Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 700,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Cupping aneb hrníčkovaná s kávou
08.03.2017

Cupping aneb hrníčkovaná s kávou

"Hrníčkovaná" neboli degustace kávy se dá popsat mnoha způsoby. Zkusím se vyhnout přehnané odbornosti o složitosti jednotlivých procesů, vůní a chutí, ale zároveň se pokusím nic nevynechat (i když něco se určitě zapomene) a zpříjemnit vám čtení.

Teď potěším ty, co spěchají, nebo chtějí jen základní informaci v jedné větě. Cupping je totiž velmi jednoduše řečeno degustace káv, určení kvality a odlišností na základě jejich chuti a vůně.

Některé kávy jsou degustovány, než se dostanou do našeho šálku až stokrát. Že je to moc? Musí to tak být, protože se degustuje v průběhu sklizně, před zpracováním a po zpracování ještě na farmě. V průběhu sušení, před exportem. Po dovozu do přístavu, při výběru káv pražírnami... je toho fakt hodně....

Profesionální cupping se hodně podobá přípravě "českého turka". Je to proto, aby jste měli všude na světě při degustaci stejné podmínky a výsledná chuť byla totožná, ať jste kdekoliv.

Postup je hodně jednoduchý a ve finále, pokud vyberete hodně odlišné kávy je to perfektní zábava.

Co budeme potřebovat?

  • 8,5g kávy mleté na středně hrubo (filtr)
  • 150ml filtrované vody (ideálně 93°C nebo cca půl minuty od varu)
  • Sklenice nebo šálek cca 200ml
  • Lžíce na cupping, případně polévková

 Cupping - hrníčkovaná

Kávu zalijeme vodou a můžeme začít. Hlavně neponořit nos až do vody :-) Už tady je hodně znatelný rozdíl ve vůni oproti pomleté kávě. Na zkoumání máme 3 minuty a pak je potřeba kávu promíchat. Po ustálení sebereme z povrchu zbytky kávy a pěnu a můžeme ještě pořád čichat až do doby, kdy je káva vychladlá tak, abychom si nespálili jazyk. To by pro nás degustace skončila.

Degustace může trvat hodně dlouho, někdy půl hodiny i dýl . Když postupně káva chladne, mění se chutě a je to fakt zábava. Pro lepší orientaci se dá použít i "tahák" v podobě palety chutí a vůní. V ní jsou krásně rozděleny všechny chutě i vůně kávy. Mě osobně nejzajímavěji voněla i chutnala káva Kenya Zahabu AB+. Exploze chuti lesního ovoce, černého rybízu s karamelovou dochutí byla úžasná.

Káva chutě a vůně

Cupping

Degustace kávy

Vůně kávy

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Kávové novinky do e-mailu

Jsme česká pražírna kávy

Kávu střežíme od zrnka na plantáži až k šálku lahodné kávy na vašem stole. S nejvyššími nároky hledáme pěstitele nejlepších kávových zrn. Ke každému zrnku kávy pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží. Tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být ve vašem šálku. S citem, láskou a pečlivostí kávu pražíme a balíme. S radostí vám upraženou kávu dodáme.

Jiří Plšek

Jirka Plšek
hlavní pražič COFFEESPOT

Jiří Plšek a Coffeespot Pražírna kávy z Moravy

Užitečné informace

PražírnaKde ochutnat?Káva podle země původuČasté dotazyKávový slovníkRecenzeBlog
 

Kontakty

Jen co kávu upražíme,
na e-mail vám odpovíme. kavaprazena@email.czcelý kontakt

Přijďte si nakoupit

Pražírna kávy

Pražírna kávy COFFEESPOT
Huštěnovice 61
68703 (Zlínský kraj)

Po - Pá: 8:00 - 17:00 hod.

více informací


Kudyznudy.cz - tipy na výlet Káva do vlastního hrnku

Copyright © 2011 - 2019 COFFEESPOT.cz - Všechna práva vyhrazena / Design od Lukáš Dubina
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz