Káva vs. cascara. Jak chutná nápoj z kávových slupek?

Pro někoho odpad, pro jiné lahůdka. Cascara je zajímavým hybridem, který rozhodně stojí za vyzkoušení. V našem článku vám nápoj, který balancuje mezi kávou a čajem, představíme do detailu.  

Co je cascara a jak se liší od kávy

Pojmem cascara (což je španělský výraz pro slupku) se označují sušené obaly kávových třešní, z nichž se připravuje horký nápoj chuťově připomínající čaj. Jde tedy v podstatě o odpad přirozeně vyprodukovaný během zpracování kávy. 

Chuť cascary

Na našem trhu najdete i cascaru z Kostariky nebo Kolumbie. Cascara v naší nabídce je kolumbijská a jde o mix různých odrůd.

V chuti nejčastěji ucítíte šípky, ibišek i jemné tóny citrusů, rozinek nebo medu. Záleží, z jakých třešní cascara pochází. Chuť se tak opravdu blíží spíše čaji a neí tolik intenzivní. Místo hořkosti či kyselosti v ní dominuje spíše sladkost. 

cascara_2

Ochutnat cascaru

Množství kofeinu v cascaře

Cascara by měla mít logicky podobně kofeinu jako káva, ale není tomu tak. V kávových slupkách je kofeinu výrazně míň. I to je jeden z důvodů její rostoucí popularity. 

Jak moc vás tedy cascara nakopne? Pro porovnání vám poslouží naše mini tabulka. 

objem v ml obsah kofeinu v mg
espresso 30 cca 60
filtr 250 cca 140
cascara 250 cca 25

 

 

Příprava cascary

Cascara se dá připravit v čajové konvičce se sítkem, případně v samotném nerezovém sítku. Nejjednodušší a asi nejpohodlnější je zvolit k přípravě cascary french press

Do french pressu si nasypte 10 g cascary a zalijte je 350 ml vroucí vody.

Nechte louhovat 10—15 minut, poté stlačte sítko dolů a můžete rozlévat. 

cascara-priprava1

Dejte pozor, abyste cascaru nepřelouhovali. Získá pak zvláštní pachuť, která vám nemusí být příjemná. 

Tip: Cascaru si můžete připravit i v létě na ledu a vytvořit si z ní osvěžující nápoj do parných dnů.

 

Zajímavost o cascaře

Cascara se na českém trhu objevila teprve před několika lety. To proto, že až do roku 2022 nebyla schválená k prodeji pro EU. A to i přesto, že sklady českých prodejců byly cascary plné. Za její prodej ale hrozili milionové pokuty, proto si nikdo netroufl.

V současné době stojí cascara o trochu méně než kávová zrnka a my doufáme, že její popularita bude jen stoupat.