Levandulové cappuccino

Snoubení dvou skvělých věcí někdy dopadá doslova dokonale. Přesně tak je to v případě levandulí, které mám spojené hlavně s cestami na jih Francie a romantickými vyhlídkami na levandulová pole, a taky cappuccina, jenž si rád dopřávám ve své oblíbené kavárně, kde mě dokáže zbavit stresu a zahnat zlé myšlenky. Obě věci pak spojují tyto zážitky dohromady a tvoří úžasnou chvíli, která se sice s cestou do francouzské Provence srovnat nedá, ale má k tomu zaručeně blízko.

LEVANDULOVÝ SIRUP 

  • 1 kg třtinového cukru (pokud možno, co nejtmavšího)
  • květ levandule, 30 g (v e-shopech kolem 30Kč)
  • 1 l filtrované vody

Cukr nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a zahříváme. Mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí a přivedeme k varu. Často mícháme a svaříme na požadovanou hustotu (cca 5-10 minut). Dáváme pozor, aby se tekutina nepřichytla.

priprava-levanduloveho-sirupu

Pokud máme hotovo, přisypeme květ, důkladně promícháme a dáme chladit. Po vychladnutí uložíme do chladu na 3.5 dní. Potom přecedíme a je hotovo.

domaci-levandulovy-sirup

Levandulový sirup je mimo jiné vhodný i pro přípravu letních drinků, např. s vymačkanou limetkou, se sodovkou a ledem nebo dle vlastní fantazie.

LEVANDULOVÉ CAPPUCCINO


Na dno cappuccino šálku kápneme 0,10 - 0,15 ml levandulového sirupu. Do šálku připravíme espresso a doplníme mléčnou pěnou.

levandulove-cappuccino

Pár rad na závěr

  • Po každém použití propláchněte skleněnou nádobu i filtr čistou vodou. Odstraníte tak zachycené částečky a stopy oleje, které by mohly způsobit hořkou nebo kyselou chuť dalšího nápoje.
  • Většinu konviček lze bez obav mýt v myčce.

Ještě se neznáme? Ochutnejte Coffeespot!

Dopřejte si nový zážitek s čerstvě praženou kávou.

coffeespot-tym

TIPY na přípravu domácí kávy: