Aby se vám snadno nakupovalo, používáme na webu k personalizaci a analýze návštěvnosti cookies. Více informací

Sledujte nás na sítích

 

Instagram

cena: 135,00 Kč (5,40 EUR)
skladem

Nejprodávanější

cena: 135,00 Kč (5,40 EUR)
skladem
cena: 149,00 Kč (5,96 EUR)
skladem
cena: 149,00 Kč (5,96 EUR)
skladem

Časté dotazy

Jak skladovat kávu?

Po pražení je nutné okamžitě kávu zchladit v chladícím bubnu pražícího stroje. Pak následuje několikahodinové vyvětrání kávy, které napomáhá ustálení chemických reakcí, které při pražení vznikají.

Kávu pak ihned balíme do speciálních třívrstvých obalů s jednosměrným ventilem.

skladování kávy

 

Tak může ze sáčku odcházet oxid uhličitý, který káva uvolňuje a naopak nepustí do sáčku vzduch, který urychluje proces stárnutí a zvětrávání zrn. V domácích podmínkách je nejvhodněší ponechat kávu v původním obalu, který je na uchování přímo určený.

Pokud kávu uložíte na tmavé místo se stálou teplotou, budou zrnka jako v bavlnce a odmnění se vám pak bohatou chutí. Jediné, co je třeba důkladně ohlídat je zamezit do sáčku přístupu vzduchu. Ten urychluje oxidaci tuků a aromatických látek v kávě a připraví vás o většinu chuti a vůně.

Rady, jako uchování v ledničce pusťte z hlavy. Je to nesmysl.

 

 

Jak vybrat kávu?

S kvalitní kávou je to podobné jako s dobrým vínem. Ne každá káva je vhodná na všechny přípravy. Dobré je si hned zkraje určit, jak budeme kávu připravovat a na jakou chuť jsme zvyklí. Jestli chceme lehčí kávu, plnou ovocných, květinových tónů s dochutí čoklády, sáhneme po kávách pražených na nižší stupeň a budeme je připravovat některou z domácích, ideálně fitrovaných metod (viz. např. náš návod na přípravu kávy pomocí french pressu).

jak pražíme kávu

Jestli naopak hledáme kávu výraznou, plnou, s chutí karamelu, čokolády a pouze jemnou dochutí ovoce, vybereme kávy pražené na vyšší stupeň a ideální je použít v espresso kávovarech všech typů.

V žádném případě se ale fantazii meze nekladou a vždy doporučujeme si alespoň občas zaexperimentovat a ochutnávat co nejvíc.

 

 

Jak pražíme kávu?

Pražení = Proces, se kterým ožívá a nebo v opačném případě padá celá práce všech, kteří se na dlouhé cestě každého zrnka až do vašeho šálku podíleli.

Než se dočkáte své kávy, předchází tomu dlouhý proces, někdy až půlroční. V prvé řadě je to hledání zajímavých káv u dovozců, se kterými máme hodně nadstandardní vztahy. Pak přijde na řadu objednání vzorků a spousty ochutnávek na jehož konci následuje celý proces nákupu a dovozu.

jak pražíme kávu

Když už je káva uložena ve skladu, přijde na řadu vytváření pražícího profilu, kdy pražič hledá ideální fázi a sílu pražení, která je pro konkrétní druh kávy nejvhodnější. Jen tak docílí vyzdvižení chuťového potenciálu, který je pro konkrétní druh žádoucí.

Všechny kávy pražíme v malém množství

Jen tak můžeme garantovat tu nejvyšší kvalitu a čerstvost všech zrn. Vždy se snažíme při pražení myslet na to, kolik usilí obrovského množství lidí je schováno v každém zrnku. Proto kávu pražíme co nejšetrněj a nikdy ne uplně tmavě.

Chuť spáleniny proto u našich káv budete hledat marně. Vždy chceme, aby co nejvíce vynikl potenciál kávy a toho nejlíp docílíme pražením na střední stupeň.

 

Jak připravit kávu?

alternativní metody přípravy zrnkové lávy

Nehcete kvůli dobrému šálku kávy běhat do své oblíbené kavárny a raději si chcete připravit doma? Máme pro vás návody, jak si  vykouzlíte tu nejlepší domácí filtrovanou kávu, pokud zrovna nemáte po ruce pákový kávovar pro kávové nápoje na bázi espressa.

Výběr necháme na vás. Kávu si můžete samozřejmě připravit tak, jak jste zvyklí. Zde vám pouze ukážeme další tipy.

TIPY na přípravu kávy: