Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Zrnková káva Arabica
  3. India Monsooned Malabar

India Monsooned Malabar

  • .
  • Čerstvě upraženo

Limitovaná edice - chuť lehce zemitá, hořká čokoláda, mandle, koření, nádech tabáku

India Monsooned Malabar Země: Indická káva Region: Karnataka Oblast:  Západní Ghast Výrobci: Drobní farmáři v regionu Odrůda: Kents, S.795, Catimor,... celý popis
Dostupnost
Čerstvě upraženo, připraveno k odeslání
Velikost balení:
Cena bez DPH
129,57 Kč
149 Kč
ks
Číslo produktu:091
Popis produktu

India Monsooned Malabar

  • Země: Indická káva
  • Region: Karnataka
  • Oblast:  Západní Ghast
  • Výrobci: Drobní farmáři v regionu
  • Odrůda: Kents, S.795, Catimor, Selection 9
  • Zpracování: Suchá/Monsooned
  • Nadm. výška: 1100 - 1200 m
  • Chuť: Lehce zemitá, hořká čokoláda, mandle, koření, nádech tabáku

O kávě

V dřívějších dobách se k dopravě kávy z Indie do Evropy používaly plachetnice. Doprava po moři trvala kolem šesti měsíců, a během této doby byl náklad vystaven různým klimatickým podmínkám. Kávová zrna změnila svou velikost, barvu a chuť. V moderní době se doprava změnila, ale poptávka po původní kávě trvá. A proto v současnosti indičtí zpracovatelé kávy napodobují tradiční podmínky. Využívají k tomu působení monzunu, a vyrábějí speciální kávu, které má stejné vlastnosti, jako za dávných časů, ale je vyrobena v kratší době.

zrnková káva z Indie

Kávy druhu Monsooned jsou výhradně připraveny a dováženy z Indie. Tradiční proces monzunování (Monsooning) se provozuje na pobřeží Malabar, tj. západním pobřeží Indie, a to zejména v Mangalore. Oblast Malabar je vyhlášená svými vynikajícími přírodními podmínkami. Období vlhkého monsunu umožňuje kvantitativní a kvalitativní změny v kávových zrnech, které vytvářejí jedinečnou lahodnou chuť kávy. Proces monzunování se provádí v období od června do září, kdy je jihozápadní monzun nejintenzívnější. Během procesu kávová zrna natáhnou vlhkost, a získají svou typickou chuť, vlastnosti a vůni.

Dozrálé kávové třešně jsou sklizeny, zbaveny dužiny a důkladně usušeny, až vydávají chrastivý zvuk. Suchá zelená kávová zrna se potom odesílají do speciálních otevřených skladů na západním pobřeží, kde se připravuje monzunová káva. Tyto sklady hrají při tomto nevšedním zpracování klíčovou roli. Jakmile sem kávová zrna dorazí, jsou zpracována a tříděna. Vybírají se pouze zrna jakosti AA i A, která se potom uskladňují na dobře větraných betonových podlahách ve vrstvách o tloušťce 10 – 15 cm. Vlhké a větrné monzunové počasí způsobí, že kávová zrna absorbují vlhkost a zvětší svůj objem.

zrnková káva z Indie

Kávová zrna, která původně obsahovala 11 – 12 procent vlhkosti, vstřebají vlhkost z atmosféry a zvětší se v průběhu procesu o 16 – 20 procent. Barva zrn se změní na bledě žlutou. Kávova zrna jsou volně naplněna v jutových pytlích a uskladněna s dostatečným přístupem vzduchu. Monzunový vzduch zajišťuje průběžné zvyšování vlhkosti. Káva se každých 6 – 8 dní vysypává, rozhrabuje a kontroluje, aby nepodlehla plísni a aby proces monzunování probíhal správně.

Monzunování je ukončeno po 8 – 10 týdnech. Připravená káva je strojově leštěna a tříděna, a dále ručně přebírána, aby se odstranila vadná zrna. Poté se káva balí a odesílá. Hlavní třídy kávy Monsooned Arabica jsou Monsooned Malabar AA a Monsooned Arabica Basanally.

Balení a uchování kávy

Kávu denně pražíme po malých dávkách. Hned, jak je to možné, ji balíme.
Díky tomu se čerstvá dostane až na váš stůl.

K balení používáme speciální třívrstvé obaly s jednosměrným ventilem. Oxid uhličitý, který káva přirozeně uvolňuje, tak může volně odcházet. Vzduch však dovnitř neproniká, což brání zvětrávání a předčasnému stárnutí.

V domácích podmínkách doporučujeme uložit na místo se stálou teplotou a ponechat v původním obalu, který je na uchování přímo určený. Kávová zrnka budou jako v bavlnce.

Jak uchováívat  zrnkovou kávu

Novinky z našeho blogu

Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
27.08.2019
Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
Jak připravit kávu pomocí dripperu Hario V60? Je to dokonalý požitek, při kterém si vychutnáte i ty nejjemnější odstíny chutí a vůní. číst celé
Nahlédněte do naší nové pražírny a balírny přímo z prodejny
27.06.2019
Nahlédněte do naší nové pražírny a balírny přímo z prodejny
Náš NEJDELŠÍ (skoro 3 roky), NEJVĚTŠÍ (350m2), NEJTĚŽŠÍ a NEJVYČERPÁVAJÍCÍ projekt je u konce a zároveň na úplném začátku. Bez vás všech by to nešlo! ... číst celé
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
08.05.2019
Cold Brew Coffee: Dopřejte si studené kofeinové osvěžení
Nemáte v létě chuť na espresso? Zkuste variantu ledové kávy Cold Brew Coffee. Při přípravě vůbec nepřijde do styku s horkou vodou. Jak vykouzlit tu ne... číst celé
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
10.03.2019
Washed, natural, honey: Hlavní metody zpracování kávy
Na obalech s kvalitní zrnkovou kávou se setkáte s označením způsobu zpracování, kterým daný druh prošel. Jeho správné provedení významně ovlivňuje chu... číst celé
Kávové novinky do e-mailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách z naší pražírny kávy. Od receptů až po sezónní akce. Rozesíláme 2x za měsíc.

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy
Sledujte nás na Instagramu
Sledujte nás a sdílejte fotky vaší oblíbené kávy s hashtagem #prostemilujemekavu

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz