Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
Snad každý z nás ví, že káva obsahuje kofein. Kofein je organická sloučenina, která je nejrozšířenějším stimulantem na světě, potlačuje únavu a probouzí bdělost. Ještě než nás kofein pomůže „nakopnout„ do nového dne, nabývá velkého významu již při pěstování kávy, kde působí jako přirozený ochránce kávovníku před nejrůznějšími škůdci.
Obsah kofeinu v kávě a dalších nápojích
Samotný kofein má velmi hořkou chuť, což můžeme pozorovat u kávy při srovnání dvou základních odrůd – Arabiky a Robusty, kde robusta obsahuje přibližně dvojnásobné množství kofeinu než arabika.
Pro ty, kteří se chtějí vyhnout kofeinu, ale nechtějí se vzdát kávy, je tu řešením káva bezkofeinová. Existuje několik procesů odstranění kofeinu z kávy, které si zde popíšeme. Je třeba říct, že stopy kofeinu zůstávají i v bezkofeinové kávě, ale jeho množství je zde zanedbatelné.
První komerčně úspěšný pokus o vytvoření bezkofeinové kávy provedl Ludwig Roselius v roce 1903. Traduje se, že k vytvoření bezkofeinové kávy jej motivovalo přesvědčení, že nadměrný příjem kofeinu z kávy otrávil a zabil jeho otce. Tato metoda se však již nepoužívá, protože při odstraňování kofeinu používal benzen, který je na seznamu karcinogenů.
Ludwig Roselius
Dnešní procesy k odstranění kofeinu z kávy lze rozdělit do dvou skupin – s použitím a bez použití rozpouštědla.
Používanými rozpouštědly jsou dichlormethan nebo ethylacetát, ve kterých jsou zelená zrna namáčena, čímž dojde k uvolnění kofeinu do těchto rozpouštědel.
A máme tu i další způsoby odstranění kofeinu z kávy, tedy bez rozpouštědel.
Metody Swiss Water Process a Mouintain Water Process fungují na principu odstranění kofeinu bez použití jakýchkoliv chemických látek. Zelená zrna jsou luhována ve speciálním roztoku, který obsahuje rozpuštěné kávové oleje a chuťové složky. Jelikož je tento roztok nasycen kávovými oleji a chuťovými složkami, namáčená zelená zrna kávy jsou schopna uvolnit do roztoku pouze kofein. Tato metoda je přívětivá k životnímu prostředí a odstraňuje 99,9% kofeinu.
Odstraňování kávy pomocí metody Swiss Water Process
Nejnovější metoda používá místo rozpouštědla oxid uhličitý v tekutém stavu, který selektivně rozpustí pouze alkaloid kofein. Tato metoda je používána zejména pro výrobu velkého množství bezkofeinové kávy nižší kvality směřujícího do obchodních řetězců.
A co bych vám popřál na závěr? Vyberte si každý ten svůj šálek kávy, ať s kofeinem nebo bez něj. Ať vám káva chutná a ať je každý šálek vaší kávy spojen s klidem a pohodou.
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT
Vypadá to, že v košíku máte voňavá zrnka kávy. Dokončete svou objednávku a vychutnejte si lahodnou kávu co nejdříve.