Že piccolo neexistuje? Není to úplně pravda

Dávno jsou pryč doby, kdy si český zákazník na baru houfně objednával piccolo a očekával, že barista připraví malý shot kávy o objemu 20-30ml (rozuměj espresso). Můžeme s jistotou konstatovat, že osvěta naší kávové společnosti proběhla úspěšně a “piccolo” ve světě výběrové kávy ve formě, v jaké jsme ho znali, z terminologie téměř vymizelo.

Bylo by ale mylné domnívat se, že piccolo neexistuje vůbec.

Zrození výběrové kávy v Česku

Pojďme se nejprve na chvíli vrátit do doby kolem roku 2010, kdy se začala kultura “specialty coffee”, tedy výběrové kávy, v Česku rodit. Byl to počátek něčeho nového a zákazníci si museli teprve zvykat na to, že káva nemusí být jen hořká a silná, ale že v ní můžeme objevovat sladkost, aciditu, tóny čokolády, oříšků nebo exotického ovoce.

Že káva, kterou jste si dali na první italské benzince, není tou jedinou “pravou a správnou”. Nicméně tady se nebudeme zabývat pojmem výběrové kávy, o tom třeba příště.2604-4_coffeespot-kava-tyrky-zrno-limitka

Věčný boj s piccolo

Piccolo bylo v začátcích častým nešvarem, se kterým museli baristé bojovat. Příliš tomu nepomáhaly ani kavárny, které bychom do nové kávové vlny (často označované jako third wave, tedy třetí vlna) jen stěží mohli zařadit. Právě v jejich nápojových lístcích jsme stále mohli piccolo najít. 

Zákazníka jsme si museli jednoduše vychovat a naučit správné terminologii, úspěšně se na tom podílely nejen samotné kavárny a espresso bary, ale například i projekt Piccolo neexistuje, který za správné názvy kávových nápojů bojoval v online prostředí, ale i ve formě tištěných letáků, plakátů nebo malých brožurek se správným názvoslovím. Ten už ale před pár lety ukončil svou aktivitu, čímž jen stvrdil, a teď se pojďme společně zaradovat, že se zadařilo.

Piccolo existuje

Ale ono by to bylo celé vlastně až příliš jednoduché, že? Co kdybych vám řekl, že piccolo vlastně existuje? Nemusíte se ale děsit. Spíše si pojďme trochu rozšířit obzory. Někteří z vás už možná zaregistrovali při cestách mimo naši republiku, že piccolo se objevuje v nápojových menu některých kaváren s výběrovou kávou. Berlín, Londýn, nebo třeba daleké Sydney, to všechno jsou místa, kde je tento nápoj velmi vyhledávaný.

piccolo-latte_1

Takže oč tu běží?

Správný termín je piccolo latte, často se používá právě jeho zkrácená forma. Při této objednávce vám na stole nejčastěji přistane sklenička o objemu zhruba 90 ml, která zpravidla obsahuje jeden shot espressa a našlehanou mikropěnou. Vlastně takový poloviční flat white. Nebo něco mezi macchiatem a cappuccinem.

Proč dát piccolo šanci?

Za mě osobně skvělá volba a sám si tento nápoj s oblibou připravuji, když zrovna stojím za kávovarem. A důvod? Máte chuť na flat white, ale víte, že u jednoho nezůstanete. Flat white obsahuje dvě espressa, při dvou nápojích jste tak rovnou na čtyřech shotech. To ne vždy chcete nebo potřebujete. Piccolo to za vás vyřeší.

A co vy, dáte mu šanci?

Jiří Mahr, pražírna COFFEESPOT

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

Mohlo by vás zajímat: