Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Pro kávu z Kuby je typická čistá chuť se středním až plným tělem a výraznou kouřovou vůní. Serrano je vynikající tradiční káva s plným tělem, s nádechem santalového dřeva a tabáku. S touto prvotřídní kávou s malou nebo žádnou ovocnou kyselostí si dopřejete výstřední požitek.
Z kávy Serrano připravíte báječné espresso nebo ranní kávu.
Již více než 200 let se na Kubě pěstují nejlepší odrůdy kávových zrn. Technika pěstování a zpracování byla dovedena k dokonalosti, a výsledná káva je nyní známá jako „Kubánská káva“. Všechny šarže směřují svým původem k jedinému podniku, který založil Jose Antonio Gelabert v roce 1748, a od té doby se metody pěstování změnily jen málo.
První kávová plantáž se na Kubě objevila v roce 1748. Větší rozmach v pěstování kávy nastal až v roce 1789, kdy sem po ozbrojené vzpouře otroků na Haiti utekly tisíce francouzských farmářů z kávových farem. Tito farmáři rozšířili obecnou znalost pěstování a zpracování kávy. Francouzští farmáři pěstovali kávu v oblasti Sierra Maestra.
Klimatické podmínky a složení půdy zde byly ideální pro vznik kávových plantáží, a umožňovaly jejich intenzívní rozvoj. Na Kubě se pěstuje káva na rozloze přibližně 500 000 akrů. Nejvíce kávy vyprodukují drobní farmáři a majitelé půdy, ale i některá větší státní družstva. Pěstuje se hlavně odrůda Typica. Většina úrody pochází z východní části Sierra Maestry. Sklizeň se obvykle koná v průběhu října. Dodávky kávy jsou k dispozici nejdříve v prosinci až lednu.
Kávu denně pražíme po malých dávkách. Hned, jak je to možné, ji balíme.
Díky tomu se čerstvá dostane až na váš stůl.
K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.
V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT