Ať víte, co pijete. Velký průvodce kávovými názvy a zkratkami

Co se skrývá za komplikovanými názvy jednotlivých káv v balení? A proč nestačí napsat na pytlík jen Brazílie nebo Keňa? K čemu jsou záhadná písmena v některých názvech? 

Samé otázky. Odpovědi máte přímo tady.

Šifra mistra pěstitele 

Dekódování názvu vám názorně ukážeme na některých kávách. Obecně v názvu najdete buď některé, nebo dokonce všechny z následujících parametrů: 

  • lokalita, kde káva vyrostla (země i region)
  • nadmořská výška, ve které se káva pěstuje
  • název farmy či družstva, které kávu vyprodukovalo
  • metodu zpracování
  • označení velikosti zrn

Abychom i my věděli, co pro vás kupujeme, dostává káva svůj název a označení už u farmářů. Čím konkrétnější, tím lepší. 

 

zkratky-u-kavy

Třeba u kávy India Monsooned Malabar víme, že pochází z Indie z oblasti Malabar a byla zpracována metodou tzv. monzunování.

U kávy Kolumbie La Florida Excelso zase můžeme určit, že pochází z města La Florida v departementu Nariño a má menší zrna (Excelso označuje zrna o velikosti 6—6.75 mm). 

Vysoká matematika

Téměř každá ze zemí produkujících kávu má svoje unikátní označování velikosti zrn. Co se shoduje, je metoda určení velikosti, tzv. screening

Screening spočívá v prosetí kávových zrn skrze síta různých velikostí. Největší síto má 20/64 palce, nejmenší 8/64 palce. Platí, že čím větší zrno, tím kvalitnější a také dražší káva je. 

Naměřená hodnota se pak přepočítává na milimetry. U zrna, které zůstalo v sítu 20/64 to vypadá následovně: 

20:64= 0,315 palce 

To je v přepočtu na milimetry zhruba 7,9 mm.

Zrno je tedy velké zhruba 8 mm.

velikost-zrn

Co země, to vlastní systém

Jak se tedy velikost zrn označuje v různých zemích? 

Často se k označení používá slovo Screen v kombinaci s palci, např. Brazílie Pink Star Scr. 19. U takové kávy víme, že velikost zrn je 19 palců a můžeme očekávat špičkovou kvalitu. Někdy se používají i duplicitní značky (např. 17/18) kvůli případným odchylkám.

V některých zemích se používají specifická označování. 

Keňa, Indie 

V těchto zemích se osvědčil písmenný systém. Nejkvalitnější káva s největšími zrny se označuje jako AAA, případně AA. Následuje B a C. Můžete se setkat i se zkratkou PB (Peaberry), která označuje perlová zrna. Ty vznikají tak, že se v třešni urodí pouze jedno zrnko. Jde o defekt, který ale zrnu propůjčuje plnou chuť a neobvyklý tvar.

Kolumbie

Tady se nejčastěji používá označení Supremo (pro „áčkové” kávy) a Excelso (pro „béčkové” kávy). 

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě

Střední Amerika a Mexiko 

I tady se používá slovní označení. Největší zrna mají název Superior, nejmenší Caracolillo.

Etiopie 

Tady se ujalo označení Grande 1, 2, 3, které navíc prozradí i počty defektních zrn. Gr1 jsou zrna se screeningem 16 a víc, které mají minimum defektních zrn na 300 g (cca 3 zrna). Gr2 jsou zrna se screeningem 16 a víc, které mají už 4 –12 defektních zrn na 300 g. Označení Gr3 nesou zrna se screeningem 14 a níž. Tady je počet defektních zrn nejvyšší, asi 13–24 na 300 g.

Pro lepší přehled přikládáme tabulku, kde je systém některých zemí vyznačený. 

kavove-zkratky

Zdroj: CaffeLab.com

SHG, HG a další zkratky

Ty existují od toho, abychom poznali, v jakých nadmořských výškách káva vyrostla. Ta nejlepší zrna dozrávají v nejvyšších nadmořských výškách, mají tu totiž ideální podmínky. 

Nás zajímají především kávy označené zkratkami SHG (Strictly High Grown) nebo SHB (Strictly Hard Bean). Pod nimi najdete kávy rostoucí v nadmořských výškách nejméně 1 500 metrů. 

V nižších nadmořských výškách kolem 900—11300 metrů vyrostly kávy označené zkratkami HG (High Grown) a HB (Hard Bean). 

Můžeme používat i označení Altura, které poukazuje na kávu z vysokohorských oblastí. 

Kávy, které rostou v nejnižších nadmořských výškách kolem 700—1000 metrů, se označují jako SSB (Strictly Soft Bean) nebo pouze SB (Soft Bean). U takové kávy už si dávejte pozor na kvalitu. Zrna dozrávají příliš rychle a nemají tak optimální vlastnosti. 

kava-nadmorska-vyska

K čemu je to dobré? 

Tohle všechno je užitečné hlavně pro nás, abychom vám zajistili tu nejlepší výběrovou kávu. Neuškodí ale, když se v kávových názvech a zkratkách budete orientovat i vy. 

Co si z toho všeho odnést? Kromě lokality a způsobu zpracování je tak dobré se vždycky dívat na velikost zrn a nadmořskou výšku. Obecně platí, že čím větší a čím výše vypěstovaná zrna, tím líp. Doufáme, že díky nám už nikdy nesáhnete při výběru vedle. 

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

Mohlo by vás zajímat: