Aby se vám snadno nakupovalo, používáme na webu k personalizaci a analýze návštěvnosti cookies. Více informací

Nejprodávanější

cena: 127,00 Kč (4,88 EUR)
skladem
cena: 149,00 Kč (5,72 EUR)
skladem

Časté dotazy

Jak skladovat kávu?

Po pražení je nutné okamžitě kávu zchladit v chladícím bubnu pražícího stroje. Pak následuje několikahodinové vyvětrání kávy, které napomáhá ustálení chemických reakcí, které při pražení vznikají.

Kávu pak ihned balíme do speciálních třívrstvých obalů s jednosměrným ventilem.

skladování kávy

 

Tak může ze sáčku odcházet oxid uhličitý, který káva uvolňuje a naopak nepustí do sáčku vzduch, který urychluje proces stárnutí a zvětrávání zrn. V domácích podmínkách je nejvhodněší ponechat kávu v původním obalu, který je na uchování přímo určený.

Pokud kávu uložíte na tmavé místo se stálou teplotou, budou zrnka jako v bavlnce a odmnění se vám pak bohatou chutí. Jediné, co je třeba důkladně ohlídat je zamezit do sáčku přístupu vzduchu. Ten urychluje oxidaci tuků a aromatických látek v kávě a připraví vás o většinu chuti a vůně.

Rady, jako uchování v ledničce pusťte z hlavy. Je to nesmysl.

 

 

Jak vybrat kávu?

S kvalitní kávou je to podobné jako s dobrým vínem. Ne každá káva je vhodná na všechny přípravy. Dobré je si hned zkraje určit, jak budeme kávu připravovat a na jakou chuť jsme zvyklí. Jestli chceme lehčí kávu, plnou ovocných, květinových tónů s dochutí čoklády, sáhneme po kávách pražených na nižší stupeň a budeme je připravovat některou z domácích, ideálně fitrovaných metod.

jak pražíme kávu

Jestli naopak hledáme kávu výraznou, plnou, s chutí karamelu, čokolády a pouze jemnou dochutí ovoce, vybereme kávy pražené na vyšší stupeň a ideální je použít v espresso kávovarech všech typů.

V žádném případě se ale fantazii meze nekladou a vždy doporučujeme si alespoň občas zaexperimentovat a ochutnávat co nejvíc.

 

 

Jak pražíme kávu?

Pražení = Proces, se kterým ožívá a nebo v opačném případě padá celá práce všech, kteří se na dlouhé cestě každého zrnka až do vašeho šálku podíleli.

Než se dočkáte své kávy, předchází tomu dlouhý proces, někdy až půlroční. V prvé řadě je to hledání zajímavých káv u dovozců, se kterými máme hodně nadstandartní vztahy. Pak přijde na řadu objednání vzorků a spousty ochutnávek na jehož konci následuje celý proces nákupu a dovozu.

jak pražíme kávu

Když už je káva uložena ves kladu, přijde na řadu vytváření pražícího profilu, kdy pražič hledá ideální fázi a sílu pražení, která je pro konkrétní druh kávy nejvhodnější. Jen tak docílí vyzdvižení chuťového potenciálu, který je pro konkrétní druh žádoucí.

Všechny kávy pražíme v malém množství

Jen tak můžeme garantovat tu nejvyšší kvalitu a čerstvost všech zrn. Vždy se snažíme při pražení myslet na to, kolik usilí obrovského množství lidí je schováno v každém zrnku. Proto kávu pražíme co nejšetrněj a nikdy ne uplně tmavě.

Chuť spáleniny proto u našich káv budete hledat marně. Vždy chceme, aby co nejvíce vynikl potenciál kávy a toho nejlíp docílíme pražením na střední stupeň.