Džezva (též ibrik, briki, rakwa, finjan či kanaka) je konvička z tepané mědi s dlouhou rukojetí. Jde o oblíbenou pomůcku pro přípravu kávy v jihovýchodní Evropě a na Středním východě.
Káva z džezvy bývá silná a hutná. Jemné mletí, správný poměr kávy a vody a působení tepla zajistí extrakci zajímavých chutí. Opakovaným zahříváním získá káva charakteristickou silnou strukturu.
Příprava kávy v džezvě:
- Nalijte vodu do konvičky a pomalu ji nad středním plamenem přiveďte k varu.
- Sundejte konvičku z ohně/plotny.
- Přidejte jemně namletou kávu vhodnou pro alternativní přípravu – asi 1 lžičku na šálek.
- Důkladně promíchejte.
- Vraťte džezvu na plotnu a za jemného míchání zahřívejte, dokud káva netvoří pěnu (nesmí se začít vařit).
- Stáhněte z plotny a nechte asi 1 minutu odstát.
- Chcete-li z kávy vytáhnout silnější chuť, vraťte konvičku zpět na plotnu a zahřívejte, dokud nezačne tvořit pěnu (opět se nesmí začít vařit).
- Lžičkou odeberte trochu pěny a dejte ji na dno šálku.
- Opatrně přelijte tak, aby se do nápoje nedostaly vylouhované částečky ze dna.
- Nechte pár minut usadit a podávejte.
Čištění džezvy
Džezvu myjte nejlépe jemnou houbičkou ve vodě s trochou saponátu. Postupné ztmavnutí lemu je přirozený proces, není na škodu.