Skladujte zrnka správně. 3 tipy, jak zachovat kvalitu kávy

Máloco rozzáří den víc, než načínání sáčku s čerstvou výběrovkou. Ta vůně, co se po otevření vyvalí ven, je zkrátka dokonalá. Byla by škoda zazdít ji špatným skladováním a zbytečně si kávový zážitek zkazit. Jak na to, aby si zrnka co nejdéle zachovala vůni i chuť? Poradíme vám.

Poločas vypití kávy

Hned na začátek si tu objasníme jednu věc. Dokdy ideálně spotřebovat kávu, aby ještě byla „pitelná”? A proč se na kávu v drtivé většině případů nepíše datum spotřeby?

U kávy je mnohem důležitější než datum spotřeby den, kdy byla upražená. Proč? Během pražení se z kávy uvolňuje oxid uhličitý, který má na svědomí chuť a aroma kávy. Zároveň díky němu káva na filtru správně „kvete” a espresso má tu pravou cremu, kterou má mít.

Ihned po upražení je ale v kávě oxidu moc, proto musí zrnka projít tzv. degasingem. Česky bychom řekli, že kávu necháváme vydýchat. Ideální čas, kdy si po upražení udělat první šálek, je zhruba mezi 2 dny až 2 týdny.

A co maximální doba, po kterou je dobré mít kávu otevřenou?

Některé zdroje mluví o 4 týdnech, jiné dokonce o 6 týdnech od upražení. Samozřejmě záleží na vašich preferencích, ale doporučovali bychom vám nepoužívat zrnka starší než 2 měsíce. Proto je dobré počítat s množstvím kávy, kterou jste schopni vypít a podle toho si nakoupit zrnka. Určitě je vždycky lepší mít více menších balíčků, než si někde ve skříni sušit kilovku.

cerstvost-kavy

 

3 tipy pro skladování kávy

Skladování zrnkové kávy není žádná věda, ale špetka umění v tom přeci jen vězí. Objevte ho.

Tip 1: Správný obal, žádná práce

Nejlepší rada. Kupujte si zrnka u pražíren, ve kterých používají kvalitní balení. Jako je ta naše. K balení našich káv používáme třívrstvé sáčky s praktickým znovuuzavíratelným zipem a jednosměrným ventilem.

Ventil se postará o to, aby ven ze sáčku mohl proudit přebytečný oxid uhličitý, a zároveň o to, aby se dovnitř nedostal vzduch. Zrnka se tedy vydýchají, ale nezvětrají.

jak-skladovat-kavu1

  

Tip 2: Do lednice ne! ❌

Káva do lednice opravdu nepatří. Potřebuje totiž stálou teplotu a sucho, což neustále otevíraná lednička s vlhkým klimatem nesplňuje.

Ať už máte kávu v originálním sáčku, nebo dóze, snažte se o dodržování následujících podmínek: sucho, temno, stabilní teplota a minimální přístup vzduchu.

 

Tip 3: Melte až těsně před přípravou

Pokud to jen trochu půjde, kupujte si nemletou kávu. Spousta domácích kávovarů má integrovaný mlýnek a na trhu najdete spoustu kvalitních ručních mlýnků za dobrou cenu, případně mlýnků elektrických. Máte tak možnost namlít přesně tolik kávy, kolik v daný moment potřebujete.

Nemáte takovou možnost a chcete kávu rovnou namletou? Zvolte si způsob přípravy a my vám kávu rádi nameleme. V tomto případě ale opravdu doporučujeme řídit se výše napsanými radami.

mleti-kavy_2

 

Doufáme, že vám naše tipy pomohly udělat si pořádek ve skladování kávy a vyvrátit nějaké ty mýty. Kvalitní a dobře ošetřené kávě zdar!

 

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: