Otázky a odpovědi
Kávový slovník
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Zastavte se u nás v pražírně kávy.
Můžete u nás ochutnat a nakoupit z kompletní nabídky káv. Rádi vám poradíme s výběrem.
COFFEESPOT
Babice 647
68703 (Zlínský kraj)
Po - Pá: 7:30 - 18:00 hod.
"Hrníčkovaná" neboli degustace kávy se dá popsat mnoha způsoby. Zkusím se vyhnout přehnané odbornosti o složitosti jednotlivých procesů, vůní a chutí, ale zároveň se pokusím nic nevynechat (i když něco se určitě zapomene) a zpříjemnit vám čtení.
Teď potěším ty, co spěchají, nebo chtějí jen základní informaci v jedné větě. Cupping je totiž velmi jednoduše řečeno degustace káv, určení kvality a odlišností na základě jejich chuti a vůně.
Některé kávy jsou degustovány, než se dostanou do našeho šálku až stokrát. Že je to moc? Musí to tak být, protože se degustuje v průběhu sklizně, před zpracováním a po zpracování ještě na farmě. V průběhu sušení, před exportem. Po dovozu do přístavu, při výběru káv pražírnami... je toho fakt hodně....
Profesionální cupping se hodně podobá přípravě "českého turka". Je to proto, aby jste měli všude na světě při degustaci stejné podmínky a výsledná chuť byla totožná, ať jste kdekoliv.
Postup je hodně jednoduchý a ve finále, pokud vyberete hodně odlišné kávy je to perfektní zábava.
Kávu zalijeme vodou a můžeme začít. Hlavně neponořit nos až do vody :-) Už tady je hodně znatelný rozdíl ve vůni oproti pomleté kávě. Na zkoumání máme 3 minuty a pak je potřeba kávu promíchat. Po ustálení sebereme z povrchu zbytky kávy a pěnu a můžeme ještě pořád čichat až do doby, kdy je káva vychladlá tak, abychom si nespálili jazyk. To by pro nás degustace skončila.
Degustace může trvat hodně dlouho, někdy půl hodiny i dýl . Když postupně káva chladne, mění se chutě a je to fakt zábava. Pro lepší orientaci se dá použít i "tahák" v podobě palety chutí a vůní. V ní jsou krásně rozděleny všechny chutě i vůně kávy. Mě osobně nejzajímavěji voněla i chutnala káva Kenya Zahabu AB+. Exploze chuti lesního ovoce, černého rybízu s karamelovou dochutí byla úžasná.
Nerozumíte řeči našeho kmene?
Osvojte si správný kávový slovník.
Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.
Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT