Moka konvička - kávičkářský kult venkova

Tipy na přípravu kávy

Je to kolorit, který vás přenese k požitkářské pohodě italského a francouzského venkova. Položíte moka konvičku na plamen, zaposloucháte se do líného varu vody a když přes trysku vyběhne tenký proud kávičky s náznakem jemné pěny, opojná vůně se zmocní všech vašich smyslů.

příprava kávy v moka konvičce

Objevte:

Pokud přijde na kávu z moka konvičky, máte pocit jako byste ochutnali venkovské espresso.

intenzivní, vydatnou chuť, je však bez crémy. O to víc si však vychutnáváte jeho tělo, bez typické předehry kávového oleje.

 

moka konvička nerez

Akcent pražení kávy se v moka kávě plně rozvine a pražičské umění se projeví v celé své šíři. Příprava kávy v moka konvičce vás nesvazuje k jednotvárnosti chuti. Rychlostí ohřevu a jeho předčasným utlumením dokážete ovlivnit extrakci a výsledný požitek.

Celá příprava je o vašem citu a smyslu pro správné načasování. Ne o mechanickém dodržování návodu na přípravu kávy.

Jakou kávu do moka konvičky?

Zaručeně tu, která nasytí vaše žádostivé smysly. Pokud máte rádi lehčí kávu s ovocnými tóny a čokoládovou dochutí, bude se vám líbit světlejší pražená. Právě tak ji pro vás připravujeme pro použití na filtru.

káva na filtr moka konvička

Pokud milujete výraznou, plnou chuť karamelu, čokolády a zemitých tónů s pestrým dozvukem chutí, více vás osloví ta tmavěji pražená, kterou se snažíme vyladit pro přípravu v espresso strojích.

vyšší stupeň pražení kávy

V obou případech je však rozhodující mletí.

  • Příliš jemné je nevhodné - nízký tlak horkou vodu v moka konvičce přes kávu neprotlačí.
  • Příliš hrubé mletí zase nerozvine plnou chuť
  • Pokud nemáte náladu na experimentování, kávu vám rádi umeleme na míru.

káva - hrubost mletí

Návod na přípravu kávy v moka konvičce

Určitě jste si všimli, že množství vody a kávy určil výrobce kávové moka konvičky již při její výrobě. K jejímu označení přidal počet porcí - jednu, dvě, tři, čtyři, šest, devět či dokonce osmnáct, přičemž na každou z nich počítá se 40 až 50 ml vody. Objem kávy zase určil objemem sítka.

moka konvička návod

Jak na přípravu?

  1. Naplňte varnou nádobu studenou nebo předehřátou filtrovanou vodou po spodní okraj přetlakového ventilu
  2. Vsypte umletou kávu do sítka, dvěma klepnutími o stůl ji utužte a uhlaďte do roviny
  3. Vložte sítko do varné nádoby, uzavřete víkem a nasaďte na něj servírovací konvičku
  4. Položte moka konvičku na středně velký plamen a naslouchejte.
  5. Když se ozve var a přes trysku začne pomalu vytékat káva s pěnou, ztlumte ohřev na minimum.
  6. Stáhněte moka konvičku z ohřevu ve chvíli, kdy se sběrná nádoba naplní ze dvou třetin
  7. Vypněte ohřev, rozlijte kávu do šálků a vychutnávejte.

VIDEO: Jak uvařit kávu v moka konvičce

V čem spočívá tajemství dokonale připravené moka kávy?

Nesmíte ji připálit. Čím méně vody je v zásobníku pod sítkem s kávou, tím vyš stoupá teplota těla konvičky. Pohyb vody neovlivníte, intenzitu ohřevu ano.

káva z moka konvičky

Věděli jste, že?

  • Moka konvičku si nechal patentovat v roce 1933 Alfonso Bialetti, jehož inspirovala parní přeprava mýdlových bublin v prádelně.
  • Přestože jsou na trhu moka konvičky z nerezu, hliník je stále nejlepším materiálem. Dokonale vede teplo a káva z něj chutná lépe.
  • Ke koloritu užívání moka konviček patří i nahnědlá patina, která se tvoří na vnitřních plochách. Nikdy ji nedrhněte, ale ponechte zrát a hrubnout.
  • V moka konvičce připravíte vždy jen předepsaný počet porcí.
  • Elektrická moka konvička má zabudovaný svůj vlastní ohřev.
  • Nejjemnější moka kávu připravíte ve vodní lázni. Konvičku postavíte ne přímo na plamen, ale do nádoby s vroucí vodou.

kávová moka konvička

Přejeme dobrou chuť a pozor na závislost ☺

Jirka a Radka z COFFEESPOT

Další TIPY na přípravu domácí kávy: