Řešíte doma, jaká vám z kohoutku teče voda? A to, jako vodou zaléváte svou kávu? Pokud chcete ze svých oblíbených zrn dostat ještě víc, zbystřete. Prozradíme vám, jak chuť kávy dokáže ovlivnit obyčejná voda, její teplota, tvrdost i složení.
Byla jsem na workshopu u svého oblíbeného baristy. Postavil přede mě dva šálky stejné kávy. Přesto každý chutnal naprosto jinak. První byl dobrý, ale trochu plochý. Pořádně jsem dokázala rozeznat pouze míru hořkosti a kyselosti. Zato druhý šálek, to bylo doslova jiné kafe.
Mé chuťové buňky zasáhla symfonie chutí. Zřetelně jsem na jazyku cítila svěží tóny rybízu a hořkost i kyselost byly v tomto šálku lépe vyvážené a rozhodně hlubší. Zeptala jsem se, co barista během přípravy udělal jinak. Odpovědí na mou otázku byla voda.
Ideální voda pro přípravu kávy
Co jsem tím příběhem chtěla říct? Snažila jsem se ukázat, že svou domácí kávu můžete posunout na úplně jiný level tím, že budete věnovat péči kromě zrnek také vodě. Úprava vody totiž dokáže vylepšit chuť u espressa i filtrované kávy.
Správná tvrdost vody
O tvrdosti vody rozhoduje poměr obsažených minerálů, nejčastěji vápníku a hořčíku. To pravděpodobně znáte ze své domácnosti. Příliš tvrdá voda má totiž na svědomí vodní kámen, který se rád usazuje ve spotřebičích a může výrazně snížit jejich životnost.
A teď si představte, že tvrdá voda denně protéká vaším kávovarem, ucpává ho a vzniklé usazeniny se vám pak dostávají do kávy. Nebo že si vodu s vyšším obsahem minerálů lijete do V60 či aeropressu. Taková káva pak může být zbytečně hořká a přebije další chuťové tóny.
Přesně proto je dobré k přípravě kávy používat spíše středně tvrdou vodu. Přílišná měkkost totiž kávě také ubírá na chuti. Káva z měkké vody je mdlá a plochá.
Tvrdost vody snadno změříte pomocí speciálních sad. Tvrdost vody se většinou označuje jednotkou °dH. Pro přípravu kávy je optimální hodnota 4–7 °dH.
Vychytané pH pro vaši kávu
Měření pH pomocí indikačního papírku si určitě všichni pamatujeme z hodin chemie. Možná si i vzpomenete na to, že rozlišujeme pH kyselé, neutrální a zásadité. U kohoutkové vody se pH pohybuje od slabě kyselého až po zásadité, tedy v rozmezí 6,5—9,5. Chuti kávy prospívá voda s neutrálním pH s hodnotou 7, případně slabě kyselá voda, která podpoří rozvinutí chuťových tónů.
Teplota vody během přípravy
Pokud nejste úplní kávoví nováčci, víte, že i teplota vody během přípravy hraje svou roli. Při přípravě espressa se doporučuje udržovat teplotu 90—96 °C v závislosti na pražení kávy (u světlejšího pražení stačí nižší teploty, u tmavšího naopak doporučujeme vyšší hranici). U filtrované kávy se často držím receptu, který většinou doporučuje teplotu vody 92 °C, ale může být i malinko vyšší, až 95 °C. Po uvaření pak ještě filtr nechávám postupně chladnout. S ubývající teplotou totiž vystupují nové chutě a káva mě tak baví víc.
Některé kávovary vám umožní teplotu navolit, případně ji mají automaticky nastavenou na určité stupně. Nastavení přesné teploty vody vám umožní i chytré varné nebo baristické konvice. Řešením je také koupit si baristický teploměr, který se sice používá na zjištění teploty napěněného mléka, skvěle vám ale poslouží i na vodu.
Jak si vodu upravit doma?
Vylepšit vodu na kávu podle svých představ můžete díky filtraci. V dnešní době už máte opravdu široké množství možností. Můžete si koupit filtr přímo do vašeho kávovaru, případně si pořídit filtrační konvici nebo filtrační sadu. Poměrně cenově dostupné jsou i vodovodní filtry, díky kterým vám filtrovaná voda poteče rovnou z kohoutku.
Je balená voda vhodná pro přípravu kávy?
Odpověď je úplně jednoduchá: spíše ne. Zjednodušeně řečeno, má totiž podobné parametry jako voda z kohoutku. Pokud byste ale přece jen chtěli vyzkoušet upravenou vodu a neplánujete si pořizovat filtraci, doporučujeme zkusit připravit kávu z kojenecké vody. A porovnat ten rozdíl.
Pamatujte, že i malá změna může mít velký efekt. A že věnovat péči vodě, kterou pijete, a ze které si připravujete nejen kávu, ale i jídlo, se rozhodně vyplatí.
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa