Udělat si doma espresso, ze kterého se posadíte na zadek, je možné. Stačí jen dodržovat určitá pravidla a vychytat chybky, které vám mohou přijít do cesty. Jaké to jsou a co s nimi...
Blog
Čtení k šálku dobré kávy
Kávu prostě milujeme. Žijeme s ní od rána od večera. Tenhle úžasný svět plný vůní teď chceme přiblížit i vám.
Objevte:
- Jak poznat tu nejlepší kávu
- Informace o zpracování a pražení výběrových zrn
- Kávové recepty a další tipy pro domácí přípravu
…a spoustu dalších zajímavostí od novinek z naší pražírny kávy až po sezónní akce.
Nejnovější články
Pojďte si s námi rozšířit kávový slovníček i znalosti. Tentokrát se podíváme na rozdíly mezi single origin kávou a kávovou směsí. A taky poradíme, kdy po které kávě sáhnout. Český...
Na výslednou chuť kávy mají vliv desítky faktorů. Záleží na šikovnosti baristy, způsobu přípravy i stupni pražení. Pojďme se ale podívat k samému začátku kávové cesty do míst, kde ...
Vojta je v COFFEESPOTU teprve chvíli, ale už teď se stal jedním z nejdůležitějších členů pražícího týmu. Když zrovna nehlídá křivky na Loringu, najdete ho ve vinotéce v Uherském Br...
Nejspíš víte, že domovinou kávovníku a kávy je Etiopie. Kdo konkrétně ale kávu objevil a jak přišel na to, že se ze zrn dá udělat nápoj? Zjistěte, komu bychom všichni měli líbat ru...
Dopili jste kávu a chystáte se vyhodit kávovou sedlinu? Nedělejte to! Ještě vám může posloužit. Takzvaný lógr má totiž hned několik využití. Přečtěte si naše tipy. Obyčejná kávová...
Jak chutná Indonésie, když ji projedete na motorce, naspíte jen pár hodin a poprvé stojíte uprostřed kávových polí, které jste znali jen z knížek? Michal se právě vrátil z origin t...
Itálie. Země těstovin, pizzy, gelata… a espressa. Toho pořádného, tmavého, hořkého, co nakopne. Pro spoustu Čechů je právě tohle synonymem dovolené u moře – posadit se ke kávě, dát...
Bezkofeinová káva, také označovaná jako decaf, je tak trochu kávový outsider. Ortodoxní kafaři po ní moc často nesáhnou. Nejspíš za to můžou i mýty, které se kolem kávy bez kofeinu...
Jsou věci, které vznikly prostě proto, že se někdo nemohl rozhodnout. Chtěl kafe, ale taky dezert. Tak to spojil. A svět je díky tomu zase o trochu lepší místo. Affogato. Malý, sl...
Když se řekne Chorvatsko, většině z nás naskočí modré moře, kamenné uličky, slunce, davy lidí a… espresso. Silné, rychlé, servírované v malých šálcích, často s výhledem na přístav ...
Máloco rozzáří den víc, než načínání sáčku s čerstvou výběrovkou. Ta vůně, co se po otevření vyvalí ven, je zkrátka dokonalá. Byla by škoda zazdít ji špatným skladováním a zbytečně...
Minulý týden jsme si udělali příjemný pracovní výlet. Cesta vedla nejdřív do Prahy za zelenou kávou, pak do Dvora Králové za našimi obaly. Obě zastávky nám přinesly spoustu inspira...
To, co jsme dlouho cítili ve vzduchu, teď potvrzují i čísla: speciality coffee se v USA stala větším fenoménem než tradiční káva. A to nejen mezi kávovými nadšenci, ale napříč gene...
Občas se mě na baru někdo zeptá: „Proč tak dlouho trvá, než káva začne z páky téct?“ A já se v ten moment vždycky usměju. Protože to, co zrovna pozoruje, je preinfuze – krátká, ale...
Když nám není psychicky dobře, cítíme se skleslí, vyčerpaní, bez života. A často chceme sáhnout po kafi, abychom se nakopli. Je to ale opravdu dobrý nápad? Co nám dělá káva s chemi...
Po zážitcích z farmy Argopuro Walida pokračovala Michalova cesta hlouběji do indonéského kávového světa. Tentokrát se náš hlavní pražič vydal k jezeru Toba na Sumatře, kde se ponoř...
🌏 Za výjimečnou kávou jsme se vydali až na druhý konec světa! Náš hlavní pražič Michal Machala právě cestuje po Indonésii, kde osobně poznává farmáře, zpracovatelské stanice a živ...
Když se řekne „kávový hrneček“, většině lidí se vybaví porcelán s ouškem. Ale svět výběrové kávy jde často proti proudu — a v posledních letech je to právě keramika bez oušek, kter...
Kávu máme všichni rádi primárně v šálku. Občas ale skončí tam, kde nechceme. Třeba na oblíbeném světlém tričku, džínách, nebo koberci. Jak účinně vyčistit fleky od kávy? Máme pár t...
Vysoké ceny kávy nejsou krátkodobý výkyv. Už dva roky se drží vysoko a v únoru 2025 padl další rekord. Pro kavárny to znamená jediné — rozhodnout se, zda navýšit ceny pro zákazníky...
Ve světě výběrové kávy existuje máloco, co by rozvířilo vody tak intenzivně jako právě infuzované kávy. Někdo v nich vidí přirozený vývoj experimentálního zpracování, jiný zase ztr...
Espresso je stálice – rychlé, silné, ikonické. Ale pokud jste někdy stáli nad konvičkou V60, čekali na pomalé kapky a vdechovali aroma čerstvě namleté kávy, víte, že filtrovaná káv...
Filtrovaná káva je taková naše malá radost. V kavárně na baru, doma v klidu u okna nebo sbalená s sebou na výlet. A protože chceme, aby chutnala dobře co nejdýl, saháme po termoská...
V našich dřívějších článcích jsme psali o tom, že káva zdražuje a že ji může být v budoucnu méně, než jsme byli zvyklí. Klimatické změny, rostoucí náklady na pěstování i zpracování...