Cesta za kávovou vůní. Vydejte se do Keni s pražičem COFFEESPOTU
Standardem každé dobré pražírny je přesně vědět, odkud bere svou kávu. Dojet na místo a vybrat tu nejlepší a nejzajímavější.
Proto jsme vyslali našeho pražiče Jardu, aby detailně zmapoval terén i možnosti a vybral pro vás nějaké zajímavé novinky. Prožijte s ním jeho voňavou cestu a zjistěte, co objevil.
Kávový průkopník
Jak dlouho jsi byl v Keni a co jsi tam všechno stihl?
Můj výlet trval 5 dní. Navštívili jsme 2 zpracovatelské stanice, 3 farmáře a místo, kde se pěstuje káva v komunitě. Taky jsem se zúčastnili 2 cuppingů.
Jel jsi na vlastní pěst?
Ne, to by bylo moc komplikované. Cestu nám pomohl zprostředkovat náš dodavatel kávy. Nabízí takové výlety odběratelům, se kterými spolupracuje dlouhodobě, a kteří se zajímají o skutečně kvalitní kávu. Jednotky lidí z české kávové komunity takto jezdí na plantáže i opakovaně.
Včetně COFFEESPOTU?
Já osobně jsem byl poprvé, ale do budoucna plánujeme v COFFEESPOTU samozřejmě další cesty. A já doufám, že budu jejich součástí.
Proč jsou cesty tak důležité?
Abychom věděli, co kupujeme. Samozřejmě nám při sestavování stálé nabídky chodí vzorky kávy, v některých případech ale přijde jen popis jejích vlastností. Ten se může lišit od finálního produktu.
Je tedy lepší kávu vidět a ochutnat, čemuž fandím. Proto jsem jel. Dostanu se tak k finálnímu produktu dříve, než po prvním pražení u nás. No a samozřejmě to pomůže v budování vztahů jak s dodavateli, tak přímo s farmáři. Jen ten, kdo má dobré vztahy, tak dostává ty nejlepší kávy.
V domě výborné kávy
Kde začala cesta vaší skupiny?
Ve zpracovatelské stanici Kahawa bora (Kahawa bora je svahilsky výborná káva – pozn. red.). Tam se zrna třídí a po usušení se zbavují posledních vrstev nečistot. Pak už se dávají do žoků a posílají k odběratelům. Ve stanici na nás čekal i cupping. Další den jsme jeli do druhé zpracovatelské stanice, kde se káva zbavuje slupek a suší.
Celkově byl program zajímavě pojatý – šli jsme v podstatě od konce procesu. Od cuppingu a balení kávy. Návštěvu pěstitelů jsme si nechali na později.
Popiš nám ještě nějaké další dojmy z návštěvy.
Hodně času na okoukání postupu jsem měl při cuppingu ve stanici Kahawa bora. Když jsme na cupping přišli, místnost byla zaplněná balíčky různých káv na pražení. Byly jich stovky. V Keni se totiž pěstuje velké množství kávy a sklízí se 2x ročně. Takže od každého farmáře máte za rok minimálně 2 vzorky, a to nepočítám blendy.
Z těch vzorků se pak vybere káva, která se posílá na testy a další cupping do laboratoře. Tam se zrno rozebere, zkoumá se kvalita a struktura. Teprve pak se finálně vybere káva, která poputuje k odběratelům. Ten proces je tedy hodně složitý a díky tomu máme jistotu, že se k nám dostane jen to nejlepší.
Mluvil jsi o návštěvě komunitní pěstírny. Jak to funguje tam?
Jde o místo, kde lidé kávu pěstují v menším množství, a zároveň tu i žijí, tvoří komunitu. Na všem pracují spolu a jsou zvyklí fungovat jako tým. Byl to zase úplně jiný zážitek, než u větších farmářů a ve zpracovatelských centrech.
Ani zrnko bez povolení
Co tě v Keni překvapilo?
Místní systém. Když chcete v Keni pěstovat kávu, musíte mít povolení. Těch je ale omezené množství a ne vždy se dostane na všechny. Proto jsou tu větší společnosti. Jednou z nich je i náš dodavatel. Sdružuje menší pěstitele, na které se nedostalo, aby mohli pěstovat kávu pod jeho záštitou. Zároveň každého z nich vzdělává. Odběrem kávy pak tyhle menší pěstitele podporujeme i my.
Dost mě překvapila i příprava kávy mimo cuppingy. V Keni se vezme menší množství kávy, než jsme zvyklí my a opravdu hodně se osladí. Musím se přiznat, že takhle připravená káva mi nechutnala.
Ochutnal jsi kromě kávy ještě něco jiného?
Zelený čaj. A s tím se fakt piplali, takže byl dokonalý.
Odvážíš si odtud nějaké znalosti, které využiješ v práci?
Spíš jsem si potvrdil informace, které už jsem měl. A získal jsem ještě větší respekt ke kávě, když jsem viděl, kolik péče jí v Keni věnují.
Tvým hlavním úkolem bylo vybrat novou kávu pro COFFEESPOT. Podařilo se?
Ano, během druhého cuppingu v laboratoři jsem vybral několik vzorků. Ochutnal jsem asi 30 káv a vybral 5. Ty nám následně poslali, aby je mohli ochutnat i ostatní. Z mého předvýběru jsme vybrali favority, které bychom měli mít do konce roku v nabídce pro naše zákazníky.
Káva, kterou pro vás Jarda vybral během svého pobytu v Keni, bude již brzy k dispozici v naší nabídce a vašem šálku. Dáme vám včas vědět, co chystáme.
👍 TIP: Chcete ochutnat kávu z Keni?
Kávu přímo z Keni máme ve stálé nabídce.
Káva z Keni osloví jak milovníky komplexních chutí, tak i ty, kteří si chtějí dopřát zážitek plný objevování.
Ochutnat Keňu