Nakoukli jsme pod víčko kávových kapslí. Co jsou zač a proč je (ne)kupovat?

Když se řekne kávová kapsle, většině z nás se vybaví George Clooney. Nonšalantně usrkává z šálku a podmanivým hlasem dodá „What else?”. Na to se ptáme i my. Co dalšího o kávových kapslích víte? Dovolte, abychom vám rozšířili obzory

Pod víčkem je největší tma

Kávové kapsle znamenaly před několika lety revoluci na poli domácí přípravy kávy. Řada domácností si je rychle oblíbila, ať už pro snadnou přípravu, možnost dát si doma i něco jiného než klasické espresso či filtr nebo delší dobu skladování.  

kavove-kapsle

Málokdo už se ale zajímá o to, čím je vlastně taková kapsle naplněná. Tím vás nechceme vystrašit, jen upozornit na některá specifika spojená s kávovými kapslemi. 

Na krabičce s kávovými kapslemi vždy najdete, zda je uvnitř čistá Arabika, nebo blend s Robustou. V druhém případě se bohužel neuvádí poměr. Z popisků na krabičce nebo na internetu se dozvíte i to, z jakých zemí káva uvnitř pochází. Většinou jde o blendy káv z Latinské Ameriky.

Často se setkáte s výčtem konkrétních zemí, nikde ale není napsáno, z jakého regionu, potažmo farmy káva pochází. U všech káv chybí i metoda zpracování, o přesné intenzitě pražení ani nemluvě. 

Chuť kávy z kapslí 

V drtivé většině je u kávy do kapslí uvedeno tmavé pražení. Chuť je tedy intenzivní, s nízkou nebo nulovou aciditou a často vysokou hořkostí. V takové kávě pak vynikají spíše tóny oříšků, karamelu, sušenek nebo koření, méně pak ovoce a květiny. 

kapsle-chut1

Ekologická katastrofa? 

Dalším tématem, které se objevuje ve spojitosti s kávovými kapslemi, je jejich ♻️ recyklovatelnost. Zpočátku se vůbec neřešila, dnes už ale výrobci počítají s ekologickou likvidací a opětovným použitím kapslí. 

Výrobce, jehož ambasadorem je již zmiňovaný Clooney, šel ještě o kus dál. Česká pobočka se spojila s firmou vyrábějící ikonický nůž „rybička” a vznikla tak kolekce designových kusů vyrobených částečně právě z použitých hliníkových kapslí. Absolutním vrcholem pak bylo představení znovupoužitelné nerezové kapsle, do které si můžete dát mletou kávu podle své chuti.

kavove-kapsle1

Kapsle s výběrovkou už nejsou sci-fi

Tím tak trochu navazujeme na to, že do eko kapslí můžete dát jakoukoliv kávu. I tu výběrovou od nás. V případě, že se nechcete s přípravou kávy do kapslového kávovaru namáhat, pořídíte hotové kapsle z nabídky některé z tuzemských pražíren. Kapsle z pražírny ale nemají prozatím vymyšlený systém recyklace. 

Je tedy jen na vás, zda sáhnete po osvědčených značkách, vyzkoušíte kapsle s výběrovkou, nebo dáte přednost kávě připravené některou z alternativních metod.

Nevíte, kterou kávu vybrat?

pruvodce-vyberem-transparent

Náš průvodce výsledky na pár kliknutí dovede k takové, kterou si opravdu vychutnáte.

Najít kávu pro mě