Nejčastější chyby při domácí přípravě espressa. Jak se jich vyvarovat?

Udělat si doma espresso, ze kterého se posadíte na zadek, je možné. Stačí jen dodržovat určitá pravidla a vychytat chybky, které vám mohou přijít do cesty. Jaké to jsou a co s nimi? Pojďme se na to podívat!

Vezmeme si na mušku nejčastější chyby, které se vám můžou stát při domácí přípravě espressa pomocí pákového kávovaru. A naučíme vás, jak je napravit.

Chyba č. 1: Špatná volba kávy

Pokud jste investovali do pořádného pákového kávovaru, zaměřte se také na kvalitní kávu. Káva na espresso má tmavší pražení, kterému svědčí právě tento způsob přípravy. Klíčová je také čerstvost kávy. Proto vám doporučujeme nakupovat kávu spíše v pražírnách, než v supermarketu. Rozhodně si také vyberte kávu s těmi chuťovými tóny, které vám budou vyhovovat.

Řešení: Podívejte se na naši kávu na espresso a vyberte si tu nejlepší pro sebe.

Vyladěné espresso směsi

espresso-smesi

Směsi z COFFEESPOTU pro váš kávovar jsou výsledkem dlouhodobého a složitého procesu. Postupným zkoušením a vylaďováním poměrů jednotlivých druhů vytváříme komplexní a vyváženou chuť. Přesně takovou, jakou od dané espresso směsi očekáváme.

Ochutnat kávu na espresso

 

Chyba č. 2: Nevhodné mletí kávy

Káva na espresso musí být namletá správně. Mletí kávy má totiž zásadní vliv na extrakci a páka zkrátka chyby neodpouští.

Příliš jemně namletá káva vám způsobí, že voda poteče přes páku pomaleji a výsledné espresso bude přeextrahované a hořké. Přes příliš hrubou kávu zase proteče voda moc rychle a výsledkem bude podextrahovaná káva s kyselou chutí. Špatná extrakce se kromě chuti projeví i na barvě kávy a na množství cremy.

Řešení: Tady si bohužel budete muset pohrát s mlýnkem a postupně si mletí vyladit k dokonalosti. Extrakce správně namleté kávy by měla trvat zhruba 25—35 vteřin. A hotová káva by vám samozřejmě měla chutnat.

mleti-kavy

 

Chyba č. 3: Nedostatečně či nerovnoměrně upěchovaná káva

Součástí každého kávovaru by měl být tzv. tamper, který vám pomůže kávu v páce správně upěchovat. Páku s kávou si položte na rovný povrch a rovnoměrně ji stlačte tamperem. Je důležité působit na pěchování kávy silou, ideálně 10—20 kg. Chápeme, že může být těžké tuto sílu odhadnout, ale postupem času to určitě vychytáte.

Řešení: Pro rovnoměrné upěchování kávy chytněte rukojeť tamperu do dlaně a palec s ukazováčkem položte na plochou část tamperu. Budete mít tak kontrolu, že je tamper v rovině.

tamper

 

Chyba č. 4: Špatný poměr kávy a vody

Během přípravy espressa se zkrátka neobejdete bez baristické váhy. Na espresso byste měli použít 7—8 gramů kávy na 20—30 ml vody.

Řešení: Zatímco správné dávkování vody by měl za vás vyřešit kvalitní kávovar, množství kávy si musíte vždy zvážit sami.

 

Chyba č. 5: Příliš tvrdá voda a zanesený kávovar

I tvrdost a Ph vody ovlivňuje chuť kávy. Ideální je použít k přípravě kávy co nejměkčí vodu s neutrálním Ph. Další zásadní věc je kávovar pravidelně čistit. Platí totiž, že to, co v kávovaru necháte usadit, vám potom proteče do vaší kávy. A to nechcete.

Řešení: Víte, že máte doma tvrdší vodu? Pak byste ji měli před nalitím do kávovaru přefiltrovat, pokud chcete mít dokonalé espresso. Pravidelné čištění kávovaru je samozřejmostí.

Vychytat přípravu domácího espressa tak, abyste s ním byli spokojení, chce kromě pořádného kávovaru čas a trpělivost. My ale věříme, že lahodné espresso, na které se vždy těšíte, za tuhle investici rozhodně stojí.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: