Milujete českého turka? Poradíme, na co si při pití dát pozor

Turek je ryze česká specialita. Jeho popíjení nám ale z dlouhodobého hlediska moc neprospívá. Proč? Pojďme se podívat, jak českou verzi turecké kávy vidíme v COFFEESPOTU.

Jak český turek vznikl

Jde v podstatě o relikt komunismu, nicméně o nedostatek kvalitní kávy v naší zemi se postaraly už předtím obě světové války. Soudruzi problém ještě prohloubili. Kvalitní kávy tedy nebyl dostatek a pít stále dokola všemožné náhražky (Caro a podobně) se lidem moc nechtělo. 

Tak se v českých domácnostech uchytila upravená verze turecké kávy, kdy se zhruba 2 lžičky jemně mleté kávy zalijí vroucí vodou a servírují ideálně ve skle, někdy samozřejmě obohacené o cukr a smetanu. 

Na co si dát u turka pozor

Z našeho úhlu pohledu má český turek hned několik problematických bodů. Tady jsou základní věci, na které si dát při pití pozor

turek

 

Pochybná kvalita kávy

U výběrové kávy vždy víte, co pijete. To se o směsích na turka, které koupíte za pár korun v supermarketu, úplně říct nedá. Zatímco při nákupu v pražírně nebo v kavárně můžete přesně zjistit, odkud zrnka pochází a kdo a jak je zpracoval, u mleté kávy z běžného obchodu se o tom můžeme jen dohadovat. 

V pytlíku levné kávy často končí neidentifikovatelná směs s vysokým podílem Robusty na úkor kvalitnější Arabiky. Taková káva v sobě nese hlavně intenzivní hořkost, která přebíjí všechny ostatní chuťové tóny. A jak říkal Vávra, může vám občas přijít „jakási ztuchlá”, aniž by vám do ní Maryša nasypala jed.

skladovani-kavy

Směs na turka navíc rychle ztrácí svou kvalitu. Klasické pytlíky se totiž nedají většinou znovu uzavřít a nemají ventil, který by odváděl oxid uhličitý. Nepomůže vám ani plechová dóza, jejímž neustálým otevíráním ztratí káva velmi brzy aroma. 

Pokud turka milujete a opravdu na něj nedáte dopustit, radíme vám volit k jeho přípravě kvalitní kávu. Třeba tu od nás.

Najít kávu pro mě

 

Způsob přípravy, který kazí kávu

České verzi turecké kávy nehraje do karet ani způsob přípravy. Káva se doslova spaří vroucí vodou, což zabíjí její chuť. Následně se nechá louhovat, dokud není obsah hrnku zcela vypitý, přičemž se do kávy uvolňuje nejen zbytečně velké množství kofeinu, ale i karcinogenní látky

V neposlední řadě se během pití nevyhnete křupání namletých zrnek mezi zuby, což ne každý preferuje. 

priprava-turka

Jak tohle vyřešit? Zalévejte kávu vodou, která není vroucí, ale má kolem 95 °C. Docílíte toho tak, že varnou konvici necháte po cvaknutí zhruba 3 minuty odstát. Snažte se kávu nenechat příliš dlouho louhovat. Buď ji přeceďte (například přes french press), nebo co nejrychleji vypijte. 

 

Vytvoření nového rituálu

Tady máme jeden důvod, proč si doma připravovat jinou kávu, než jen turka. Naučíte se něco nového, vytvoříte si příjemný rituál, zvyknete si na dobrou kávu a objevíte v ní chutě, o kterých jste dosud neměli ani tušení. 

Vadí vám, že příprava nebude tak rychlá? Některé způsoby zaberou jen o trochu více času, který se ale do přípravy vyplatí investovat. Garantujeme vám, že nebudete litovat ani vteřiny. 

Tip: Alternativa k turecké kávě

Co si tedy dát, když máte turka rádi a jste na něj prostě zvyklí? 

Nejpodobnější způsob přípravy i chuť má pravá turecká káva, která se připravuje v džezvě

turecka-kava_1

Podobné chuti docílíte i přípravou v moka konvičce nebo ve zmíněném french pressu.
Chcete objevit v kávě i jiné chutě? Pak bychom vám doporučili sáhnout po aeropressu nebo dripperu (někdy také označovanému jako V60).

Každý ze způsobů vyžaduje odlišnou hrubost mletí. Pokud nemáte doma mlýnek, rádi vám kávu nameleme tak, jak zrovna potřebujete. Stačí si hrubost zvolit přímo u vybrané kávy.

Ke všem námi doporučeným způsobům přípravy jsme vám připravili detailní návody, abyste věděli, jak na to.