Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Jedna z nejoblíbenějších káv je zpět - Pink Star pochází z oblasti Cerrado, která se nachází na nejúrodnějším jihu Brazílie. Od roku 1932 zde pečuje o kávovníky družstvo Cooxupé. To tvoří z 97 % příslušníci malých rodinných farem a drobní vlastníci půdy.
Všechna kávová zrnka mají jedinečný původ!
Družstvo Cooxupé figuruje v historii brazilské kávy již po mnoho desítek let. Bylo založeno v roce 1932, a v roce 1957 z něho vzešlo Družstvo regionálních pěstitelů kávy z Guaxupé. Stalo se tak v době, kdy začalo obchodovat s kávou na mezinárodním trhu. Se svou mnohaletou zkušeností v oblasti trhu s kávou se Cooxupé stalo v národním i mezinárodním měřítku pojmem.
V současné době nakupují brazilskou kávu od Cooxupé firmy z více než čtyřiceti zemí.
Družstvo má přibližně dvanáct tisíc členů, z nichž 97 % jsou příslušníci malých rodinných farem a drobní vlastníci půdy. Produkce kávy je jejich hlavním zdrojem příjmů. Družstvo nakupuje kávu od pěstitelů v Sul de Minas a Cerrado v regionu Minas Gerais a z Rio Pardo Valley v São Paulu. Cooxupé má výkupní místa přibližně ve 250 brazilských městech v této oblasti.
Jako jeden z kávových velikánů v Brazílii, Cooxupé také chápe, že má společenskou odpovědnost vůči svým členům, a to zejména ve venkovských oblastech, kde družstvo působí. Proto vyvinulo různé zdravotní a stipendijní programy, stejně jako vzdělávání v zemědělství. V těchto projektech je velký důraz kladen na budoucí generace pěstitelů kávy a na udržitelné zemědělství.
Jeden ze sociálních projektů, které družstvo vytvořilo, se nazývá Escola Consciente, který v roce 2014 získal cenu Andef, jedno z nejvýznamnějších ocenění v brazilském zemědělství. Cooxupé provádí významné kroky pro snížení negativního vlivu pěstování kávy na životní prostředí.
V roce 2013 založilo Vzdělávací centrum životního prostředí, aby si budoucí generace více uvědomovaly důležitost ekologického přístupu při produkci kávy. Odpadní vody ze zpracovatelských mlýnů jsou shromažďovány externí specializovanou firmou. Tato voda se dále upravuje v jejich stanici pro čištění odpadních vod.
Moc děkujeme za milou zpětnou vazbu!
Kávu denně pražíme po malých dávkách. Hned, jak je to možné, ji balíme.
Díky tomu se čerstvá dostane až na váš stůl.
K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.
V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT