    • Je lehký a snadno se přenáší – přibalíte ho na cesty i do práce.

Výsledkem je lahodná káva s širokou paletou příchutí a velmi nízkou kyselostí.

Jen dva plastové válce

aeropress

Opravdu se skládá „jen“ ze dvou plastových válců. Zato důmyslně řešených. První válec končí gumovým pístem. Ten zapadá do druhého – většího válce.

Princip přípravy kávy v aeropressu je jednoduchý:

Stlačením pístu vytvoříte tlak potřebný k přefiltrování čerstvě namletých zrnek. Káva zamíchaná v horké vodě se protlačí přímo do hrnku, nebo jiné nádoby určené k podávání.

Umí ruční kávovar espresso?

Záleží na úhlu pohledu. Vyjdeme-li z obecné definice, podle které se pravé espresso vyrábí pod 9barovým tlakem, pak ruční kávovar neobstojí. Ručním stlačením pístu dosáhnete tlaku maximálně 0,7 barů. Chuťově však hodně lidí hodnotí kávu z aeropressu stejně nebo dokonce ještě lépe než espresso. Používá se i jako výborný základ latte, cappuccina a dalších nápojů na bázi espressa.

Příprava kávy v aeropressu

Připravte si:

  • Čerstvě mletou kávu – 15 až 20 gramů dle chuti
  • Horkou vodu o teplotě cca 94 °C – cca 275 ml

Postup krok za krokem (klasická metoda):

  1. Založte papírový filtr do sítka a zašroubujte.
  2. Položte přístroj filtrem na šálek.
  3. Do plastové nádoby nasypte kávu.
  4. Zalijte ji vodou.
  5. Čím hruběji mletou kávu zvolíte, tím delší čas dejte extrakci – od 20 sekund až po 2 minuty. Pro začátek doporučujeme jemně mletá zrnka a kratší dobu extrakce.
  6. Navlhčete píst s gumovým koncem.
  7. Vložte jej do nádoby a kontrolovaným pohybem stlačte.

Hotovo! Klasickou metodou připravíte kávu v aeropressu během chvilky.

Návod na obrácený postup

Můžete vyzkoušet i postup obrácený – přístroj postavte na píst, do horní nádoby dejte kávu a zalijte trochou horké vody. Důkladně promíchejte. Nyní dolijte vodou po okraj a nechte louhovat cca 30 vteřin (dle hrubosti mletí). Zašroubujte sítko s filtrem a otočte celý přístroj na připravený šálek. Stlačením vyprázdněte obsah do šálku.

priprava-kavy-aeropress

Foto: Fivesenses.com.au

Kávy vhodné na Aeropress

white-bean-kavy-transparent

Kávy z edice White Bean nejlépe vyniknou při přípravě alternativními metodami.

Najít kávy pro mě

Pár tipů pro přípravu té nejlepší kávy

  • Ideálně použijte přímo kávu určenou na filtr.
  • Navlhčete předem papírový filtr – zamezíte tak dřevité nebo papírové pachuti nápoje.
  • Rychlý stisk = více chuti z těla kávy, pomalý = čistší nápoj – rádi si vychutnáváte ovocné nebo kořenité chutě? Pak stlačte píst rychle. Pokud se chcete přívlastkům vyhnout a vychutnat si co nejčistší kávu, stlačujte píst postupně až 30 vteřin.

Recenze na aeropress hovoří jasně

aeropress-recenze

Geniálně jednoduchý coffee maker se těší popularitě po celém světě.

  • Majitel slavné americké prodejny a pražírny Commonplace coffeehouse označil kávu z něj za „nejlepší, co kdy pil.“
  • Podobně hovoří i světová šampionka v přípravě kávy z aeropressu Charlene de Buysere: „Kdybych byla robot (na kávu), tento vynález bude moje pravá ruka.“
  • Angličan Rich Lancaster označil tento způsob přípravy kávy za „absolutně nejlepší“.
  • Oblíbili si ho i Češi, což dokazují recenze aeropressu na Heuréce. Dočtete se tam například, že jde o „konec Turka v Čechách“ – rychlou, čistou a pohodlnou přípravu přesně podle chuti.

Aeropress versus french press

aeropress-frenchpress

Váháte, který ruční kávovar pořídit? French press představuje celosvětově nejrozšířenější ruční kávovar. V aeropressu mu roste těžká konkurence, protože:

  • Nabízí rychlejší přípravu kávy (cca 30 vteřin ku 3 až 5 minutám ve french pressu)
  • Sami volíte hrubost mletí kávy (pro french press je lepší hrubší mletí)
  • Nabízí čistší chuť díky rychlé filtraci přes papírový filtr (french press používá filtr kovový, který propustí do kávy o něco více sedimentu)

Aeropress sice umí jen jednu porci naráz a příprava je fyzicky náročnější, přesto poráží french press svou univerzálností a variabilitou použití.

Trocha praxe a o titul mistra světa v přípravě kávy v aeropressu se můžete ucházet i vy.

aeropress-kavovar

Foto: WorldaAropressChampionship.com

Slovák Lukáš Zahradník vyhrál soutěž v roce 2015 s následujícím postupem:

  1. Použil 20 gramů kávy namleté na "7.3" v mlýnku Malkoenig EK43.
  2. Ohřál 230 ml vody na 79 °C.
  3. Nejprve nalil do přístroje 60 ml vody.
  4. Míchal s kávou po dobu 15 sekund.
  5. Nechal 30 sekund odstát.
  6. Přidal zbytek vody a nechal stát 10 sekund.
  7. Pomalu přefiltroval rovnoměrným pohybem po dobu 45 sekund.

Celkový čas přípravy činil 1:35.

Receptů pro přípravu kávy v aeropressu je zkrátka nekonečně. Záleží na chuti a trpělivosti si s nápojem vyhrát. Přejeme vám oboje!

Pár rad na závěr

  • Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
  • Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: