Vojta je v COFFEESPOTU teprve chvíli, ale už teď se stal jedním z nejdůležitějších členů pražícího týmu. Když zrovna nehlídá křivky na Loringu, najdete ho ve vinotéce v Uherském Brodě, kde obsluhuje zákazníky s úsměvem a často i s tipem na dobrou kávu.
Jeho pracovní tempo je vražedné, humor nakažlivý – a jeho nejlepší parťačka? Jednoznačně Zuzička z balírny. Vojta je zkrátka veselá kopa, co se nezalekne ani kyselé, ani hořké kávy. A občas si upraží i „svůj vlastní blend“. Nechtěně.
Přinášíme vám krátký rozhovor s člověkem, který ke kávě přišel přes víno. Doslova.
Jak ses vůbec dostal ke kávě a co tě přimělo stát se právě pražičem?
O COFFEESPOTU jsem se dozvěděl díky tomu, že už víc než 10 let máme v Uherském Brodě rodinnou vinotéku – a právě od vás bereme kávu. Když se pak v COFFEESPOTU dlouho nedařilo najít druhého pražiče, oslovil mě můj brácha Vašek, jestli bych si to nechtěl zkusit. A tak jsem do toho šel.
Pamatuješ si na první kávu, která tě fakt „posadila na zadek“?
To bude nejspíš Rwanda – káva s tak silnou čokoládovou vůní, že mě to opravdu dostalo.
Co tě na pražení nejvíc fascinuje a co tě naopak někdy vytáčí?
Fascinuje mě, kolik druhů kávy vůbec existuje – to je úplně nový svět. A co mě vytáčí? Asi když omylem upražím kávu, kterou jsem vlastně vůbec neměl. 😅
Kdybys měl rok volna a neomezený rozpočet, co bys dělal?
Procestoval bych kus světa. Abych si jednou ve stáří mohl říct: „Jo, tam všude jsem byl.“
Máš nějaký ranní rituál, když zrovna nejsi u kávovaru?
Rituál vyloženě nemám, ale když neřeším kávu, tak často řeším víno – co jiného, že jo.
Kdybys potkal sám sebe za deset let, co by tě asi překvapilo?
Tyhle „coby kdyby“ otázky moc nemusím. Ale asi by mě překvapilo, jaké mám v budoucnu životní cíle. Teď to totiž vidím všechno úplně jinak.
Jakou kávu bys připravil někomu opravdu blízkému?
Brazílii São Silvestre – kvůli její jemnosti a přístupnosti. To je podle mě káva, kterou pochopí každý.
Vojto, díky za tvůj čas – a přejeme ti hodně radosti jak při pražení, tak i při nalévání skleniček. Ať ti blendy už nikdy neutečou!
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa