Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Je to požitek, ke kterému se s očekáváním vracíte každý den. Nejprve polechtáte čich neodolatelnou vůní mleté kávy, pak se oddáváte koloritu její přípravy a když přiložíte ústa k šálku, abyste ochutnali první doušek, máte pocit, že jste sáhli na blaho světa.
Jak vybírat kávu do kávovaru, do překapávače nebo na filtr? Možná je to mnohem jednodušší než byste si mysleli.
V každé recenzi kávy se ukrývají drobné příběhy, které vám prozradí, co máte očekávat. Stačí jen naslouchat a držet se osvědčených pravidel.
Čím to je, že milovníci dobré kávy věnují tolik pozornosti místním/lokálním pražírnám? Je to ta nejjednodušší cesta k tomu, abyste se dostali k čerstvě pražené kávě. Zatímco do pražírny dorazí v jutových pytlích, v surové, zelené podobě, mistr pražič se postará o to, aby se fádní, nevýrazné zrnka změnily na vonný, kávový klenot.
V uzavřeném násypníku kávovaru si ji zachová přibližně týden. Pokud je však nepomletá, vzduchotěsně uzavřena v neprodyšném sáčku s jednocestným ventilem, i po dvou, třech měsících si vychutnáte téměř celou paletu její chuti.
Znamená to, že nejlepší káva do automatického kávovaru je čerstvá. Právě teď sypaná do zásobníku, upražená dle vašeho gusta.
Nejlepší je zrnková káva. Nehledejte ji podle ceny, nehledejte ji podle země, plantáže ani způsobu zpracování. Dejte na své smysly a vracejte se ke kávě, která vám chutná.
Zážitek nevyrostl na plantáži. A nevznikl ani v pražírně. Za vším stojí souhra okolností, plánování, talentu a dovednosti.
POKUD MÁTE RÁDI KÁVU S VÝRAZNOU PLNOU CHUTÍ, TÓNY KARAMELU, ČOKOLÁDY A OŘÍŠKŮ, chutnat vám budou kávy pražené na vyšší stupeň, určené pro přípravu v automatickém kávovaru, pákovém kávovaru nebo moka konvičce. Bez ohledu na to, zda jde o směsi zrnkových káv, nebo jednodruhový výběr, zrnka jsou upražená s důrazem na výrazné aroma a plnou chuť.
POKUD MILUJETE LEHČÍ KÁVU, S OVOCNÝM PROFILEM CHUTÍ, SE SVĚŽÍ DOCHUTÍ, váš svět se točí kolem překapávání a filtrů. Světle pražená káva si zachovává svůj ovocný charakter, který poukazuje na její původ. Každé kávové zrnko je vlastně jádrem kávové třešně.
O tom, že nejlepší zrnková káva pro automatický kávovar je ta čerstvá, jsme již hovořili.
Jaká je však nejlepší káva pro pákový kávovar, překapávač nebo filtr?
Ta, kterou jste si umleli těsně před přípravou. Káva stárne ne plynutím času, ale působením kyslíku. Čím později celá zrnka kávy rozemeleme, tím kratší dobu bude vzduch působit na jejich útroby. Znamená to, že mlýnek na kávu je v domácnosti fajn věc.
Pokud má dvojici nastavitelných kamenů, které šetrně melou a drtí zrnka na jednotnou tloušťku, jste za vodou. Bez ohledu na to, zda má ruční nebo elektrický pohon. Vždy si namelete odměřené množství kávy tak, jak to vyžaduje příprava.
Pákový kávovar vyžaduje jemné mletí. Moka konvička o něco hrubější, aby měla pára dostatek síly protlačit přes ni vodu. A pokud přijde na překapávání a filtr, hrubost bude opět o něco větší, aby voda přetekla přes kávu tou správnou rychlostí.
Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺
Jirka, Radka a celý tým COFFEESPOT
TIPY na přípravu domácí kávy:
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT