Máloco rozzáří den víc, než načínání sáčku s čerstvou výběrovkou. Ta vůně, co se po otevření vyvalí ven, je zkrátka dokonalá. Byla by škoda zazdít ji špatným skladováním a zbytečně si kávový zážitek zkazit. Jak na to, aby si zrnka co nejdéle zachovala vůni i chuť? Poradíme vám.
Poločas vypití kávy
Hned na začátek si tu objasníme jednu věc. Dokdy ideálně spotřebovat kávu, aby ještě byla „pitelná”? A proč se na kávu v drtivé většině případů nepíše datum spotřeby?
U kávy je mnohem důležitější než datum spotřeby den, kdy byla upražená. Proč? Během pražení se z kávy uvolňuje oxid uhličitý, který má na svědomí chuť a aroma kávy. Zároveň díky němu káva na filtru správně „kvete” a espresso má tu pravou cremu, kterou má mít.
Ihned po upražení je ale v kávě oxidu moc, proto musí zrnka projít tzv. degasingem. Česky bychom řekli, že kávu necháváme vydýchat. Ideální čas, kdy si po upražení udělat první šálek, je zhruba mezi 2 dny až 2 týdny.
A co maximální doba, po kterou je dobré mít kávu otevřenou?
Některé zdroje mluví o 4 týdnech, jiné dokonce o 6 týdnech od upražení. Samozřejmě záleží na vašich preferencích, ale doporučovali bychom vám nepoužívat zrnka starší než 2 měsíce. Proto je dobré počítat s množstvím kávy, kterou jste schopni vypít a podle toho si nakoupit zrnka. Určitě je vždycky lepší mít více menších balíčků, než si někde ve skříni sušit kilovku.
3 tipy pro skladování kávy
Skladování zrnkové kávy není žádná věda, ale špetka umění v tom přeci jen vězí. Objevte ho.
Tip 1: Správný obal, žádná práce
Nejlepší rada. Kupujte si zrnka u pražíren, ve kterých používají kvalitní balení. Jako je ta naše. K balení našich káv používáme třívrstvé sáčky s praktickým znovuuzavíratelným zipem a jednosměrným ventilem.
Ventil se postará o to, aby ven ze sáčku mohl proudit přebytečný oxid uhličitý, a zároveň o to, aby se dovnitř nedostal vzduch. Zrnka se tedy vydýchají, ale nezvětrají.
Tip 2: Do lednice ne! ❌
Káva do lednice opravdu nepatří. Potřebuje totiž stálou teplotu a sucho, což neustále otevíraná lednička s vlhkým klimatem nesplňuje.
Ať už máte kávu v originálním sáčku, nebo dóze, snažte se o dodržování následujících podmínek: sucho, temno, stabilní teplota a minimální přístup vzduchu.
Tip 3: Melte až těsně před přípravou
Pokud to jen trochu půjde, kupujte si nemletou kávu. Spousta domácích kávovarů má integrovaný mlýnek a na trhu najdete spoustu kvalitních ručních mlýnků za dobrou cenu, případně mlýnků elektrických. Máte tak možnost namlít přesně tolik kávy, kolik v daný moment potřebujete.
Nemáte takovou možnost a chcete kávu rovnou namletou? Zvolte si způsob přípravy a my vám kávu rádi nameleme. V tomto případě ale opravdu doporučujeme řídit se výše napsanými radami.
Doufáme, že vám naše tipy pomohly udělat si pořádek ve skladování kávy a vyvrátit nějaké ty mýty. Kvalitní a dobře ošetřené kávě zdar!
Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!
Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.
TIPY na přípravu domácí kávy:
- Od ristretta až po flat white: Poznáte kávové nápoje na bázi espressa?
- Připravte si kávu v Chemexu
- Moka konvička - kávičkářský kult venkova
- Kapky plné chuti - filtrovaná káva s Hario V60
- Aeropress: I ruční kávovar umí výbornou kávu
- French press: 7 kroků k chuťově dokonalé kávě
- Cold Brew Coffee - Unikátní kofeinové osvěžení
- 10 osvěžujících receptů na ledovou kávu z celého světa