Cupping aneb hrníčkovaná s kávou

"Hrníčkovaná" neboli degustace kávy se dá popsat mnoha způsoby. Zkusím se vyhnout přehnané odbornosti o složitosti jednotlivých procesů, vůní a chutí, ale zároveň se pokusím nic nevynechat (i když něco se určitě zapomene) a zpříjemnit vám čtení.

Teď potěším ty, co spěchají, nebo chtějí jen základní informaci v jedné větě. Cupping je totiž velmi jednoduše řečeno degustace káv, určení kvality a odlišností na základě jejich chuti a vůně.

Některé kávy jsou degustovány, než se dostanou do našeho šálku až stokrát. Že je to moc? Musí to tak být, protože se degustuje v průběhu sklizně, před zpracováním a po zpracování ještě na farmě. V průběhu sušení, před exportem. Po dovozu do přístavu, při výběru káv pražírnami... je toho fakt hodně....

Profesionální cupping se hodně podobá přípravě "českého turka". Je to proto, aby jste měli všude na světě při degustaci stejné podmínky a výsledná chuť byla totožná, ať jste kdekoliv.

Postup je hodně jednoduchý a ve finále, pokud vyberete hodně odlišné kávy je to perfektní zábava.

CO BUDEME POTŘEBOVAT?

  • 8,5g kávy mleté na středně hrubo (filtr)
  • 150ml filtrované vody (ideálně 93°C nebo cca půl minuty od varu)
  • Sklenice nebo šálek cca 200ml
  • Lžíce na cupping, případně polévková

cupping-hrnickovana

Kávu zalijeme vodou a můžeme začít. Hlavně neponořit nos až do vody :-) Už tady je hodně znatelný rozdíl ve vůni oproti pomleté kávě. Na zkoumání máme 3 minuty a pak je potřeba kávu promíchat. Po ustálení sebereme z povrchu zbytky kávy a pěnu a můžeme ještě pořád čichat až do doby, kdy je káva vychladlá tak, abychom si nespálili jazyk. To by pro nás degustace skončila.

Degustace může trvat hodně dlouho, někdy půl hodiny i dýl . Když postupně káva chladne, mění se chutě a je to fakt zábava. Pro lepší orientaci se dá použít i "tahák" v podobě palety chutí a vůní. V ní jsou krásně rozděleny všechny chutě i vůně kávy. Mě osobně nejzajímavěji voněla i chutnala káva Kenya Zahabu AB+. Exploze chuti lesního ovoce, černého rybízu s karamelovou dochutí byla úžasná.

kava-chute-vune

vune-kavy

Pár rad na závěr

  • Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
  • Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: