Chcete si otevřít vlastní kavárnu? Máme pro vás pár rad (1. díl)

Také vy uvažujete o tom, že si splníte sen a otevřete si vlastní kavárnu nebo espresso bar? Pokud jste to právě vy, tak si přečtěte následující řádky. Vybrali jsme za nás nejzásadnější body, které je dobré mít v mysli před tím, než vykročíte do nového dobrodružství.

A nebojte, určitě vás nebudeme od vašeho plánu zrazovat.

Koncept

Nejdůležitější věc. Je nezbytné si předem určit, co přesně chcete dělat a pro koho. Chcete mít malý jednoduchý espresso bar, který se specializuje primárně na výběrovou kávu, nebo naopak větší kavárnu s vlastní pekárnou a kuchyní připravující brunche? Když si předem určíte jasné zaměření podniku, vyvarujete se do budoucna zbytečným nepříjemnostem.

prazirna-babice1

Koncept samozřejmě můžete během provozu lehce upravovat na základě zkušeností vašich i těch od zákazníků. Ale je vždy jednodušší a efektivnější vědět přesně, čeho chcete docílit a jít za tím. Svým nadšením pak snadno strhnete i ostatní a to se (pozitivně) vždy projeví.

 

Nadšení (fakt do toho chcete jít?)

A přesně to nadšení. To je totiž naprostý základ v momentě, kdy se rozhodnete do toho jít. Ano, slyšíte to jistě ze všech stran, že to bude hodně práce, že nebudete mít volný čas, že tohle a támhleto. A slyšet to nechcete. Jen ať si mluví, říkáte si. A my nechceme, aby toto zaniklo jako prázdná fráze.

nadseni2

Bez toho nadšení to totiž nejde. Začátky jsou těžké a funkční provoz je ještě těžší. Vlastně si dopředu ani nedovedete představit, s čím vším se budete muset vypořádat. A to je možná dobře. 😊 Nicméně pokud to vnímáte primárně jako investici, kde nastavíte management a bude vám to vydělávat, pak vás budu muset zklamat.

Takhle to nefunguje. Pokud jste ale s tímto v pohodě, čtěte dál.

Design

Jak bude kavárna vypadat? V jakém stylu ji vlastně udělat?

To samozřejmě souvisí primárně se zmiňovaným konceptem. I tady je ale opravdu důležité řádně se zamyslet. Z mého pohledu je důležité to, aby podnik vyzařoval něco z vás. Měl by odrazit kousek vaší osobnosti. Aspoň malý.

design

Oslovte dobrého architekta, který už má s podobnými projekty zkušenosti.

Ono se to vyplatí. Budete z toho jen profitovat. Ušetří vám to z dlouhodobého hlediska ve finále práci i peníze. A pokud do architekta nechcete nebo nemůžete investovat peníze, pak alespoň koukejte okolo, inspirujte se, ptejte se zkušenějších.

S obrovským boomem kaváren „třetí vlny“ se začal styl podniků dost unifikovat. A to mi přijde jako velká škoda. Průměrný espresso bar v New Yorku vypadá stejně jako ten v Praze nebo Madridu. Sociální sítě nám diktují trendy a někdy je to fajn. A někdy ne. Je rozdíl se inspirovat a kopírovat. To mějte prosím na paměti.

Lokalita

Nepodceňujte lokalitu. Opravdu. Kavárny vždy fungovaly na místě, kde je velká koncentrace lidí.

A vy lidi pro svůj byznys potřebujete. Je sice skvělé, když vytvoříte podnik, o kterém se bude mluvit, ale věřte, že „hype“ nikdy netrvá věčně.

kavarna1

Když se budete o kavárnu dobře starat a zákazníci budou spokojeni, určitě se můžete spolehnout na to, že si kolem sebe vytvoříte základnu těch, co se na kávu pravidelně vrací, a třeba za vámi i dojíždí nebo to vezmou po cestě do práce oklikou, jen aby stihli kafe od vás. Ale když k tomu přidáte ještě náhodné kolemjdoucí „z ulice“, bude to velmi příjemným bonusem.


Coffee-geekismus

Buďte kávovým „geekem“, buďte tím nadšencem, co zblázní zaměstnance i zákazníky. Právě vášeň pro produkt je nezbytná k tomu, aby všechno fungovalo. Nemusíte být expert. Těmi se můžete obklopit. Edukujte se, ptejte se, nechte si poradit. Žádný učený z nebe nespadl. Ale chtějte vědět.

Vyberte si vhodnou (ideálně naši) 😊 pražírnu. Pražírnu, která se o vás z dlouhodobého hlediska postará. Nabídne vám vhodnou kávu pro daný provoz. Proškolí vás i vaše zaměstnance. Se silnou pražírnou můžete růst. A budovat si takový vztah je v dnešní době velmi důležité. 

COFFEESPOT do vaší kavárny

mahr1

Individuální přístup je přesně to, na čem stavíme spolupráci. A baví nás to.

Jiří Mahr

E-mail: mahr@coffeespot.cz

Tel: +420 739 661 020
(8:00 - 17:00 hod.)

Chci úspěšnou kavárnu

Pokračování příště…

Pokud jste dočetli až sem, pak to nejspíš s otevřením vlastního podniku myslíte vážně. A to nám samozřejmě dělá velkou radost. Tak brzy napřečtenou, přátelé.

Zdraví Jirka