Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Časté dotazy
Časté dotazy

Jak skladovat kávu?

Po pražení je nutné okamžitě kávu zchladit v chladícím bubnu pražícího stroje. Pak následuje několikahodinové vyvětrání kávy, které napomáhá ustálení chemických reakcí, které při pražení vznikají.

Kávu pak ihned balíme do speciálních třívrstvých obalů s jednosměrným ventilem.

skladování kávy

 

Tak může ze sáčku odcházet oxid uhličitý, který káva uvolňuje a naopak nepustí do sáčku vzduch, který urychluje proces stárnutí a zvětrávání zrn. V domácích podmínkách je nejvhodněší ponechat kávu v původním obalu, který je na uchování přímo určený.

Pokud kávu uložíte na tmavé místo se stálou teplotou, budou zrnka jako v bavlnce a odmnění se vám pak bohatou chutí. Jediné, co je třeba důkladně ohlídat je zamezit do sáčku přístupu vzduchu. Ten urychluje oxidaci tuků a aromatických látek v kávě a připraví vás o většinu chuti a vůně.

Rady, jako uchování v ledničce pusťte z hlavy. Je to nesmysl.

 

 

Jak vybrat kávu?

S kvalitní kávou je to podobné jako s dobrým vínem. Ne každá káva je vhodná na všechny přípravy. Dobré je si hned zkraje určit, jak budeme kávu připravovat a na jakou chuť jsme zvyklí. Jestli chceme lehčí kávu, plnou ovocných, květinových tónů s dochutí čoklády, sáhneme po kávách pražených na nižší stupeň a budeme je připravovat některou z domácích, ideálně fitrovaných metod (viz. např. náš návod na přípravu kávy pomocí french pressu).

jak pražíme kávu

Jestli naopak hledáme kávu výraznou, plnou, s chutí karamelu, čokolády a pouze jemnou dochutí ovoce, vybereme kávy pražené na vyšší stupeň a ideální je použít v espresso kávovarech všech typů.

V žádném případě se ale fantazii meze nekladou a vždy doporučujeme si alespoň občas zaexperimentovat a ochutnávat co nejvíc.

 

 

Jak pražíme kávu?

Pražení = Proces, se kterým ožívá a nebo v opačném případě padá celá práce všech, kteří se na dlouhé cestě každého zrnka až do vašeho šálku podíleli.

Než se dočkáte své kávy, předchází tomu dlouhý proces, někdy až půlroční. V prvé řadě je to hledání zajímavých káv u dovozců, se kterými máme hodně nadstandardní vztahy. Pak přijde na řadu objednání vzorků a spousty ochutnávek na jehož konci následuje celý proces nákupu a dovozu.

pražení kávy

Když už je káva uložena ve skladu, přijde na řadu vytváření pražícího profilu, kdy pražič hledá ideální fázi a sílu pražení, která je pro konkrétní druh kávy nejvhodnější. Jen tak docílí vyzdvižení chuťového potenciálu, který je pro konkrétní druh žádoucí.

Všechny kávy pražíme v malém množství

Jen tak můžeme garantovat tu nejvyšší kvalitu a čerstvost všech zrn. Vždy se snažíme při pražení myslet na to, kolik usilí obrovského množství lidí je schováno v každém zrnku. Proto kávu pražíme co nejšetrněj a nikdy ne uplně tmavě.

Chuť spáleniny proto u našich káv budete hledat marně. Vždy chceme, aby co nejvíce vynikl potenciál kávy a toho nejlíp docílíme pražením na střední stupeň.

 

Jak připravit kávu?

alternativní metody přípravy zrnkové lávy

Nehcete kvůli dobrému šálku kávy běhat do své oblíbené kavárny a raději si chcete připravit doma? Máme pro vás návody, jak si  vykouzlíte tu nejlepší domácí filtrovanou kávu, pokud zrovna nemáte po ruce pákový kávovar pro kávové nápoje na bázi espressa.

Výběr necháme na vás. Kávu si můžete samozřejmě připravit tak, jak jste zvyklí. Zde vám pouze ukážeme další tipy.

TIPY na přípravu kávy:

Novinky z našeho blogu

Nahlédněte do naší nové pražírny a balírny přímo z prodejny
27.06.2019
Nahlédněte do naší nové pražírny a balírny přímo z prodejny
Náš NEJDELŠÍ (skoro 3 roky), NEJVĚTŠÍ (350m2), NEJTĚŽŠÍ a NEJVYČERPÁVAJÍCÍ projekt je u konce a zároveň na úplném začátku. Bez vás všech by to nešlo! ... číst celé
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
08.05.2019
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
Nemáte v létě chuť na espresso? Zkuste variantu ledové kávy Cold Brew Coffee. Při přípravě vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Jak vykouzlit tu ne... číst celé
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
10.03.2019
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
Na obalech s kvalitní zrnkovou kávou se setkáte s označením způsobu zpracování, kterým daný druh prošel. Jeho správné provedení významně ovlivňuje chu... číst celé
Pražíme a inovujeme - jak vzniká nová pražírna kávy?
04.02.2019
Pražíme a inovujeme - jak vzniká nová pražírna kávy?
Většina lidí si kvalitní produkty spojuje s výjimečnými příležitostmi. My ale chceme, aby kvalitní káva byla přirozenou součástí běžného dne. číst celé
Kávové novinky do e-mailu

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy
Sledujte nás na Instagramu
Sledujte nás a sdílejte fotky vaší oblíbené kávy s hashtagem #prostemilujemekavu

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz